Αγόρι ή κορίτσι; Η ρύπανση θα μας πει!


Είναι δυνατόν ένα φαινόμενο όπως η ρύπανση να επηρεάσει το φύλο που θα γεννηθεί ένα μωρό; Ξέρω πως ακούγεται παράλογο. Όμως, μία νέα μελέτη αποδεικνύει πως η έκθεση στη ρύπανση μπορεί να αλλάξει την αναλογία γέννησης αγοριών ή κοριτσιών σε μία περιοχή.

Τι λένε οι έρευνες;

Τη συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Σικάγο σε συνεργασία με το Karolinska Institutet της Στοκχόλμης. Τα πανεπιστήμια μελέτησαν το μισό πληθυσμό της Αμερικής (150 εκατομμύρια) πάνω από 8 χρόνια και όλο τον πληθυσμό της Σουηδίας, 9 εκατομμύρια ανθρώπους, για περισσότερα από 30 χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως πως τόσο η ρύπανση όσο και τουλάχιστον ακόμη 100 παράγοντες μπορούν να επιδράσουν στον καθορισμό του φύλου ενός εμβρύου. Πέραν της ρύπανσης, λοιπόν, πολύ σημαντικό ρόλο έχουν και η ανεργία, το άγχος των γονέων, η εγκληματικότητα και η φτώχεια μιας περιοχής, αλλά και η θερμοκρασία. Η μελέτη δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο στο περιοδικό PLOS Computational Biology.

Πότε η ρύπανση «ευνοεί» τα αγόρια;

Αρχικά, το φύλο ενός παιδιού καθορίζεται κατά τη σύλληψη. Μάλιστα, οι πιθανότητες να γεννηθεί κορίτσι ή αγόρι είναι 50%-50%. Όμως, η αναλογία αυτή δεν είναι σταθερή. Υπάρχουν διακυμάνσεις διαχρονικά και ανά περιοχή, με τις γέννες αγοριών να είναι ελαφρώς περισσότερες. Πώς σχετίζεται, λοιπόν, η ρύπανση με τη γέννηση αγοριών; Όπως φαίνεται, οι ρύποι που βρίσκονται στον αέρα όπως ο σίδηρος, το αλουμίνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα και ο υδράργυρος παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Βέβαια, και η ρύπανση του νερού από χρώμιο, αρσενικό και υδράργυρο είναι σημαντική. Στις περιοχές όπου εντοπίστηκαν τέτοιου είδους στοιχεία, παρατηρήθηκε πως οι γεννήσεις αγοριών ήταν περισσότερες.

Διαβάστε επίσης  5 ζώα που εξαφανίστηκαν τον τελευταίο αιώνα
ρύπανση
Πηγή εικόνας: www.crushpixel.com

Πότε η ρύπανση «ευνοεί» τα κορίτσια;

Στον αντίποδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουμε τη μόλυνση του εδάφους. Συγκεκριμένα, όταν το έδαφος μιας περιοχής εμφανίζει μεγάλη ρύπανση από μόλυβδο ή σίδηρο, παρατηρείται η γέννηση περισσότερων κοριτσιών. Η ρύπανση του εδάφους από αυτά τα στοιχεία εντοπίζεται κυρίως σε μέρη με έντονη βιομηχανική παρουσία. Μάλιστα, η γειτνίαση με βιομηχανικές εγκαταστάσεις φαίνεται πως έχει μεγάλη σημασία. Σε αυτές τις περιοχές η αναλογία έφτασε στο 3%.Για παράδειγμα, σε πληθυσμό ενός εκατομμυρίου είναι δυνατόν να γεννηθούν 60.000 περισσότερα αγόρια ή κορίτσια.

Advertisements
Ad 14
ρύπανση
Πηγή εικόνας: www.thebridgeclinic.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Η ρύπανση μπορεί να επηρεάζει το φύλο ενός μωρού, σύμφωνα με έρευνα, ανακτήθηκε από www.enallaktikidrasi.com, τελευταία επίσκεψη 21/1/2022
  2. Αγόρι ή κορίτσι; Η αναλογία φύλου των μωρών συνδέεται με τη ρύπανση, λέει έρευνα, ανακτήθηκε από www.lifo.gr, τελευταία επίσκεψη 21/1/2022

 

Είμαι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο Α.Π.Θ. Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα κοινωνικά προβλήματα και να γράφω γι' αυτά. Τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να υιοθετήσω έναν τρόπο ζωής φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς πιστεύω πως ο μόνος τρόπος σωτηρίας του είμαστε εμείς οι άνθρωποι.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός