Repair Café: Το πιο περιβαλλοντικό καφέ που θα επισκεφτείς

Repair Café: Το πιο περιβαλλοντικό καφέ
Πηγή εικόνας: www.repaircafe.org

Θα σου άρεσε η ιδέα να πιεις τον πιο περιβαλλοντικό καφέ της ζωής σου; Αυτήν την ευκαιρία σου δίνει το Repair Café, μια πρωτότυπη ιδέα που συβάλλει στην τόσο πολυσυζητημένη βιωσιμότητα.

Τι είναι λοιπόν ένα Repair Café;

Η βασική ιδέα είναι μια καφετέρια, στην οποία εκτός από την προφανή χρήση του να πιεις ένα ρόφημα ή καφέ, μπορείς να φέρεις μια συσκευή να επισκευαστεί δωρεάν. Μάλιστα, οι επισκευές αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά ηλεκτρονικές συσκευές, αφού υπάρχει η δυνατότητα να φέρεις ρούχα, έπιπλα, παιχνίδια, ποδήλατα και σχεδόν ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους. Συνήθως και το άτομο που έχει το πρόβλημα συμμετέχει στην επιδιόρθωση, μαθαίνοντας και καλλιεργώντας έτσι νέες δεξιότητες.

Γιατί είναι το πιο περιβαλλοντικό καφέ;

Θα σκέφτεσαι τώρα: “Καλή ιδέα, αλλά γιατί να χαρακτηρίζεται ως περιβαλλοντικό καφέ ένα Repair Cafe;” Η απάντηση είναι απλή. Κάθε μέρα πετάμε αναρίθμητα πράγματα στα σκουπίδια, επειδή θεωρούμε πως είναι πέραν σωτηρίας ή πως η επισκευή τους είναι πολύ ακριβή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα και περισσότερα απορρίματα (ιδίως ηλεκτρικών συσκευών), όπως και περισσότερες αγορές εκ μέρους μας.

Για κάθε προϊόν που αγοράζει κανείς, επιβαρύνει το περιβάλλον (όπως και την τσέπη του) είτε λιγότερο είτε περισσότερο. Από την κατασκευή ως και την κατανάλωση, υπάρχει αύξηση του προσωπικού αποτυπώματος, για το οποίο μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ. Σε αυτό το περιβαλλοντικό καφέ, λοιπόν, βρίσκει χρήση η κάθε συσκευή και όλα τα προϊόντα. Ακόμη και αν δεν υπάρχει δυνατότητα επιδιόρθωσης, όλα τα υλικά μπορούν να συμβάλουν στην κατασκευή κάτι άλλου πιο πρωτότυπου. Εξάλλου μια από τις βασικότερες αξίες των καφετεριών αυτών είναι τεχνικές DIY.

Διαβάστε επίσης  Ευτροφισμός: η υποβάθμιση της υδάτινης ζωής
Περιβαλλοντικό καφέ σε δράση
Πηγή εικόνας: thestrand.ca

Πώς ξεκίνησε το Repair Cafe; Πώς είναι σήμερα;

Το Repair Café έκανε την εμφάνισή του το όχι τόσο μακρινό 2009 στο Άμστερνταμ. Αυτή η ιδέα, που ξεκίνησε από την ακτιβίστρια Marine Postma στην Ολλανδία, απαριθμεί πλέον σε όλο τον κόσμο περισσότερες από 2500 τέτοιες καφετέριες. Ένα τέτοιο περιβαλλοντικό καφέ μπορεί να συναντήσει κανείς σε δεκάδες χώρες των 6 ηπείρων. Ακόμη και στην Ελλάδα, υπάρχουν δύο Repair Café: ένα στην Πάτρα και ένα στη Λευκάδα.

Όντας πια τόσο διαδεδομένο, ιδίως σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, υπάρχουν αρκετές οργανωμένες δράσεις, όπως η ετήσια διεθνής μέρα επιδιόρθωσης. Αυτή έλαβε χώρα για πρώτη φορά το 2017 και από τότε κάθε τρίτο Σάββατο του Οκτώβρη. Επίσης, έχουν πλέον θεσπιστεί 4 σκοποί ενός Repair Café: περιβαλλοντικός, κοινωνικός, μορφωτικός και οικονομικός. Περισσότερα για αυτούς, όπως και για ένα τέτοιο περιβαλλοντικό καφέ, μπορείς να μάθεις εδώ.

Ποιος κάνει τις επιδιορθώσεις;

Τα περιβαλλονικά αυτά καφέ έχουν ως βάση τον εθελοντισμό. Συνεπώς, εθελοντές είναι και όλοι όσοι πραγματοποιούν τις επιδιορθώσεις. Υπάρχουν φυσικά πάρα πολλών ειδών εργαλεία για τον οποιονδήποτε έχει τη γνώση και τη διάθεση να κάνει μια τέτοια επισκευή. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν δεν έχεις κάτι για επιδιόρθωση, μπορείς να βοηθήσεις στην επισκευή κάποιου άλλου. Έτσι, ο καθένας μπορεί να αναπτύξει το εθελοντικό του πνεύμα, τη δημιουργικότητά του και τη συνεργατικότητά του.

Μια συχνή κριτική για τα Repair Café είναι πως αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό τους επαγγελματίες του χώρου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ένα τέτοιο περιβαλλοντικό καφέ συνιστά την ύστατη λύση, ενώ πολλές φορές και οι ίδιοι οι εθελοντές συστήνουν κάποιον επαγγελματία στον πελάτη.

Διαβάστε επίσης  Η Ανατολική Αφρική πλήττεται από την κλιματική αλλαγή

 

Μπορεί να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα;

Σε μια λέξη: ναι. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως ήδη έχει πετύχει. Εκατοντάδες συσκευές έχουν επισκευαστεί, χιλιάδες κιλά ρύπων και απορριμάτων έχουν αποφευχθεί και χιλιάδες συναντήσεις έχουν λάβει χώρα. Μπορεί κάποια από τα περιβαλλοντικά καφέ να έχουν παρεκκλίνει λίγο από την κεντρική ιδέα ή να μην έχουν μεγάλη προσέλευση, αλλά οι προσπάθειες είναι τουλάχιστον αξιόλογες. Οι προοπτικές είναι φυσικά ακόμη μεγαλύτερες. Ίσως κιόλας σε μερικά χρόνια να αποτελεί μια συνηθισμένη δραστηριότητα που κάνουμε κάθε Τετάρτη.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. About | Repaircafe, ανακτήθηκε από www.repaircafe.org, τελευταία επίσκεψη 16/11/22
  2. What is a Repair Café? , ανακτήθηκε από repairtogether.be, τελευταία επίσκεψη 16/11/22
  3. Repair cafes: Inside the high street hubs giving broken electronics a new lease of life, ανακτήθηκε από www.euronews.com, τελευταία επίσκεψη 16/11/22

Είμαι ο Χρήστος, είμαι 20 χρονών και είμαι φοιτητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Εκτός από το αντικείμενο της σχολής μου, δύο από τα πάθη μου είναι η οικολογία και το γράψιμο. Στον ελεύθερο μου χρόνο, μου αρέσει κυρίως να βλέπω σειρές ή ταινίες, να διαβάζω και να ακούω μουσική.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

“Η Ανταλλαγή”: restart στη ζωή ανεξαρτήτως ηλικίας

Δεν υπάρχει ηλικία στη δεύτερη ευκαιρία Είσαι fan των feelgood
perfect days υπέροχες μέρες

Perfect Days: Ο Wim Wenders μας υπενθυμίζει τη σημασία του «τώρα»

Σε μια εποχή γενικευμένου άγχους, άσκοπης βιασύνης και υπαρξιακής μοναξιάς,