Aθλητισμός και σχολείο: Νους υγιής εν σώματι υγιεί;

αθλητισμός και σχολείο
Πηγή εικόνας: Bamboo Telegraph

“Νους υγιής εν σώματι υγιεί” υποστήριζαν οι παλαιότεροι. Ο αθλητισμός και το σχολείο μπορούν να έχουν θετική επίδραση πάνω στα παιδιά. Σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι μαθητές που ασκούνται δεν βελτιώνουν μόνο τη φυσική τους υγεία αλλά και τη νοητική. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η άθληση μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, τόσο για το σώμα μας, όσο και για το πνεύμα μας, πόσο μάλλον στα ίδια τα παιδιά.

Η αθλητική εκπαίδευση από τη μία συμβάλλει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της σωματικής υγείας των μαθητών. Από την άλλη, εφοδιάζει τους μαθητές με πειθαρχία, αποφασιστικότητα, υπακοή, θέληση. Ο αθλητισμός και το σχολείο συνδυαστικά έχουν ως αποτέλεσμα την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών.

Το αδύναμο εκπαιδευτικό σύστημα

Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας απομακρύνει όλο και περισσότερο τους μαθητές από τις φυσικές δραστηριότητες. Οι αρμόδιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πόσο καθοριστική είναι η συμβολή της σωματικής άσκησης για την προαγωγή της πνευματικής καλλιέργειας. Σε πλήθος ερευνών έχουν τονιστεί οι θετικές επιδράσεις της άσκησης τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Ο αθλητισμός και το σχολείο προσφέρει τεράστια συνεισφορά στην προαγωγή νοητικών διεργασιών, όπως η βελτίωση της ακαδημαϊκής επίδοσης.

Το πρόγραμμα σπουδών, καλό θα ήταν να περιλαμβάνει περισσότερα αθλητικά παιχνίδια και αρκετές φυσικές δραστηριότητες για την συνολική ανάπτυξη των μαθητών. Να διαθέσει, με λίγα λόγια, περισσότερες ώρες στο μάθημα της γυμναστικής. Θα μπορούσε να ενταχθεί ενεργά η αθλητική εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία. Δεν είναι τυχαία η δήλωση πως “ένα  καλό μυαλό, κατοικεί μόνο σε ένα υγιές σώμα”. Άρα, ο αθλητισμός και το σχολείο θα προσφέρουν στα παιδιά ένα υγιές και δυνατό σώμα.

Διαβάστε επίσης  Ασσασίνοι: Το επίδοξο τάγμα των καλύτερων δολοφόνων
Advertising

Advertisements
Ad 14

Πως επηρεάζει η σωματική άσκηση την πνευματική απόδοση; 

Ένας άνθρωπος που βρίσκεται στο χώρο του αθλητισμού πάντα μαθαίνει να υπακούει στους κανόνες του παιχνιδιού. Ο αθλητισμός διδάσκει ηγετικές ικανότητες, διατηρώντας την συνεργασία και προβάλλοντας το ομαδικό πνεύμα. Η αθλητική εκπαίδευση προσφέρει στους μαθητές ιδιαίτερες ικανότητες. Όπως για παράδειγμα να αντιμετωπίζουν την ήττα με ένα χαμόγελο, χωρίς να απογοητεύονται. Να διατηρούν την ψυχραιμία τους στη νίκη, με ταυτόχρονο σεβασμό προς τους αντιπάλους.

Ποια είναι τα αποτελέσματα εάν ο αθλητισμός και το σχολείο εφαρμοστούν συνδυαστικά στο παιδί; Αρχικά, αυξάνεται η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών από το παιδί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ολοκληρώνει ταχύτερα οποιαδήποτε άσκηση. Προάγεται η εστίαση του παιδιού στο μάθημα. Βελτιώνεται η μνήμη του. Μειώνονται οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές μέσα στη τάξη. Παράλληλα, το παιδί συνδιαλέγεται με συνομηλίκους του και υπακούει σε κανόνες. Προάγεται η συνεργατική ικανότητα μεταξύ των παιδιών.  Εμπλουτίζεται ο συναισθηματικός τους κόσμος. Τέλος, βοηθά το παιδί να αποκτήσει θετική στάση απέναντι στο σκοπό και στην ιδέα που εκπροσωπεί το σχολείο. Έτσι, υποσυνείδητα βελτιώνεται η μαθησιακή τους απόδοση.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Ανακτήθηκε από athlometrix.com (Τελευταία προβολή 15/01/2020)

Advertising

Η επίδραση της σωματικής άσκησης στην μαθησιακή απόδοση των μικρών μαθητών. Ανακτήθηκε από blogs.sch.gr (Τελευταία προβολή 15/01/2020)

Διαβάστε επίσης  Θεατρικά εργαστήρια για ενήλικες από το ΚΘΒΕ

Είμαι η Χριστίνα. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στο Ηράκλειο, Κρήτης. Απόφοιτη Φιλοσοφικής Σχολής, του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών. Μεγάλες μου αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πλασματική διαταραχή: Ορισμός και διαγνωστικά κριτήρια

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πλασματική διαταραχή: Ορισμός

Η θέση της γυναίκας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η θέση της γυναίκας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν λιτή και