Ακούγοντας τον «Βίο και Αλητεία» του Κανών

27 Ιανουαρίου 2017

Η Ελλάδα, αν και πολύ μικρή σε μέγεθος και χωρίς να διαθέτει τη μουσική ιστορία και την τεχνογνωσία μεγαλύτερων χωρών έχει καταφέρει να έχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο στην hip hop μουσική σκηνή, ειδικά για τα δεδομένα της Ευρώπης.

Αυτό δεν αφορά μόνο στα «Ιερά Τέρατα» της σκηνής που έφεραν το hip hop στη χώρα, αλλά και νεότερους καλλιτέχνες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μας χάρισαν πολύ δυνατούς δίσκους όπως οι «Φαβέλα» του Τζαμάλ, οι «Ταπεινοί και Πεινασμένοι» του ΛΕΞ, ακόμα και το περσινό «Sadomas – Η Τέχνη της Επιβίωσης». Με το 2017 να μας φέρνει αρκετά νωρίς έναν νέο δίσκο, ας δούμε περί τίνος πρόκειται ο «Βίος και Αλητεία» του Κανών.

Ο Κώστας Ξαρχάς, γνωστός στο κοινό ως Κανών, είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της ελληνικής hip hop σκηνής, και όχι άδικα. Επιθετικό στυλ και αιχμηροί στίχοι κατά πάντων έχουν διχάσει το κοινό. Κάποιοι τον βρίσκουν χυδαίο και προσβλητικό, ενώ άλλοι απολαμβάνουν τον δυναμισμό του.

«Βίος και Αλητεία»

Ο «Βίος και Αλητεία» κινείται ανάμεσα σε δύο μέτωπα. Το επιθετικό battle rap από τη μία και τα κομμάτια με κοινωνικό περιεχόμενο από την άλλη. Έτσο, δημιουργεί ένα φρέσκο αποτέλεσμα που δεν κουράζει τον ακροατή. Αξιοσημείωτες επίσης είναι και οι συνεργασίες του. Στον δίσκο θα ακούσει κανείς τους Lady Faye, ΛΕΞ, Hatemost, Μικρό Κλέφτη, MC Yinka, Pero, Buffalo Bill, Αδέσποτο, Supreme και Θύτη.

Ο δίσκος αρχίζει με το κλασσικό εισαγωγικό κομμάτι «Ξέρουνε Κανών». Το ενδιαφέρον μέρος όμως βρίσκεται παρακάτω. Στα επόμενα κομμάτια «Στον Άσσο» και «Όλα Καλά» φαίνεται το τι καινούργιο προσφέρει ο δίσκος. To style γίνεται πιο ήρεμο και ο στίχος εκφράζει απαισιοδοξία για την καθημερινότητα.

Διαβάστε επίσης  Δισκοκριτική// OK: O Iratus στο προσκήνιο με νέο δίσκο

Στη συνέχεια υπάρχει στιχουργική εναλλαγή ανάμεσα σε hardcore και κοινωνικό στίχο, με τον δίσκο να βαδίζει σε αυτό το ρυθμό μέχρι τέλους. Αξιοσημείωτα κομμάτια είναι η «Μαύρη Μουσική» με τον ΛΕΞ όπου έφτασε στο top 20 των τάσεων στο YouTube. Επίσης, είναι το «Ένα» στο οποίο συμμετέχει η hardcore βιομηχανία της ελληνικής hip hop, το crew RNS. Και φυσικά τα «Μπλουζ της Οργής» όπου Κανών και MC Yinka έχουν κάνει εξαιρετική στιχουργική δουλειά πάνω στο πανέμορφο «Make it Rain» του Ed Sheeran.

Συνοψίζοντας, ο «Βίος και Αλητεία» έχει άκρως θετικό πρόσημο. Ο Κανών έδειξε πως μπορεί να εξελίξει το style του, αποκτώντας ένα περισσότερο πεσιμιστικό ύφος. Εντάσσει το κοινωνικό περιεχόμενο στο στίχο του ενώ παράλληλα οι διαθέσεις του παραμένουν επιθετικές. Οι μουσικές παραγωγές είναι πολύ τίμιες. Η δουλειά των DJ Cutbrawl στα scratches και DJ ALX σε μίξη και mastering ανεβάζει από μόνη της επίπεδο στο συνολικό αποτέλεσμα.

Αγαπημένα κομμάτια:

Στον Άσσο,

Μαύρη Μουσική,

Τα Μπλουζ της Οργής

★★★★★★★✩✩✩

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Βόλο. Προς το παρόν απολαμβάνω την φοιτητική ζωή στην Κομοτηνή, όπου φοιτώ στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνικής Διοίκησης. Τα ενδιαφέροντα μου περιστρέφονται γύρω απο τη μουσική, τα αθλητικά και τα κοινωνικά ζητήματα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

αγνοούμενοι

Αγνοούμενοι της Κύπρου, η ανοιχτή πληγή του Αττίλα

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό