Αποδοτικό διάβασμα: Tips για να το πετύχεις

αποδοτικό κείμενο
Πηγή: www.pinterest.com

 

Το αποδοτικό διάβασμα αποτελεί μία «υπόθεση» που απασχολεί πολλά άτομα. Όλοι το προσδοκούν αλλά λίγοι το καταφέρνουν πλήρως. Οι λόγοι ποικίλουν. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να βρεις τα «κουμπιά σου», δηλαδή τις συνήθειες που θα σε βοηθούν να είσαι πιο αποτελεσματικός άνθρωπος. Προκειμένου, όμως, να επιτύχεις και εσύ το αποδοτικό διάβασμα, τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

#1 Δημιουργία ρουτίνας

Ο προγραμματισμός στο διάβασμα έχει πολύ σημαντικό ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, καλό είναι να επιλέγεις ένα συγκεκριμένο μέρος για να διαβάζεις. Με αυτόν τον τρόπο συνδέεται ο χώρος με τη μελέτη και επιτυγχάνεται πιο εύκολα ο σκοπός σου. Επίσης, σημαντικό είναι να επιλέξεις τις ώρες που θα αφιερώσεις στη μελέτη σου. Καλύτερα να επιλέξεις ώρες που το μυαλό σου είναι ξεκούραστο (π.χ. το πρωί). Παράλληλα, η τακτοποίηση του χώρου αλλά και η οργάνωση του παίζουν σημαντικό ρόλο. Κράτα στο γραφείο σου μόνο στυλό, μολύβια, τετράδια, βιβλία, κτλ. που πιστεύεις ότι θα χρειαστείς κατά τη διάρκεια των ωρών.

#2 Διαλείμματα

Η ύπαρξη διαλειμμάτων είναι ίσως και καθοριστική για την εξασφάλιση του αποδοτικού διαβάσματος. Έτσι, μπορείς να κάνεις ανά 40-50 λεπτά μελέτης για 10-15 λεπτά διάλειμμα. Κατά τη διάρκειά του, μπορείς να φας κάτι, να πας μία σύντομη βόλτα ή ακόμα και να απασχοληθείς με το κινητό σου. Εάν επιλέξεις το τελευταίο, καλό είναι να βάλεις ένα χρονόμετρο (από τις επιλογές του κινητού), ώστε να οριοθετήσεις τη διάρκεια του διαλείμματος και να μην παρασυρθείς.

#3 Κριτική μελέτη

Πόσες φορές σου έχει τύχει να διαβάζεις κάτι και να «ξεπετούν» στο νου διάφορες άσχετες σκέψεις. Σίγουρα πολλές! Για να το αποφύγεις αυτό, χρήσιμο είναι ασκείς την κριτική ικανότητά σου. Δηλαδή, μπορείς να κρατάς σημειώσεις (χρησιμοποίησε και χρωματιστά στυλό για να κάνουν το περιεχόμενο να φαίνεται πιο ευχάριστο) και να θέτεις ερωτήσεις στον εαυτό σου για αυτό που μόλις διάβασες. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να «φεύγει» το μυαλό σου και να “κατακτήσεις” το αποδοτικό διάβασμα.

Διαβάστε επίσης  Καλλιεργείστε κάθε πλευρά του παιδιού σας
αποδοτικό διάβασμα
Πηγή: www.pinterest.com

#4 Διατροφή και Ξεκούραση

Οι υπερβολές δεν αρμόζουν στην απόδοση. Για επιτύχεις το αποδοτικό διάβασμα σημαντική είναι η ισορροπία. Έτσι, καλό είναι να διατηρείς μία υγιεινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (φρούτα, λαχανικά, κτλ.). Επίσης, χρήσιμο είναι να καταναλώνεις αρκετό νερό, ώστε να διατηρείς ενυδατωμένο τον οργανισμό σου. Όσον αφορά την ξεκούραση, οι ακρότητες οφείλουν να αποφεύγονται και εδώ. Είναι απαραίτητο να κοιμάσαι 6 – 8 ώρες το βράδυ. Το να διαβάζεις κάτι, ενώ το μυαλό σου είναι κουρασμένο είναι ανώφελο και σε κουράζει περισσότερο.

#5 Κίνητρα

Ξεγέλασε το μυαλό σου! Όταν βαριέσαι να διαβάσεις ή αισθάνεσαι ότι κουράστηκες (αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει) θέσε κίνητρα στον εαυτό σου. Η ανάγκη για επιτυχία σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αρκεί. Μπορείς να υποσχεθείς στον εαυτό σου κάτι που σε ξεκουράζει, μετά το πέρας των ωρών που είχες προγραμματίσει το διάβασμά σου. Μία ταινία, μία βόλτα με την παρέα ή οτιδήποτε σε ευχαριστεί πάντα είναι αποδοτικά κίνητρα.

Ίσως όλα τα παραπάνω tips να φαντάζουν βουνό για εσένα. Είναι πιο απλό από ότι φαίνεται. Δεν είναι ανάγκη να τα υιοθετήσεις αμέσως όλα. Η σταδιακή εφαρμογή τους θα σε βοηθήσει να τα συνηθίσεις και να επιτύχεις το αποδοτικό διάβασμα που τόσο επιζητάς και επιθυμείς. Να έχεις θετική ενέργεια και όλα θα τα καταφέρεις!

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

Τούλα, Μυρτώ (2020). Tips alert: Για μία επιτυχημένη εξεταστική!, ParallaxiMag, Ανακτήθηκε από: https://parallaximag.gr/life/tips-alert-gia-mia-epitychimeni-eksetastiki (15/06/2021)

Alfavita (2018). 10 τρόποι για να αυξήσω τη συγκέντρωσή μου στο διάβασμα, Ανακτήθηκε από: https://www.alfavita.gr/koinonia/243890_10-tropoi-gia-na-ayxiso-tin-sygkentrosi-moy-sto-diabasma (15/06/2021)

Ονομάζομαι Σοφία Ταχμαζίδου και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ενημέρωση σχετικά με ποικίλα θέματα θεωρώ πως είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα στην εποχή μας. Το ενδιαφέρον μου για την αρθρογραφία προέκυψε από την επιθυμία να μοιραστώ τις ιδέες και τις σκέψεις μου με την ευρύτερη κοινότητα!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.