Οι 5 μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές της τελευταίας δεκαετίας


μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές
Πηγή εικόνας: www.trtworld.com

Ανέκαθεν συνέβαιναν τυφώνες, ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες και ισχυροί άνεμοι. Ωστόσο, σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας και τρομακτικής κλίμακας περιβαλλοντικής καταστροφής. Από την Καλιφόρνια μέχρι την Αυστραλία, αυτές είναι οι πέντε μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές που συνέβησαν την περασμένη δεκαετία:

1# Πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού (2010)

Πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού
Πηγή εικόνας: www.onalert.gr

Πρόκειται για το δεύτερο συμβάν πετρελαιοκηλίδας στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού μετά το 1979. Αιτία του γεγονότος ήταν η δυσλειτουργία και έκρηξη της εξέδρας εξόρυξης πετρελαίου, συμβάν που τραυμάτισε 17 άτομα, στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και διέρρευσε τεράστιες ποσότητες πετρελαίου στο οικοσύστημα.  Η αμερικάνικη κυβέρνηση ανέφερε πως το πετρέλαιο που διέρρευσε ήταν 4,9 εκατομμύρια βαρέλια, μια καταστροφή πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη. Συνολικά είχαν πληγεί 16.000 μίλια ακτογραμμών, συμπεριλαμβανομένων των ακτών του Τέξας, της Λουιζιάνα, του Μισισιπή, της Αλαμπάμα και της Φλόριντα, με την πετρελαιοκηλίδα να επικρατεί στην περιοχή για 87 ημέρες. Σημαντική επίπτωση ήταν και η τεράστια μόλυνση των υδάτων και ο θάνατος αρκετών ειδών πτηνών και θηλαστικών, πολλά από τα οποία ήταν είδη υπό εξαφάνιση. Σήμερα, πάνω από 10 χρόνια μετά, ένα κολλώδες υπόλειμμα πετρελαίου εξακολουθεί να καλύπτει ορισμένους βαλτότοπους στον Κόλπο του Μεξικού, με τις επιπτώσεις του να μην είναι ακόμη πλήρως κατανοητές.

2# Πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα (2011)

Πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα
Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Τον Μάρτιο του 2011 συνέβη μία από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές. Οι καταστροφές προέκυψαν ως ακολουθία του γεγονότος του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου στο Σεντάι και του τσουνάμι που τον ακολούθησε. Μέσα στις επόμενες μέρες σημειώθηκαν εκρήξεις σε αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Νταΐτσι, όπου σημειώθηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στο περιβάλλον. Κύρια αιτία που οδήγησε στην καταστροφή στις εγκαταστάσεις ήταν η μη λειτουργία του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων, καθώς δεν είχε προβλεφθεί περίπτωση φυσικής καταστροφής τέτοιου μεγέθους. Τα επίπεδα ακτινοβολίας αυξήθηκαν στην ατμόσφαιρα και λόγω του κινδύνου έκθεσης σε αυτή περίπου 150.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Ακόμη και σήμερα, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν έχει αρθεί από την περιοχή, καθώς μολυσμένο νερό εξακολουθεί να διαρρέει σε ανύποπτο χρόνο προς τη θάλασσα και ο παροπλισμός του εργοστασίου δεν προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί.

Διαβάστε επίσης  Ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στο ζωικό βασίλειο

3# Καταστροφή Φράγματος στη Βραζιλία (2015)

Καταστροφή Φράγματος στη Βραζιλία
Πηγή εικόνας: www.bbc.com

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2015 το φράγμα στην πόλη Marianna, της Βραζιλίας, κατέρρευσε. Η καταστροφή του φράγματος που συγκρατούσε σωρούς στερεών και υγρών αποβλήτων από το τοπικό ορυχείο σιδηρομεταλλευμάτων, είχε ως συνέπεια τη δημιουργία πλημμύρων στα χωριά Bento Rodrigues και Paracatu de Baixo, σκοτώνοντας 19 άτομα. Ακόμη, 43,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα απορριμμάτων ορυχείων απελευθερώθηκαν και μόλυναν τον ποταμό Doce, ενώ στη συνέχεια έφτασαν μέχρι τον Ατλαντικό. Εκτιμάται πως τουλάχιστον 11 τόνοι ψαριών σκοτώθηκαν από τη διαρροή των αποβλήτων και πως καταστράφηκαν 3.630 στρέμματα παραποτάμιου δάσους. Τον Ιανουάριο του 2019 ένα άλλο φράγμα από ορυχείο στην ίδια περιοχή κατέρρευσε, προκαλώντας τον θάνατο 142 ανθρώπων.

Advertisements
Ad 14

4# Κυκλώνας Idai (2019)

Κυκλώνας Idai
Πηγή εικόνας: www.unicef.com

Τον Μάρτιο του 2019, ο κυκλώνας Idai ήταν ένας από τους χειρότερους τροπικούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί στην Αφρική και το νότιο ημισφαίριο. Ο έντονος τροπικός κυκλώνας με μια σειρά ισχυρών ανέμων και πλημμύρων, προκάλεσε τεράστιες ζημίες καθώς και ανθρωπιστική κρίση στη Μοζαμβίκη, τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι. Τουλάχιστον 1.500 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 3 εκατομμύρια άλλα έμειναν άποροι χωρίς φαγητό ή βασικές υπηρεσίες. Οι θανατηφόρες κατολισθήσεις κατέστρεψαν σπίτια, υποδομές αλλά κατέστρεψαν και σχεδόν 780.000 εκταρίων γεωργικών καλλιεργειών. Ο κυκλώνας Kenneth έφτασε μόλις έξι εβδομάδες αργότερα, σαρώνοντας αυτή τη φορά τη βόρεια Μοζαμβίκη έχοντας παρόμοιες συνέπειες.

5# Πυρκαγιές στην Αυστραλία (2020)

Πυρκαγιές στην Αυστραλία
Πηγή εικόνας: www.ecozen.gr

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας βρέθηκε στις αρχές του 2020 η Αυστραλία. Έπειτα από μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας και ένα καύσωνα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στη χώρα, η Αυστραλία βρέθηκε αντιμέτωπη με πυρκαγιές άνευ προηγουμένου. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 κάηκαν συνολικά περίπου 58 εκατομμύρια στρέμματα δασικών περιοχών κυρίως στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτωρίας. Πρόκειται για την πιο καταστροφική περίοδο πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Οι φωτιές έκαιγαν για μέρες πάρκα, δάση και κατοικημένες περιοχές, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 18 ανθρώπους, καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια και περιουσίες, ενώ ταυτόχρονα στιγμάτισαν και την πανίδα της χώρας, σκοτώνοντας περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ζώα και θέτοντας σε οριστικό κίνδυνο ορισμένα είδη και οικοσυστήματα. Το συμβάν αυτό επιβάρυνε αρκετά και την ατμόσφαιρα, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέκυψαν από την καύση των ξύλων διπλασιάστηκαν.

Διαβάστε επίσης  Οι 17 Βιώσιμοι Στόχοι Ανάπτυξης – Γ’ Μέρος

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού συνεχίζει να μολύνει το περιβάλλον 12 χρόνια μετά. (2022, Αύγουστος 10)., ανακτήθηκε από www.lifo.gr/now/perivallon/i-petrelaiokilida-ston-kolpo-toy-mexikoy-synehizei-na-molynei-periballon-12-hronia, τελευταία επίσκεψη 26/11/2022
  2. Μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές. (χ.χ.). Φωτόδεντρο. Ανακτήθηκε Νοέμβριος 23, 2022, ανακτήθηκε από www.photodentro.edu.gr, τελευταία επίσκεψη 26/11/2022
  3. Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία κατέστρεψαν το ένα πέμπτο των δασών. (2020, Φεβρουάριος 24). ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr/life/environment/1066255/oi-pyrkagies-stin-aystralia-katestrepsan-to-ena-pempto-ton-dason/, τελευταία επίσκεψη 26/11/2022
  4. Φαμελιάρη, Σ. (2021, March 11). 10 χρόνια μετά τη Φουκουσίμα. GreenPeace, ανακτήθηκε από www.greenpeace.org/greece/issues/klima/44109/10-xronia-meta-ti-foukousima/, τελευταία επίσκεψη 26/11/2022

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Έξυπνες πόλεις

Οι έξυπνες πόλεις στην Ελλάδα

Οι έξυπνες πόλεις (smart cities) αποτελούν ένα από τα πλέον
self tan

Τα self tan που δε θα σε απογοητεύσουν.

Το καλοκαίρι είναι όλο και πιο κοντά. Οι διακοπές σου,