Νάντια Καραγιάννη: «Η μουσική ήταν μονόδρομος για μένα»

Νάντια Καραγιάννη / Πηγή: Προσωπικό αρχείο Νάντιας Καραγιάννη

Η Νάντια Καραγιάννη είναι τραγουδίστρια και μόλις κυκλοφόρησε το καινούριο της τραγούδι με τίτλο «Του έρωτα το χρώμα». Κατάγεται από την Ακαρδία και πριν ενηλικιωθεί μετακόμισε στην Αθήνα. Η Νάντια Καραγιάννη έχει μουσικά ακούσματα από την οικογένειά της  και είναι αδελφή του Μπάμπη Τσέρτσου. Το Maxmag την καλώς ορίζει στις ψηφιακές σελίδες του και την ευχαριστούμε πολύ!

Γεννηθήκατε στην Αρκαδία. Δώστε μας και άλλες πληροφορίες προκειμένου να μάθουμε και αλλά πράγματα για εσάς.

Κατάγομαι από τα Τρόπαια Αρκαδίας. Τα Τρόπαια είναι ένα κεφαλοχώρι της περιοχής, ένα αστικό και πολιτιστικό κέντρο μέχρι σήμερα. 
Έζησα εκεί μέχρι δεκαέξι χρονών περίπου και μετά με την οικογένεια μου ήρθαμε στην Αθήνα. Έχω πολύ όμορφες εικόνες από τον τόπο καταγωγής μου που επισκέπτομαι τακτικά και είναι η καθημερινή μου αναφορά …..χαρές, παιχνίδια, τραγούδια, ελευθερία, μάθηση, φιλίες, ανεμελιά και πολλά άλλα. Η μουσική και το τραγούδι όμως είχαν την πιο αληθινή και δυνατή σχέση στην καρδιά μου. Πάντα ήμουν με ένα τραγούδι στο στόμα.

Κατάγεστε από μουσική οικογένεια από ότι διαβάζω. Νοιώθετε ότι η μουσική ήταν μονόδρομος;

Οι γονείς μου δεν ήταν επαγγελματίες τραγουδιστές. Ήταν πολύ φιλόμουσοι και καλλικέλαδοι, βέβαια, ερασιτεχνικά. Ο μπαμπάς δικηγόρος. Έπαιζε μαντολίνο, τραγουδούσε και έψελνε για την προσωπική του τέρψη και ευχαρίστηση. Η μαμά και αυτή με υπέροχη φωνή είχε αναλάβει τα οικιακά και την δίκη μας φροντίδα. Του αδελφού μου Μπάμπη Τσέρτου και την δίκη μου. Από την οικογένεια ασχολούμαστε επαγγελματικά με την μουσική και το τραγούδι εγώ, ο αδελφός μου Μπάμπης Τσέρτος, ο γιος μου Νίκος Καραγιάννης και ο ανιψιός μου Γιάννης Τσέρτος. Τελικά από ότι αποδείχτηκε στην πράξη η μουσική ήταν μονόδρομος για μένα. Σκεφτόμουν να ακολουθήσω τη Νομική, αλλά δεν το έκανα και δεν το έχω μετανιώσει.

Κάπου διάβασα ότι ξέρετε να παίζεται ακορντεόν! Πως το αποφασίσατε να επιλέξετε αυτό το συγκεκριμένο αερόφωνο μουσικό όργανο;

Ήρθε στα Τρόπαια, στο σχολείο, ο καθηγητής μουσικής Γιώργος Αγγελόπουλος και παράλληλα ανέλαβε το παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών που άνοιξε στα Τρόπαια. Ο κύριος Αγγελόπουλος έπαιζε πιάνο και ακορντεόν. Είχε γίνει φίλος με τους γονείς μου και ερχόταν στο σπίτι μας με το ακορντεόν του και απολάμβανα υπέροχες βραδιές και ακούσματα. Με μάγεψε ο ήχος του ακορντεόν τότε. Ενθουσιάστηκα και ένοιωσα πρωτόγνωρη ευχαρίστηση όταν ο πατέρας μου με προέτρεψε να γραφτώ στο παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου στα Τρόπαια για να μάθω ακορντεόν. Έκανα και σολφέζ καθώς και φωνητική και έφτασα μέχρι και την Ανωτέρα. Παράλληλα ένοιωθα μεγάλη ευχαρίστηση που με επέλεγαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να συμμετέχω σε όλες τις εκδηλώσεις μουσικές και θεατρικές του σχολείου, που τελικά ήταν ο προπομπός για την μετέπειτα ενασχόληση μου με τον υπέροχο κόσμο της μουσικής.

Διαβάστε επίσης  Ζωή Γεωργανά - «Φως λουσμένο από Χρυσόσκονη»
Advertisements
Ad 14

Από ποια είδη μουσικής αποτελείται το ρεπερτόριο σας και ποιο είναι το αγαπημένο σας, αν υπάρχει;

Αγαπώ και ερμηνεύω παραδοσιακά, μικρασιάτικα, λαϊκά, ρεμπέτικα, αρχοντορεμπέτικα, ελαφρά, μπαλάντες …Κάθε τι ελληνικό που χαϊδεύει την ψυχή μου, η φωνή μου το αποδίδει. Προσπαθώ να προσεγγίσω το κάθε τραγούδι με πιστότητα, με αυθεντικότητα χωρίς να χάνει την ταυτότητα του. Νομίζω δεν είναι δυνατόν μέσα σε τόσο πλούτο δημιουργίας να μπορέσω να ξεχωρίσω ένα μόνο είδος ρεπερτορίου. Αγαπώ, συγκινούμαι και συγκλονίζομαι με τραγούδια από όλη την ποικιλότητα της μουσικής μας…. και κατά στιγμές.

Το καλοκαίρι του 2023 η ατμόσφαιρα που υπήρχε σε εξωτερικές εκδηλώσεις κρίνοντας και από προσωπική εμπειρία, φάνηκε να έχει αλλάξει άρδην και ο κόσμος αποζητούσε όλο και πιο πολύ την διασκέδαση. Τι πιστεύετε εσείς. Όντως η παραδοσιακή μουσική είναι μια μουσική του κόσμου και της λαϊκής κουλτούρας;

Σίγουρα επαναλειτούργησε πολύ πιο άφοβα ο τομέας της ψυχαγωγίας, με όλη αυτή την ανατρεπτική κατάσταση λόγω του Covid. Ο κόσμος με λαχτάρα ξεπόρτισε για να ευφρανθεί η ψυχή του, να ανέβει η διάθεση του. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη αυτή την διασυνδεσιμότητα 
αυτήν την επαφή ζωτικής σημασίας μεταξύ μας μέσα από το τραγούδι και την μουσική που είναι η πιο άμεση μορφή τέχνης και πραγματικά και αναμφίβολα είναι σημαντική για την ανάταση του ψυχικού μας κόσμου. Εκτιμώ και αντιλαμβάνομαι ότι η παραδοσιακή μουσική για εμάς τους Έλληνες έχει μεγάλη αξία. Είναι η πιο πρωτογενής μορφή τραγουδοποιητικής τέχνης και μας συνδέει με τους προγόνους μας, τα ήθη, τα έθιμα μας, την κουλτούρα μας και είναι μέρος της ταυτότητας μας. Οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερο σεβασμό αφού μας έρχεται από εκατοντάδες χρόνια πριν, να την αισθανόμαστε σαν έναν ζωντανό κυτταρικό οργανισμό και να την μεταλαμπαδεύουμε με τον καλύτερο τρόπο στις νεότερες γενιές…

Διαβάστε επίσης  Άσπα Τσίνα: "Όλοι είμαστε εν δυνάμει κριτές και όλοι κρινόμαστε"

Μόλις κυκλοφόρησε το καινούριο σας τραγούδι με τίτλο « Του έρωτα το χρώμα». Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό.

Είναι ένα τραγούδι με ρυθμό και άκουσμα νησιώτικο που μας ταξιδεύει στο όμορφο ζηλευτό μας Αιγαίο με τα μοναδικά νησιά του και τις απέραντες αξεπέραστης ομορφιάς θάλασσες του. Το έχουν γράψει οι υπέροχοι δημιουργοί Νίκος Καραγιάννης την μουσική και Ευανθία Μάγνη τους στίχους. Κυκλοφορεί από την Spider Music και μπορείτε να το ακούσετε στο YouTube και σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Με ποιον μεγάλο τραγουδιστή θα επιθυμούσατε μια συνεργασία;

Να σας πω ότι αισθάνομαι τόσο τυχερή που βρέθηκα στο πλάι πολλών από τους κορυφαίους δημιουργούς και ερμηνευτές που έχουμε σε αυτή την χώρα. Θα αναφέρω ενδεικτικά κάποιους από αυτούς. Είναι πάρα πολλοί και τους ευγνωμονώ για ότι μου έδωσαν και έτσι προχώρησα χαράσσοντας την δίκη μου μουσική προσωπικότητα. Με τους δημιουργούς: Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ζαμπέτας, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός, Ακης Πάνου, Αντώνης Βαρδής, Λίνος Κόκοτος, Μάρκος Τόκας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μανώλης Ρασούλης, Ηλίας Κατσούλης κ.α. Με τους ερμηνευτές: Γρηγόρης Μπιθικώτσης Βίκυ Μοσχολιού, Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος, Στράτος Διονυσίου, Τόλης Βοσκόπουλος, Γιάννης Πουλόπουλος, Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Αντώνης Καλογιάννης, Μπάμπης Τσέρτος, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Νίκος Παπάζογλου, Σωτηρία Μπέλλου, Μαίρη Λιντα, Μανώλης Λιδάκης, Τάνια Τσανακλίδου, τους δασκάλους της παραδοσιακής μας μουσικής Χρόνη Αηδονίδη και Αριστείδη Μόσχο κ.α.

Θα ήθελα βέβαια διακαώς, να είχα συνεργαστεί με τον Στέλιο Καζαντζίδη που είναι θρύλος για το λαϊκό μας τραγούδι, έχει αγαπηθεί φανατικά και με την μοναδική υφή και ιδιοσυστασία της φωνής του έχει εκφράσει όλα τα δυνατά συναισθήματα στις ζωές των ανθρώπων. Επίσης θα ήθελα ως δια μαγείας να υπήρχε ένα σκηνικό και να βρισκόμουν δίπλα σε πολλούς από τους ανεπανάληπτους παραδοσιακούς μας τραγουδιστές, οργανοπαίχτες, καθώς και Μικρασιάτες και Σμυρνιούς των δεκαετιών είκοσι και τριάντα. Και επίσης με κάποιους μοναδικούς ερμηνευτές του λεγόμενου ελαφρού τραγουδιού όπως η Σοφία Βέμπο, η Δανάη, η Μάγια Μελάγια, η Ελίζα Μαρέλη, ο Νίκος Γούναρης, ο Τώνης Μαρούδας, ο Φώτης Πολυμέρης κ.α.

Νάντια Καραγιάννη / Πηγή: Προσωπικό αρχείο Νάντιας Καραγιάννη

Την άποψη σας για το διαδίκτυο σε σχέση με την μουσική βιομηχανία;

Έχει αλλάξει εντελώς το τοπίο με την εμφάνιση του διαδικτύου στην μουσική βιομηχανία. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει πολύ μεγάλη επίδραση και στον τομέα της μουσικής, με την μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία. Το διαδίκτυο βέβαια έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Ό,τι μας ενδιαφέρει το εισπράττουμε και είναι ωφέλιμο για εμάς. Σε αυτό στέκομαι εγώ. Νομίζω ότι η μουσική βιομηχανία πρέπει να επενδύσει επάνω στα οφέλη του Διαδικτύου που είναι σίγουρα πολλά. Στην τρέχουσα ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να προωθήσει κάποιος καλλιτέχνης την δουλειά του, με όσα μέσα του προσφέρει. Ακόμη μπορεί να γνωρίσει και να μελετήσει εκτός των άλλων και όλη την μουσική ιστορία τη χώρας του. Παρά πολύ σημαντική ευκολία αυτή η παροχή.

Διαβάστε επίσης  Ο Δημήτρης Χριστοδούλου είναι "OnTime" για το ελληνικό βιβλίο

Όσο για τις δισκογραφικές εταιρείες έχει διαφοροποιηθεί ο ρόλος που είχαν τα προηγούμενα χρόνια και ασχολούνται περισσότερο με την προώθηση των καλλιτεχνών τους και με όλες τις δραστηριότητες τους, μέσα από δεκάδες μουσικές πλατφόρμες και sites.

Ποια θα είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Έχω ξεκινήσει μια πολύ γόνιμη συνεργασία με την δισκογραφική εταιρία Spider Music. Εκτός από το τελευταίο μου τραγούδι « Το χρώμα του ΕΡΩΤΑ» έρχεται σε λίγες μέρες με την δίκη μου φωνή και ένα ακόμη τραγούδι πάλι σε μουσική του Νίκου ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ και στίχους της Ευανθίας ΜΑΓΝΗ. Μια ερωτική λαϊκή μπαλάντα με τίτλο: « Μια αγάπη μεθυσμένη »…. Στα σχέδια μου είναι να συνεχίσω να ερμηνεύω και άλλα καινούργια τραγούδια που να με εκφράζουν. Να σας πω ότι την φετινή σεζόν θα είμαι μαζί με τον αδελφό μου Μπάμπη ΤΣΕΡΤΟ, τον γιο μου Νίκο ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ και τους εξαιρετικούς συνεργάτες μας, σε ένα πανέμορφο χώρο υπέροχης αισθητικής « Στο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ του ΣΑΡΑΝΤΗ » από 2 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή – Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο τραγούδι και γιατί;

Δεν μπορώ να σας πω ότι θα ξεχωρίσω ένα και μοναδικό αγαπημένο τραγούδι, από όλο τον πολύτιμο πλούτο της Ελληνικής μας μουσικής, από όλη την πολυμορφία της. Με συνεπαίρνουν και εστιάζουν βαθιά στον ψυχισμό μου πολλά τραγούδια, διαφορετικών ειδών, γιατί συνηθίζω να ακούω και να ερμηνεύω σε πολύ μεγάλο ποσοστό τραγούδια που μου δημιουργούν έντονα συναισθήματα ευφορίας, μέθεξης, πάθους, έρωτα, ανατριχίλας, συγκίνησης, δέους, θαυμασμού, απόλαυσης, κορύφωσης, αναπόλησης κ.α. Άλλωστε όπως γνωρίζουμε τι να πρωτο-διαλέξουμε από αυτή την αστείρευτη πηγή και έμπνευση της Ελληνικής μουσικής μας δημιουργίας.

Νάντια Καραγιάννη / Πηγή: Προσωπικό αρχείο Νάντιας Καραγιάννη

Πώς μπορείτε να βρείτε την Νάντια Καραγιάννη:

Η πρώτη γειτονιά που θυμάμαι είναι στο Βόλο. Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα στην συνέχεια εγκαταστάθηκα στην Αθήνα για σπουδές. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Μετά την παραμονή μου στην Αθήνα όπου εργάστηκα για χρόνια σε ένα μεγάλο δημοσιογραφικό οργανισμό επέστρεψα στην πόλη μου. Αγαπώ την θάλασσα και απολαμβάνω το καλό φαγητό. Όνειρο μου να γυρίσω όλο τον κόσμο και να εξερευνήσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε

Τίποτα δεν είναι όπως δείχνει. Τίποτα δεν είναι όπως πιστεύουμε.
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και