5+1 hip hop κομμάτια που γεννήθηκαν μέσα στην καραντίνα

Η καραντίνα μας έχει βγάλει από τα της καθημερινότητας τεκταινόμενα. Όλοι μας, λίγο ή πολύ, έχουμε αλλάξει τις συνήθειες μας. Έχουμε προσαρμοστεί σε αυτή την καινούρια πραγματικότητα. Βέβαια, έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, καθώς όσοι συνεχίζουν να εργάζονται, το κάνουν από το σπίτι. Όσοι έχουν από καιρό σταματήσει, είναι ήδη στο μεταίχμιο της παρανόησης ή της παράνοιας. Όμως αυτό είναι ένα θέμα για άλλη στήλη. Εδώ παρουσιάζουμε, κρίνουμε και ασχολούμαστε με μουσική. Στο παρόν κείμενο, θα αναφερθούμε σε κάποια κομμάτια τα οποία ξεπήδησαν εν μέσω της νέας αυτής πραγματικότητας. Ναι, η καραντίνα γέννησε κάποια πολύ αξιόλογα δημιουργήματα. Ναι, θα αναφερθώ μόνο σε hip hop κομμάτια. Ας με συγχωρήσουν οι σύντροφοι ροκάδες.

To hip hop, o άνεμος και τα κρουστά

Ένας από τους αγαπημένους μου mcs. Ο Ζωγράφος έχει ότι χρειάστηκε στις αρχές του “90 η μουσική μας για να μας κερδίσει. Βαριά παραγωγή, λούπα που ταξιδεύει, συνδυασμό οργάνων, αιχμηρό κι έξυπνο στίχο. Και φυσικά το flow του ίδιου του Ζωγράφου. Έχοντας αρκετά χρόνια στη μουσική πραγματικότητα, έχει συνεργαστεί με τα μεγαθήρια της ελληνικής hip hop. Έχει κυκλοφορήσει πολλά διαμάντια.
Όποιος δεν έχει ακούσει τη μουσική του, τώρα στην καραντίνα ας της δώσει μια παραπάνω προσοχή.

Social Waste – Τα μέγαρα

Οι Social Waste ήρθαν πριν από χρόνια για να βάλουν το δικό τους λίθο στο τεράστιο οικοδόμημα που λέγεται hip hop. Μια από τις αγαπημένες μπάντες, έχοντας στη φαρέτρα της αξιόλογους καλλιτέχνες. Και πολύ καλούς μουσικούς – δημιουργούς.

Εδώ ακούμε την επίσημη εκδοχή του κομματιού “Μέγαρα”, ένα κομμάτι που έχει ακουστεί από πέρυσι. Τόσο σε Αθήνα, όσο και σε Θεσσαλονίκη. Το περιμέναμε σαν τρελοί. Και η αναμονή άξιζε. Ακούμε το πάντρεμα του ελληνικού hip hop με το ρεμπέτικο και τον βαρύ καρσιλαμά. Η στιχουργία παρουσιάζει κάτι το ευκταίο κι απευκταίο ταυτόχρονα. Για τη μπάντα.

Διαβάστε επίσης  Ο Μιθριδάτης στη Dark Side Of The Force

Ακούμε Sosial Waste, ναι, και στην καραντίνα και παντού.

Εδώ υπάρχει η καινούργια δισκογραφική – διαδικτυακά κυκλοφορούμενη δουλειά της μπάντας:


Το hip hop του King Kong

Κάτι ακόμη που περιμέναμε. Αρκετό καιρό. Μια καινούργια δουλειά του 12ου. Και αυτή ήρθε. Όταν είχε αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος της συνεργασίας του με τον Eversor, ο πήχης ανέβηκε στα ουράνια. Το αποτέλεσμα κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες.

Η καινούργια δισκογραφική δουλειά του 12ου Πίθηκου, το EP “Sin City”, ήρθε. Μέσα στην καραντίνα, ανέβηκαν στο youtube δύο κομμάτια. Το παραπάνω, παρουσιάζει μια ιστορία εκδίκησης κι απελευθέρωσης. Με πολύ ξύλο. Πολύ ξύλο όμως.

Ο στίχος είναι ένα ξεκαθάρισμα του 12ου, σε σχέση με όσους το παίζουν επικίνδυνοι και gangsters, με τους OGs.

Εδώ ακούστε την καινούργια δουλειά του 12ου Πίθηκου:


Το hip hop πυρακτώνεται

Ο Εισβολέας έχει αποδείξει ότι αντέχει στο χρόνο. Από τις εποχές των ΆλφαΓάμα, έχει πλέον στην πλάτη του είκοσι χρόνια.

Είναι πολλά. Αυτό που παραδέχομαι στον Εισβολέα, είναι ότι εξελίσσεται. Αλλάζει με τον καιρό και γίνεται καλύτερος. Δε φοβάται να πειραματιστεί, δε φοβάται να χαλάσει την εικόνα που ενδεχομένως να έχουν πολλοί για τον ίδιο. Είναι ένας old school mc, με εξαιρετικές μουσικές, για το είδος μας, σε κάθε του δίσκο. Το πάντρεμα των μουσικών στο ελληνικό hip hop, είναι κάτι που με ενθουσίαζε πάντοτε. Από τις εποχές των FF.C.

Το “Σαν Φωτιά” ήρθε μέσα στην καραντίνα για να μας δείξει ότι ο Εισβολέας είναι ακόμη εδώ. Και είναι, ήταν και θα είναι για πάντα hip hop.


H άνοιξη μέσα από την καραντίνα

Κλείνουμε και κλείνω, με το καλύτερο κατ’ εμέ κομμάτι που έχει κυκλοφορήσει τον τελευταίο χρόνο.  Active Member και καραντίνα. Active Member και απαγόρευση κυκλοφορίας, περιορισμοί, στέρηση ελευθεριών. Η αντίδραση της μπάντας είναι μια και μόνο μία: ένα κομμάτι. Το παραπάνω.
Ότι θα θέλαμε να πούμε όλοι μας, όμως δεν τολμάμε, το λέει ο Μιχάλης. Μια παρουσίαση της κατάστασης κάπως διαφορετική. Μια προσέγγιση των γεγονότων που μας ταλαιπωρούν, λίγο ή πολύ στα “Ίσια”. Εάν υπάρχει κάποιος που δεν έχει ακούσει το διαμάντι αυτό, να το κάνει. Αμέσως. Να δειγματίσω στιχουργικά το τραγούδι;
Ναι, ας το κάνω.
Έναν αιώνα πίσω στην «Πανευρώπη», στου Ρίτσαρντ Καλέργη την αρχοντοπ*****α /  κανείς δεν αντιστάθηκε σ’ αυτό το αγριοτόπι, γι’ αυτό και πένθιμα χτυπάει η καμπάνα
Κλείστε τους νεκρούς σας ξανά σε κατακόμβες, οι τραπεζίτες αγοράσανε τους ουρανούς / Στη ζωή δεν υπάρχουνε πρόβες, τώρα είσαι ελεύθερος «άνθρωπε» να υπακούς

Κανένας επίλογος για το hip hop

Ελπίζω να κάλυψα όσο γινόταν τις καινούργιες κυκλοφορίες του ελληνικού hip hop. Το καλό είναι ότι η μουσική μας δε σταματά. Οι καλλιτέχνες μας δε σταματάν να προσφέρουν. Η δημιουργία. ακόμη και στην καραντίνα, δε σταματά. Το ελληνικό hip hop δε σταματά. Δε σταμάτησε, δε θα σταματήσει ποτέ.

Διαβάστε επίσης  Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη με τον Theodore λίγο πριν το live του στο SIX D.O.G.S!

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη όπου μένω μέχρι και τώρα, σπούδασα δημοσιογραφία και ασχολούμαι με την αρθρογραφία - κειμενογραφία αρκετά χρόνια. Αγαπώ το gaming, τις ταινίες, τα βιβλία και οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τον πραγματικό κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από