Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης πυρηνικής ενέργειας


Λίγα θέματα της ενεργειακής βιομηχανίας συζητούνται τόσο έντονα όσο η πυρηνική ενέργεια. Για ορισμένους, η πυρηνική ενέργεια είναι μια όχι επαρκώς χρησιμοποιούμενη πηγή ενέργειας. Για άλλους, τα πυρηνικά είναι εξίσου κακό αν όχι χειρότερα από τα ορυκτά καύσιμα. Για αυτό τον λόγο και λαμβάνοντας υπόψιν τις τελευταίες εξελίξεις, κρίνεται σκόπιμο να αναλύσουμε τα πιθανά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προκύπτουν από την χρήση αυτής της μορφής ενέργειας.

Tι είναι η πυρηνική ενέργεια

Η πυρηνική ενέργεια δημιουργείται μέσω της διαδικασίας διάσπασης των ατόμων ουρανίου. Όταν το άτομο χωρίζεται, γίνεται δύο μικρότερα, ελαφρύτερα άτομα. Κατά την διαδικασία αυτή η χαμένη ενέργεια (μάζα) δεν εξαφανίζεται απλώς μετατρέπεται σε θερμότητα, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πυρηνικοί σταθμοί είναι, ως γνωστόν μέρη που παρέχουν ένα ελεγχόμενο περιβάλλον για να συμβούν αυτές οι αντιδράσεις.

Πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας

1# Φιλική προς το περιβάλλον

Η πυρηνική ενέργεια παράγει περίπου τις ίδιες ή λιγότερες εκπομπές Co2 με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επομένως θα μπορούσε να θεωρηθεί ως φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση διαπίστωσε ότι οι μέσες εκπομπές για πυρηνικά είναι 29 τόνοι CO2 ανά γιγαβατώρα (GWh) ενέργεια που παράγει. Αυτό συγκρίνεται ευνοϊκά με τις ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή (85 τόνοι ανά GWh) και η αιολική ενέργεια (26 τόνοι ανά GWh) και ακόμη πιο ευνοϊκά με τα ορυκτά καύσιμα όπως ο λιγνίτης (1.054 τόνοι ανά GWh) και ο άνθρακας (888 τόνοι ανά GWh). ).

2# Aξιόπιστη μορφή ενέργειας – μη διακοπτόμενη

Ενώ οι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, η πυρηνική ενέργεια δεν έχει τέτοιους περιορισμούς. Δεν έχει σημασία αν δεν φυσάει αέρας ή αν η μέρα είναι συννεφιασμένη. Οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής ουσιαστικά δεν επηρεάζονται από εξωτερικούς κλιματικούς παράγοντες και δημιουργούν προβλέψιμη και σταθερή παραγωγή ενέργειας. Ένας πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής σε πλήρη λειτουργία μπορεί να παράγει ενέργεια ασταμάτητα, γεγονός που επιτρέπει την καλή απόδοση της επένδυσης.

Διαβάστε επίσης  Γιατί ο ουρανός είναι μπλε;
Advertisements
Ad 14

3# Φτηνό κόστος λειτουργίας

Οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι φθηνότεροι στη λειτουργία τους από τους ανταγωνιστές τους σε άνθρακα ή φυσικό αέριο. Έχει υπολογιστεί ότι ακόμη και ο συνυπολογισμός κόστους όπως η διαχείριση ραδιενεργών καυσίμων και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις διάθεσης κοστίζουν μεταξύ 33 και 50% μιας μονάδας άνθρακα και 20 έως 25% μιας μονάδας συνδυασμένου κύκλου αερίου. Η ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας είναι επίσης ανώτερη από τις περισσότερες άλλες μορφές. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) εκτιμά ότι για την αντικατάσταση ενός πυρηνικού σταθμού ισχύος 1GW θα απαιτηθούν 2GW άνθρακα ή 3GW έως 4GW από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας.

εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειεας
Πηγή εικόνας: www.edition.cnn.com

Μειονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας

1# Υψηλό κόστος παραγωγής

Το αρχικό κόστος για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού είναι μεγάλο. Ένας πρόσφατος εικονικός δοκιμαστικός αντιδραστήρας στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι αυξήθηκε από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια μαζί με τεράστιο επιπλέον κόστος για τη συντήρηση της εγκατάστασης.

2# Πυρηνικά απόβλητα

Μια παρενέργεια της πυρηνικής ενέργειας είναι η ποσότητα των πυρηνικών αποβλήτων που παράγει. Έχει υπολογιστεί ότι παγκοσμίως παράγονται περίπου 34.000 m3 πυρηνικών αποβλήτων κάθε χρόνο, απόβλητα που χρειάζονται χρόνια για να υποβαθμιστούν. Η αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων είναι μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι πυρηνικοί σταθμοί. Επειδή δεν υπάρχει τρόπος να καταστραφούν τα πυρηνικά απόβλητα, η τρέχουσα λύση είναι να τα σφραγίσουμε με ασφάλεια σε δοχεία και να τα αποθηκεύσουμε βαθιά κάτω από το έδαφος όπου δεν μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον. Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται, ελπίζουμε ότι θα βρεθούν νέοι τρόποι διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης  Αιολική ενέργεια: Μύθοι και αλήθειες

3# Ατυχήματα

Αρκεί να αναφέρουμε τις τρεις μεγάλες πυρηνικές καταρρεύσεις των τελευταίων εποχών για να κατανοήσουμε τη βαρύτητα αυτού του μειονεκτήματος. Το Three Mile Island το 1979, το Τσερνόμπιλ το 1986 και πιο πρόσφατα η Φουκουσίμα το 2011 είναι τα ατυχήματα που έχουν συμβεί σε πυρηνικούς σταθμούς. Παρά όλα τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν για τους πυρηνικούς σταθμούς, διάφοροι παράγοντες προκάλεσαν την κατάρρευση τους, με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο.

4# Πυρηνική ενέργεια και όπλα

Ορισμένες διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση πυρηνικής ενέργειας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Το 1945, οι βομβαρδισμοί της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι αποτελούν φρικτό παράδειγμα της χρήσης πυρηνικής της ενέργειας ως όπλο και μέσο καταστροφής.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. The pros and cons of nuclear energy :Is it safe? (2018), ανακτήθηκε από www.springpowerandgas.us, τελευταία επίσκεψη 30/4/2022
  2. Jack Unwin(2019) Nuclear power: The pros and cons of the energy source, www.power-technology.com, τελευταία επίσκεψη 30/4/2022

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός