Η νομιμοποίηση της κάνναβης θα ανακουφίσει το περιβάλλον;

νομιμοποίηση της κάνναβης
Πηγή εικόνας: www.investorplace.com

Η νομιμοποίηση της κάνναβης έχει αποτελέσει, και θα συνεχίσει να αποτελεί, ένα ζήτημα έντονων αντιπαραθέσεων. Μάλιστα, σε συνδυασμό και με τα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό, οι απόψεις διίστανται αναφορικά με τη νόμιμη καλλιέργεια και πώλησή της. Ενώ, εκκρεμεί και το πρόβλημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των καλλιεργειών.

Η Κάνναβη κι η Μαριχουάνα

Αρχικά, οφείλουμε να ξεχωρίζουμε τη βιομηχανική κάνναβη από τη μαριχουάνα. Και οι δύο, προέρχονται από το φυτό της κάνναβης. Η βιομηχανική κάνναβης (hemp), η οποία απαντάται σε πλήθος φαρμάκων και προϊόντων περιποίησης περιέχει χαμηλά ποσοστά τετραϋδροκανναβινόλης (THC) σε αντίθεση με τη μαριχουάνα, στην οποία παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις της THC. Η συγκεκριμένη ουσία, είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα που δημιουργούνται μετά τη χρήση της.

Οφέλη στον οργανισμό μας

Η συνεισφορά της βιομηχανικής κάνναβης στον οργανισμό μας έγκειται στη χημική ένωση της κανναβιδιόλης (CBD) που περιέχει. Η ουσία αυτή έχει ένα θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου ενώ καθίσταται αποτελεσματική στην αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων. Η χορήγηση κανναβιδιόλης, ανακουφίζει από τον χρόνιο πόνο, ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ρυθμίζοντας τα σάκχαρά του. Το γεγονός αυτό βοηθάει στην πρόληψη του διαβήτη. Ταυτόχρονα, μπορεί να περιορίσει προσωρινά τα συμπτώματα του γλαυκώματος αλλά και να καθυστερήσει την εμφάνιση του Alzheimer. H CBD επίσης,συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους, αλλά και της κατάθλιψης.

Συνέπειες στο περιβάλλον

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση των καλλιεργειών της κάνναβης. Ιδιαίτερα στις πολιτείες των ΗΠΑ έρευνες έχουν δείξει και τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών.

Πιο συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, οι καλλιέργειες λαμβάνουν χώρα σε εδάφη τα οποία απαιτούν τουλάχιστον 22 λίτρα νερού ανά φυτό. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση για την υδρόβια ζωή, καθώς σε περιόδους χαμηλών βροχοπτώσεων οι απαιτήσεις σε άρδευση είναι πιθανό ακόμη και να ξεπεράσουν την ποσότητα του νερού των εγγύτερων ποταμών.

Διαβάστε επίσης  Πώς ο πολτός καφέ ενισχύει την ανάπτυξη των δασών

Οι παράνομοι καλλιεργητές του φυτού συνηθίζουν να καταπατούν δημόσια εδάφη ή εδάφη που ανήκουν σε τοπικές φυλές και να εκμεταλλεύονται και να καταστρέφουν παρθένους οικότοπους άγριας ζωής.

νομιμοποίηση της κάνναβης
Πηγή εικόνας: www.vox.com

Πώς θα βοηθήσει η νομιμοποίηση της κάνναβης

Η νομιμοποίηση της πώλησης έχει επιφέρει έντονες ανησυχίες για κατακόρυφη άνοδο των δεικτών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επίσης, οι παραγόμενες οργανικές ενώσεις όταν αναμειχθούν με οξείδια του αζώτου έχουν σαν αποτέλεσμα τη μόλυνση του εδάφους. Εύλογα, η νομιμοποίηση των καλλιεργειών και της πώλησης της κάνναβης, μπορεί να θέσει τις βάσεις για θέσπιση πρακτικών οι οποίες θα αντιμετωπίσουν σε ικανοποιητικό βαθμό ορισμένα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η εφαρμογή γεωργικών πρακτικών που επιβάλλονται και σ’ άλλες καλλιέργειες θα βοηθήσει στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών κινδύνων θέτοντας όρια στη διαχείριση του νερού και ελέγχοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Άμεση προτεραιότητα, πρέπει να αποτελεί και η παύση των παράνομων δραστηριοτήτων (καλλιέργειες και λαθρεμπόριο). Το αρνητικό περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα είναι συνέπεια της χρήσης δεξαμενών καυσίμων για την αποθήκευση των καλλιεργειών, ενώ η καταστροφή μιας ανακαλυφθείσας, παράνομης καλλιέργειας βλάπτει τον εκάστοτε οικότοπο.

Σε κάθε περίπτωση, η αναγκαιότητα της θέσπισης νόμων και πρακτικών για την καλλιέργεια της κάνναβης είναι προφανής. Η πάταξη ωστόσο του λαθρεμπορίου δύσκολα θα πάψει να ταλανίζει την κοινωνία, από τη στιγμή που η χαμηλότερη τιμή του ίδιου προϊόντος είναι πάντα πιο δελεαστική. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το περιβάλλον…


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. 6 Ways Legalizing Marijuana Is Actually Good For the Environment, ανακτήθηκε από www.civilized.life, τελευταία επίσκεψη 1/2/2021
  2. 20 Health benefits of cannabis that everyone should know, ανακτήθηκε από www.healtheuropa.eu, τελευταία επίσκεψη 1/2/2021
  3. The Environmental Downside of Cannabis Cultivation, ανακτήθηκε από www.daily.jstor.org, τελευταία επίσκεψη 1/2/2021
  4. Κάνναβη εναντίον Μαριχουάνα: Διαφορές, ανακτήθηκε από www.θεραπευτική-κάνναβη.com.gr, τελευταία επίσκεψη 1/2/2021
Διαβάστε επίσης  Τεχνητό χιόνι προτείνει ο Λέβερμαν για την Ανταρτική

 

Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ,με εξειδίκευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές,έχοντας έντονο ενδιαφέρον για τα εγχώρια και διεθνή τεκταινόμενα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή
η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα