Το πρόβλημα της ηχορύπανσης στην Ευρώπη και η ελλιπής ενημέρωση
Η ηχορύπανση αποτελεί ένα περιβαλλοντικό ζήτημα μέγιστης σημασίας. Παρ’ όλ’ αυτά, η ενημέρωση των πολιτών και οι δράσεις για την καταπολέμηση του προβλήματος είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Συγκεκριμένα, το 20% του πληθυσμού της Ευρώπης παρουσιάζει μια μακροχρόνια έκθεση σε θορύβους οι οποίοι είναι επιβλαβείς για την υγεία του. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 100 εκατομμύρια περίπου άτομα. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) η ηχορύπανση είναι δεύτερη στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων υγείας. Την πρώτη θέση κατέχει η ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ραγδαία αύξηση του ρυθμού αστικοποίησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια εντείνει την ανάγκη για λήψη πιο εντατικών και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας.
Η αδυναμία των χωρών να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει έρευνες και έχει δώσει πολλές Οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ηχορύπανσης. Δυστυχώς όμως πολλές χώρες, και ανάμεσά τους και η Ελλάδα, εξακολουθούν να μην τις εφαρμόζουν. Συγκεκριμένα, στις χώρες αυτές δεν υπάρχει μια σαφή εικόνα σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος καθώς και παρατηρείται και ελλιπής γνώση πάνω στους χάρτες θορύβου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί αποτελεσματική δράση αφού οι χώρες αυτές δεν εκθέτουν τα σχέδια δράσεις και τους χάρτες θορύβου σύμφωνα με τις Οδηγίες.
Οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία
Έχει παρατηρηθεί πως η χρόνια έκθεση στον θόρυβο μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα υγείας τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της ηχορύπανσης μπορεί να είναι η έντονη ενόχληση που έχει ως πηγή τους διάφορους θορύβους, η διαταραχή του ύπνου και η γνωστική δυσλειτουργία των παιδιών. Άλλα προβλήματα μπορεί να εμφανισθούν στο καρδιαγγειακό και στο μεταβολικό σύστημα. Έχει στατιστικώς σημειωθεί ότι περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποια χρόνια υψηλή ενόχληση και 6,5 εκατομμύρια υποφέρουν από σοβαρή διαταραχή ύπνου.
Η ηχορύπανση θα λέγαμε ότι λειτουργεί σαν αόρατος εχθρός. Πολλοί άνθρωποι στερούνται της αντίληψης ότι η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά θέματα υγείας. Η ηχορύπανση προσβάλλει την υγεία μας και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η ηχορύπανση αποτελεί τη δεύτερη βασικότερη περιβαλλοντική αιτία προβλημάτων υγείας. Η πρώτη σοβαρότερη αιτία είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι ούτε άγνωστα ούτε πρωτότυπα. Αντιθέτως, είναι άκρως συνυφασμένα με την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Έτσι μία πρώτη λύση θα ήταν μέσω του οδικού δικτύου και την τοποθέτηση ασφάλτου με χαμηλή στάθμη θορύβου. Άλλο ένα μέτρο θα ήταν η κατασκευή των οχημάτων μαζικής μεταφοράς με αθόρυβα ελαστικά και η κατασκευή υποδομών για την κυκλοφορία περισσότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Φυσικά, πολύ εύκολα μέτρα μπορούν να εφαρμοσθούν και μέσω της προώθησης της μετακίνησης χωρίς μέσα μεταφοράς. Ιδιαίτερα ελκυστική έχει αποδειχθεί η ιδέα της κατασκευής κατάλληλων δρόμων για ευκολότερη χρήση των ποδηλάτων. Παράλληλα, πολλές πόλεις και περιφέρειες, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν θεσπίσει τον θεσμό των «ήσυχων περιοχών». Οι «ήσυχες περιοχές» αποτελούν χώρους φυσικής ομορφιάς και πρασίνου όπου οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας.
Τελικά όμως το ζήτημα της ηχορύπανσης κρίνεται ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η λήψη αποφασιστικών μέτρων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του τέλους της εξαντλητικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων θα οδηγήσει και στην ανάγκη υιοθέτησης μιας άλλης ποιότητας ζωής. Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν πως η υγεία τους είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το εξωτερικό περιβάλλον και την ποιότητά του. Μέσω αυτής της συνειδητοποίησης θα επέλθει η επαγρύπνηση και η αναζήτηση μίας καθημερινότητας βελτιστοποιημένης στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο
- Η ηχορύπανση αποτελεί μείζον πρόβλημα, τόσο για την υγεία του ανθρώπου όσο και για το περιβάλλον, ανακτήθηκε από www.eea.europa.eu, τελευταία επίσκεψη 16/6/2020
- Ηχορύπανση: Δεύτερη στην κατάταξη περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία, ανακτήθηκε από www.greenagenda.gr, τελευταία επίσκεψη 16/6/2020