Τεχνολογία: Ώρα να πάρετε πίσω το μυαλό σας

Τεχνολογία
Πηγή εικόνας: prisoncellphones.com

Τεχνολογία: ένα ευρύ φάσμα ορισμού, στο οποίο ο καθένας μπορεί να συντάξει μια σωρεία απόψεων και μελετών, από την ιατρική και την οικονομία μέχρι τη γεωργία και τον τουρισμό. Χάρη στην τεχνολογία αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής, αποκτήσαμε εργαλεία για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, καταφέραμε να κρατήσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα κοντά μας –άσχετα τις χιλιομετρικές αποστάσεις- και αποκτήσαμε πρόσβαση σε κάθε είδους γνώση και πληροφορία. Εν ολίγοις, η τεχνολογία μας άνοιξε τα μάτια και μας πήρε τα μυαλά!

Τις αρνητικές συνέπειες της από τις αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας, λίγο πολύ τις ξέρουμε, και τις ξέρουμε όλοι: μυοσκελετικοί πόνοι, προβλήματα όρασης, ψυχική υγεία, κατάθλιψη, τεχνολογική εξάρτηση, αλλαγή τρόπου σκέψης και ατροφία μυαλού, αϋπνία, αποδυνάμωση ικανότητας μάθησης, είναι μερικά, μόνο, από την λίστα με τις αρνητικές συνέπειες. Αυτό που προκαλείς σοκ, δεν είναι τα μελλοντικά προβλήματα που θα έχουμε, αλλά αυτά που ήδη αποκτήσαμε και δεν το συνειδητοποιήσαμε ακόμα.

 

Όταν δουλεύουν μόνο οι μηχανές..

Τις προάλλες, χρειάστηκε να κάνω μια διαίρεση χωρίς να έχω το κινητό κοντά μου. Χρειάστηκαν περίπου 7 λεπτά για να κάνω μια διαίρεση με δεκαδικούς αριθμούς:  διαιρέτη και  διαιρετέο,  και, επίσης, με το να σκέφτομαι αν έχω βάλει σωστά την υποδιαστολή… 7 λεπτά για μια διαίρεση με δύο, μόνο,  δεκαδικά ψηφία! Και ωραία, μπορεί εγώ να είμαι άσχετη με τα μαθηματικά και βραδύνους, αλλά είμαι ή έχω γίνει μόνο εγώ; Είμαι η εξαίρεση ή ο κανόνας μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων, οι οποίοι για το οποιοδήποτε θέμα/πρόβλημα/πληροφορία κλπ ανατρέχουν στις εφαρμογές του κινητού τους;

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κομπιουτεράκι για να κάνουν μαθηματικές πράξεις, αλλά ποτέ έως τώρα δεν ήταν τόσο άμεση και ευρεία η χρήση του. Είναι τόσο εξαρτημένη η σχέση μας από τις μηχανές και την τεχνολογία, που πολλές φορές δεν μας περνά καν από το μυαλό η ιδέα να κάνουμε κάτι χωρίς αυτήν.

Διαβάστε επίσης  Το Παγούρι της Αισιοδοξίας και μία Στρεβλή Ελπίδα
Πηγή εικόνας: topnaija.ng

Αναμφισβήτητα, όλοι μας έχουμε ακούσει κάποιες ιστορίες από τους γονείς και τους παππούδες μας, οι οποίοι μας εξιστορούσαν τα χιλιόμετρα που έπρεπε να περπατήσουν προκειμένου να πάνε στο σχολείο, στη δουλειά τους, από το ένα χωριό στο άλλο κλπ. Προφανώς και στην εποχή τους υπήρχαν Μ.Μ.Μ., αυτοκίνητα, μηχανάκια, ταξί, αλλά και σε αυτή την περίπτωση η χρήση τους δεν ήταν τόσο ευρεία και εξαρτημένη. Οι άνθρωποι μπορούσαν να περπατήσουν χιλιόμετρα, κάποια με περισσότερη άνεση, κάποια άλλα με δυσκολία, προκειμένου να αγοράσουν –για παράδειγμα – ένα μασούρι κλωστής. Η τεχνολογία μας εκμηδένισε τις αποστάσεις και  μας τις έκανε πιο άνετες.

Ταυτόχρονα, όμως, μας μείωσε τη φυσική κατάσταση. Και όχι, η φυσική κατάσταση δεν έχει να κάνει με το πόσα κιλά σηκώνεις στο γυμναστήριο, αλλά η συνολική της θεώρηση αφορά μια γενικότερη θεωρία στην οποία περιλαμβάνεται  και το αν είσαι διατεθειμένος και κυρίως, αν είσαι σε θέση να διανύσεις μερικά χιλιόμετρα προκειμένου να πας στη δουλειά σου με τα πόδια.

Βάλαμε τις μηχανές να δουλεύουν για εμάς και κοντεύουμε να ξεχάσουμε τα βασικά! Πόσοι είμαστε σε θέση να βρούμε έναν άγνωστο δρόμο, μια άγνωστη οδό, μια άγνωστη περιοχή, χωρίς τη χρήση GPS; Δηλαδή, πριν από την τόσο διαδεδομένη χρήση του GPS οι άνθρωποι τι έκαναν; Έμεναν στη γειτονιά τους και  όσοι ξέφευγαν από αυτήν εξαφανιζόντουσαν για πάντα; Όχι, αλλά είχαν την αίσθηση του προσανατολισμού, την ευστροφία να διακρίνουν που περίπου πρέπει να κινηθούν και αν χαθούν να βρουν τον τρόπο να ανακατευθυνθούνε προς τη σωστή κατεύθυνση. Ναι, υπήρχαν και οι οδικοί χάρτες, αλλά πόσο εύκολα και πόσοι μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε σήμερα; Πόσοι είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την ευκολία και την τεχνολογία του GPS προκειμένου να διαβάζουν έναν οδικό χάρτη και ταυτόχρονα να οδηγούν;

Διαβάστε επίσης  Τυφώνες: Τι είναι και πώς δημιουργούνται;

Με την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας, δεν είναι πολύ μακριά και τα χρόνια που θα ξεχάσουμε να μιλάμε και να γράφουμε! Η τεχνολογία μας έδωσε τη δυνατότητα του autocorrect, του autocomplete, του να μιλάμε και το κείμενο να γράφεται μόνο του. Σε λίγα χρόνια οι δεξιότητες της γραφής και την ανάγνωσης τι θα είναι; Άχρηστες; Προαιρετικές; Ο εγκέφαλος μας πώς θα εξασκείται όταν όλα θα μας τα παρέχει έτοιμα η τεχνολογία και τα μέσα της;

 

Εμείς και η τεχνολογία..

Πηγή εικόνας: morningfuture.com

Καλώς ή κακώς, ευτυχώς ή όχι, δεν πήγαμε ο καθένας –ξεχωριστά-  μπροστά την ανθρωπότητα χάρη στην τεχνολογία. Ούτε όλοι μας την χρησιμοποιήσαμε με τέτοιον τρόπο ώστε να προάγουμε την επιστήμη, τον πολιτισμό την ανθρωπότητα, γενικότερα.  Αυτά τα έκαναν μερικοί και συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι, πρώτα, έβαλαν το μυαλό τους να δουλέψει και έπειτα τις μηχανές. Άνθρωποι, οι οποίοι, όντως, χρησιμοποίησαν την τεχνολογία ως εργαλείο προκειμένου να πάνε ένα βήμα μπροστά την ιατρική, την οικονομία, την αρχιτεκτονική, τις επιστήμες και την ανθρωπότητα γενικότερα. Για τους περισσότερους, η τεχνολογία αρχίζει και τελειώνει στα social media, στο πρόγραμμα που χρησιμοποιούν στη δουλειά τους, στις εφαρμογές του κινητού τους, στα mail και άντε σε κανένα format.

Προφανώς και δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε ένα ρομποτ για να το στείλουμε στο διάστημα και να μας φωτογραφίσει τον Άρη, αλλά τουλάχιστον ας χρησιμοποιούμε τόσο λογικά την τεχνολογία όσο χρειάζεται προκειμένου να μην χάνουμε τις δεξιότητες που έχουμε αποκτήσει. Να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ως ένα εργαλείο που θα μας μάθει πράγματα και καινούριες δεξιότητες ή θα αναπτύξει τις ήδη υπάρχουσες και όχι να μας καταβάλει και στο τέλος να ‘σκέφτεται’  αποκλειστικά εκείνη για εμάς!

Διαβάστε επίσης  Τα μυστικά του διάσημου Νεάντερταλ σκελετού La Ferrassie 1 αποκαλύφθηκαν

Πηγές:

Οι επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης υπολογιστή στην υγεία. Ανάκτηση από: onmed.gr

Αποκαλυπτική έκθεση του ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα υστερεί σε ψηφιακές δεξιότητες – Οι επιπτώσεις. Ανάκτηση από: real.gr

Είμαι η Φαίη και έχω μεγάλη περιέργεια σχεδόν με τα πάντα!! Μου αρέσει να ανακαλύπτω και να μαθαίνω τι συμβαίνει ή και τι έχει ήδη συμβεί στον κόσμο και αρθρογραφώ γιατί θέλω και με κάποιον να τα μοιράζομαι!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα