Θύελλα αντιδράσεων από τον ντόπιο πληθυσμό της Ηπείρου έχει ξεσηκώσει η προ λίγων μηνών έναρξη εφαρμογής προγράμματος για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε έκταση άνω των 4.000 τ.χλμ. Το έργο ανήκει κατά 40% στην ελληνική Energean Oil & Gas και κατά 60% στην ισπανική Repsol, ενώ τις έρευνες για τον ακριβή εντοπισμό κοιτασμάτων πραγματοποιεί η ιταλική Geotech. Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις και κατοίκους της περιοχής, το παραπάνω πρόγραμμα, που εγκρίθηκε με υπουργική απόφαση το 2013, θέτει σε κίνδυνο τόσο το περιβάλλον, όσο και την οικονομία της Ηπείρου, η οποία σήμερα απολαμβάνει μια από τις πλουσιότερες χλωρίδες και πανίδες της Ευρώπης.
Αυτή τη στιγμή στην Ήπειρο πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων, ώστε να διαπιστωθεί η οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι εργασίες των πετρελαϊκών γίνονται χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση των πολιτών αλλά και –το κυριότερο– χωρίς κανείς να γνωρίζει αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, αν θα επηρεαστεί η σεισμικότητα της περιοχής από τις συνεχείς γεωτρήσεις και κατά πόσο θα ζημιωθούν το φυσικό τοπίο, το νερό και η υγεία των κατοίκων.
Ο υπεύθυνος θαλασσίου προγράμματος στο WWF Ελλάς, Δημήτρης Ιμπραήμ, δηλώνει: «Σε μία χώρα το μέλλον της οποίας εξαρτάται από την καλή κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και των θαλασσών της, η πιθανότητα εξόρυξης υδρογονανθράκων δίπλα στις μαγευτικές ακτές του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας θα έπρεπε να θεωρείται αδιανόητη. Ποτέ στην ιστορία της η χώρα μας δεν είχε διακινδυνεύσει τόσα πολλά για να κερδίσει τόσα λίγα.». Στις τεράστιες απώλειες που θα υποστεί η ευρύτερη περιοχή αλλά και οι κάτοικοι αναφέρεται η Greenpeace, η οποία με ανακοίνωσή της σημειώνει πως οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ηπειρο και τη μοναδική ομορφιά της. «Οι πολύτιμοι ποταμοί της περιοχής, όπως ο Καλαμάς, ο Αραχθος και ο Βοϊδομάτης, οι προστατευόμενες περιοχές και τα είδη ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο λύγκας και η βίδρα, όλα απειλούνται από τις εξορύξεις. Επιπλέον, ο τουρισμός, που βασίζεται στη μαγευτική φύση και στα πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου, και η παραγωγή ντόπιων προϊόντων κινδυνεύουν από τη ρύπανση του νερού και του εδάφους. Τελικά για το κέρδος λίγων απειλείται ο φυσικός μας πλούτος και η ίδια μας η πολιτιστική κληρονομιά» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Λόγους εθνικού συμφέροντος επικαλείται με τη σειρά του το ΥΠΕΚΑ εμμένοντας στην αναγκαιότητα του έργου που αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεδομένου ότι στις περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων προβλέπεται να αποδίδεται περιφερειακός φόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής, ενώ θα ενισχυθούν και οι τοπικές θέσεις απασχόλησης.
ΠΗΓΕΣ:
https://www.documentonews.gr/article/gigantwnetai-to-kyma-antidrasewn-gia-tis-exoryxeis-sthn-hpeiro
https://www.vice.com/gr/article/j5bb7g/h-maxh-twn-katoikwn-ths-hpeiroy-gia-tis-ereynes-e3ory3hs-ydrogonan8rakwn-se-perioxes-natura
http://www.kathimerini.gr/987710/gallery/epikairothta/perivallon/ekstrateia-toy-wwf-kata-ths-e3ory3hs-petrelaioy-kai-fysikoy-aerioy-sthn-ellada