Covid-19: Η συμμετοχή του στην πλαστική ρύπανση

πλαστική ρύπανση, covid19
Πηγή εικόνας: www.greenbiz.com

Μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, προστατευτικός εξοπλισμός… όλα έχουν ένα κοινό παρονομαστή: το πλαστικό. Ο Covid-19 εκτός από τα νέα δεδομένα που έφερε στην εποχή μας, τόνισε και μια ήδη υπάρχουσα απειλή: την πλαστική ρύπανση.

Μέρος από όλο αυτόν τον όγκο πλαστικού που έχει παραχθεί πετιέται στους δρόμους, πηγαίνει σε υπονόμους, μεταφέρεται από τον αέρα και τέλος καταλήγει στους ωκεανούς. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από να πνίξει τους ωκεανούς με δισεκατομμύρια προϊόντα που προστατεύουν μεν τον άνθρωπο από τον Covid-19 αλλά έχουν καταστρεπτικές συνέπειες δε για το περιβάλλον. Η είσοδος κιι άλλου πλαστικού στους ωκεανούς προκαλεί ένα ισόβιο οικολογικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με μελέτες, θαλάσσιες χελώνες και ψάρια αντιμετωπίζουν τις μάσκες και τα γάντια ως πιθανή τροφή. Αυτό θα έχει και μετέπειτα επιπτώσεις για τον άνθρωπο. Την ίδια στιγμή, το πλαστικό που δεν θα καταλήξει στους ωκεανούς και θα αποτεφρωθεί ή θα καεί, θα απελευθερώσει τοξίνες στο περιβάλλον το οποίο θα μεταδώσει ασθένειες στον άνθρωπο.

Ο γαλλικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Opération Mer Propre που έχει ως κύρια δραστηριότητα την περισυλλογή απορριμμάτων από την παραλία Côte d’Azur,  δημοσιεύει συχνά φωτογραφίες με τη νέα πλαστική πραγματικότητα και προσπαθεί να προειδοποιήσει γι’ αυτό που πρόκειται να συμβεί αν η ανθρωπότητα συνεχίσει να πράττει έτσι.

πλαστική ρύπανση, covid19
Πηγή εικόνας: www.hearetz.co.il

«Με διάρκεια ζωής 450 χρόνων, αυτές οι μάσκες είναι μια οικολογική ωρολογιακή βόμβα, αν λάβουμε υπόψη μας τις μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους στον πλανήτη μας», έγραψε σε επιστολή του ο Ερίκ Ποζέτ προς τον Γάλλο πολιτικό Εμμανουέλ Μακρόν.

Κάθε χρόνο, περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικό καταλήγουν στους ωκεανούς. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα καταναλώνονται 129 δισεκατομμύρια πλαστικές μάσκες μιας χρήσης και καθεμιά μπορεί να χρειαστεί έως και 450 χρόνια για την πλήρη της αποσύνθεση. Ποια θα είναι άραγε τα νούμερα για το 2020;

Διαβάστε επίσης  Το πρώτο καταφύγιο θαλάσσιας ζωής βρίσκεται στο Αιγαίο

Πιθανές εναλλακτικές

Μία λύση για να περιοριστούν οι μάσκες μίας χρήσης και να μην επεκταθεί η πλαστική ρύπανση, είναι οι υφασμάτινες επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες. Άλλη μία λύση προσφέρει γαλλικό εργοστάσιο, με την πρώτη ανακυκλώσιμη σε κομπόστ μάσκα με πρώτο υλικό την κάνναβη. Αποσυντίθεται σε μόλις 6 μήνες και κοστίζει μόλις 1€!

«Ακριβώς όπως οι πολίτες έχουν αποδειχθεί υπεύθυνοι όσον αφορά την τήρηση των ενδείξεων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της μόλυνσης μένοντας στο σπίτι, τώρα είναι απαραίτητο να αποδειχθούν εξίσου υπεύθυνοι στη διαχείριση μεμονωμένων συσκευών ατομικής προστασίας που πρέπει να απορρίπτονται σωστά και να μην διασκορπίζονται στη φύση», λέει η πρόεδρος του WWF Ιταλίας, Donatella Bianchi.

Παράλληλα, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα απόβλητά τους.

Ο Covid-19 μπορεί να είχε στην αρχή θετικές επιπτώσεις για το περιβάλλον λόγω της μείωσης της ρύπανσης όμως τα προϊόντα για την προστασία κατά του ιού συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην εξάπλωση της πλαστικής ρύπανσης. Αυτό μπορείτε να το παρακολουθήσετε και στο παρακάτω βίντεο.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

  1. Γαλλία: Μάσκες μιας χρήσης πλήρως βιοδιασπώμενες, ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr, τελευταία επίσκεψη 27/10/20
  2. Πως ο Covid-19 επαναφέρει το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, ανακτήθηκε από www.urbact.eu, τελευταία επίσκεψη 27/10/20
  3. “Καμπανάκι” από τον ΟΗΕ για μάσκες και πλαστική ρύπανση, ανακτήθηκε από www.ecozen.gr, τελευταία επίσκεψη 27/10/20
  4. Τα απορρίμματα του κοροναϊού απειλούν τη θαλάσσια ζωή, ανακτήθηκε από www.in.gr, τελευταία επίσκεψη 27/10/20
  5. Αντιμετωπίζουμε νέο περιβαλλοντικό πρόβλημα και είναι οι… μάσκες και τα γάντια, ανακτήθηκε από newsbeast.gr, τελευταία επίσκεψη 27/10/20

Ονομάζομαι Αιμιλία και είμαι μια μη φυσική κοκκινομάλλα. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να απολαμβάνω όμορφα τοπία και να ονειρεύομαι.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του