Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό. Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει. Ο Φλεβάρης κι αν χιονίσει, πάλι άνοιξη θα ανθίσει. Νομίζω πως το πιάσατε το μήνυμα. Καλό μήνα λοιπόν. Σήμερα θα μιλήσουμε για τον πιο τίμιο μήνα του χρόνου.
Τίμιος, γιατί κρατάει λιγότερες μέρες, κουβαλάει μέσα του βροχές και κακοκαιρίες και πολλοί τον έχουν στη ψυχή τους με αρνητικά συναισθήματα. Για αυτό είμαστε εδώ για να τον υπερασπιστούμε και να αναφερθούμε σε 5 τραγούδια τα οποία, είτε μιλάνε για τον Φλεβάρη, είτε στα δικά μου μάτια, ταιριάζουν στον συγκεκριμένο μήνα.
ΦΛΕΒΑΡΗΣ ΤΩΝ ΦΛΕΒΩΝ
Ο Παντελής Θαλασσινός έχει γράψει ένα τραγούδι για κάθε μήνα του χρόνου, οπότε δε θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε με δική του δημιουργία. Για το Φλεβάρη, τους στίχους έχει γράψει ο Ηλίας Κατσούλης. Και μόνο που ξεκινάει λέγοντας πως ο Αύγουστος του έκλεψε μια μέρα, μπαίνει στις καρδιές μας. Στη συνέχεια έχουμε και αναφορά σε διάφορους που γιορτάζουν αυτό τον μήνα, οπότε όλα δένουν για να δώσουμε μία πρώτη στήριξη στον Φλεβάρη, όπως του αρμόζει.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Ο Ορφέας Περίδης κυκλοφόρησε το 2011 τον δίσκο «Ονειροπόλων μόχθοι». Άλλος ένας δίσκος της ελληνικής μουσικής σκηνής που περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, ένα αφιερωμένο σε κάθε μήνα του χρόνου. Μια πολύ γλυκιά και τρυφερή δημιουργία, που εμπεριέχει όμως και όση μελαγχολία επιβάλλεται αυτή την περίοδο του χρόνου. Ο ίδιος άλλωστε αναφέρει το Φλεβάρη ως «Τον μήνα της συγχώρεσης στο τέλος του χειμώνα».
Ο ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Ένα τραγούδι του Δήμου Μούτση και του Μάνου Ελευθερίου, που δημοσιεύτηκε το 1972, στον δίσκο με τον ομώνυμο τίτλο «Άγιος Φεβρουάριος». Το συγκεκριμένο κομμάτι το ερμήνευε η Πετρή Σαλπέα. Όπως και όλος ο δίσκος, έτσι και το συγκεκριμένο τραγούδι ουσιαστικά γεννιέται, όταν ο Μάνος Ελευθερίου αρχίζει να γράφει κάποια κείμενα με αφορμή την ενασχόληση του με φωτογραφίες, άρθρα και διάφορες άλλες πηγές, που προέρχονταν από τη Σμύρνη, λίγα χρόνια πριν την Μικρασιατική καταστροφή.
Η ΧΑΡΤΟΡΙΧΤΡΑ
Ένα τραγούδι σε στίχους και μουσική του Λουδοβίκου των Ανωγείων, που ερμήνευσε η Λιζέτα Καλημέρη και κυκλοφόρησε το 1999. Το συγκεκριμένο τραγούδι διηγείται την φανταστική ιστορία της Αμινά, μιας χαρτορίχτρας που έφυγε από τη Λιβύη το 1959, επειδή προέβλεψε μια καταστροφή που θα ακολουθούσε. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στα Χανιά, όπου όπως αναφέρει το τραγούδι, την βλέπανε μονάχα πριν από κάθε συμφορά, να κοιτάει στην Ανατολή. Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε πως το 1959, υπήρξε η ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας κοιτασμάτων πετρελαίου στη Λιβύη. Αυτό, μετέτρεψε ένα πολύ φτωχό έθνος σε κράτος με μεγάλο πλούτο. Αλλά, έφερε και αντιδράσεις, από τον λαό, που με τον καιρό οδήγησαν και σε εξεγέρσεις, καθώς ο πλούτος συγκεντρωνόταν στα χέρια του βασιλιά και της ελίτ της χώρας.
ΦΛΕΒΑΡΗΣ 1848
Ένα τραγούδι που ηχογραφήθηκε το 1978, σε στίχους του Άλκη Αλκαίου, μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και σε πρώτη εκτέλεση από την μοναδική Μαρία Δημητριάδη. Το τραγούδι, ουσιαστικά, αναφέρεται στον Φλεβάρη του 1848 όπου κορυφώθηκαν οι επαναστάσεις σε πάνω από 50 χώρες ταυτόχρονα. Σε κάποιες χώρες, τότε καταργήθηκε η δουλοπαροικία, σε άλλες, η απόλυτη μοναρχία και σχεδόν σε όλες υπήρξαν σημαντικές κοινωνικές αλλαγές. Οι δημιουργοί και η ερμηνεύτρια του κομματιού, δίνουν έναν χαιρετισμό σε ανθρώπους, που δε θα μπορούσαν ποτέ να γνωριστούν μεταξύ τους, αλλά που, έστω και μεταφορικά, ενώθηκαν εκείνη τη περίοδο, χωρίς να το ξέρουν, για την επίτευξη κάποιων παρόμοιων στόχων.