Η αρχή του τέλους για τα CDs ξεκινά από τα Best Buy

9 Φεβρουαρίου 2018

CDs

Η γενιά μας ίσως θεωρείται από τις τυχερές όσον αφορά την εξέλιξη των μέσων αναπαραγωγής της μουσικής. Προσωπικά έχω προλάβει σχεδόν όλες τις φυσικές μορφές της: βινύλιο, κασέτες, cd και πλέον την επικράτηση της ψηφιοποίησης της. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα στροφή στις πιο ρετρό επιλογές, με το βινύλιο και τις κασέτες να ανεβαίνουν στην προτίμηση. Μεγάλο ποσοστό των πωλήσεων όμως φαίνεται να χάνουν τα CDs, με τα περσινά ποσοστά τους να έχουν πέσει κατά 18,5% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα άσχημα νέα για τα CDs όμως δεν σταματούν εδώ. Τα καταστήματα Best Buy ανακοίνωσαν στους προμηθευτές ότι θα αποσύρουν CDs από 1η Ιουλίου αυτής της χρονιάς από τα ράφια τους.  Τα Best Buy υπήρξαν για μια περίοδο η πιο ισχυρή αλυσίδα καταστημάτων σε πωλήσεις CDs, όμως πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην, καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί δραματικά. Κάποιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι οι πωλήσεις των CDs επιφέρουν στα καταστήματα συνολικό κέρδος μόνο 40 εκατομμυρίων δολλαρίων ετησίως. Και ενώ ετοιμάζονται να αποσύρουν τα CDs, τα Best Buy έχουν σχέδια και για τους δίσκους βινυλίου, οι οποίοι θα συνεχίσουν να πωλούνται για τα επόμενα δύο χρόνια, έπειτα από δέσμευση που ανέλαβαν τα καταστήματα στους προμηθευτές. Τα βινύλια θα πωλούνται μάλιστα μαζί με τα πικάπ.

CDs

Το -κακό- παράδειγμα των Best Buy δείχνουν ότι σκοπεύουν να ακολουθήσουν και τα Target, αν και προς το παρόν ακόμα βρίσκονται στο στάδιο διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές και τις δισκογραφικές εταιρίες. Από ότι φαίνεται τα Target έδωσαν τελεσίγραφο στους προμηθευτές της μουσικής και των video μέσα στους τελευταίους μήνες του 2017 ότι θα μειώσουν τη συλλογή τους τόσο σε CDs όσο και σε DVDs μέσα στην άνοιξη του 2018. Τα Target μείωσαν ιδιαίτερα τις πωλήσεις τους σε CD με το πέρασμα των χρόνων και ενώ κάποτε φιλοξενούσε στα ράφια του πάνω από 800 μουσικούς τίτλους, πλέον στα περισσότερα καταστήματα προωθούνται ίσως λιγότεροι από 1οο τίτλοι.

Διαβάστε επίσης  Hard Disk Drive"Immortal Nightmares"ατόφιο heavy metal με την goth αισθητική

Είναι πλέον γεγονός ότι η κυριαρχία της ψηφιακής μορφής της μουσικής έχει αναγάγει τις φυσικές μορφές της σε «ενθύμια» για τους περισσότερους ανθρώπους. Όσο θλιβερό και αν ακούγεται το ενδεχόμενο της απόσυρσης των CDs ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αναπαραγωγής της μουσικής, ας μην ξεχνάμε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται και αναπόφευκτα θα αφήνουμε πίσω μας -αγαπημένα- πράγματα και συνήθειες. Τα CDs θα φύγουν, κάτι άλλο μπορεί να τα διαδεχθεί, αρκεί να έχουμε το μυαλό και τα αυτιά μας ανοιχτά.

Φοιτήτρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενη, εθισμένη στη μουσική, το καλό φαγητό, τη γυμναστική και τις μεταμεσονύχτιες συζητήσεις. Ένθερμη οπαδός της άποψης ότι η ευτυχία κρύβεται στις μικρές στιγμές, ένα παιδί με όνειρα που θέλει να φέρει το μέλλον στα δικά του μέτρα. Δεν περιγράφω άλλο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και