Εφηβική εγκυμοσύνη και σχολείο

εφηβική εγκυμοσύνη
Εφηβική εγκυμοσύνη [Πηγή εικόνας: stock.adobe.com]
Ένας από τους συχνούς λόγους που οι νέοι εγκαταλείπουν το σχολείο είναι η εφηβική εγκυμοσύνη. Oρισμένα σχολεία στις ΗΠΑ προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό.

Ένα τεστ που “κόβει¨το σχολείο

Ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης είναι ένα χαρμόσυνο νέο. Όχι πάντα, όμως. Και ιδιαίτερα, αν η μέλλουσα μαμά δεν έχει αποφοιτήσει ακόμη από το σχολείο. Στις ΗΠΑ, 3 στα 10 κορίτσια θα μείνουν μια φορά έγκυος πριν την ηλικία των 20 ετών, ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται περίπου 300.000 μωρά των οποίων η μητέρα είναι μεταξύ 13 και 19 ετών. Οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό εφηβικής εγκυμοσύνης στον δυτικό κόσμο. Μπορεί να παρουσιάζει σταθερή μείωση -η οποία φτάνει το 59 % από το 2010- ωστόσο παραμένει υψηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου.

Η εφηβική εγκυμοσύνη και η μητρότητα σε νεαρή ηλικία είναι ο νούμερο 1 λόγος που εγκαταλείπουν τα κορίτσια το σχολείο. Περισσότερες από τις μισές έφηβες μαμάδες δεν αποφοιτούν ποτέ από το σχολείο. Ένα ισχνό ποσοστό, μόλις 2 %, αποκτά πτυχίο πανεπιστημίου ως την ηλικία των 30 ετών.

Advertisements
Ad 14

Φτώχεια και περιθωριοποίηση είναι τα χαρακτηριστικά των νεαρών μητέρων. Έρευνες δείχνουν ότι Αφροαμερικανές και Λατίνες μεταξύ 15-19 εμφανίζουν 2,5 φορές μεγαλύτερη συχνότητα εγκυμοσύνης σε σχέση με τα συνομήλικα λευκά κορίτσια. Κι αν η φτώχεια είναι το αίτιο, φτώχεια είναι και το αποτέλεσμα. Τα 2/3 των οικογενειών που ζουν με κρατική οικονομική βοήθεια είναι οικογένειες που ξεκίνησαν όταν η μητέρα ήταν έφηβη. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, μια που οι πιθανότητες να γίνει μητέρα μια έφηβη είναι διπλάσιες αν και η δική της μητέρα ήταν έφηβη όταν τη γέννησε.

Διαβάστε επίσης  Μια αλλιώτικη χριστουγεννιάτικη φάτνη

Σσσσσς …. να μη φανεί, να μην δουν, να μην το πεις

Η εφηβική εγκυμοσύνη στις ΗΠΑ για χρόνια αντιμετωπιζόταν όπως κάθε εγκυμοσύνη εκτός γάμου: με προσπάθεια να κρυφτεί. Οι έφηβες μέλλουσες μαμάδες στέλνονταν μακριά, σε “συγγενείς” μέχρι να γεννήσουν. Οι οικογένειες είχαν να αντιμετωπίσουν την κοινωνική κατακραυγή. Τα δημόσια σχολεία ήθελαν πάση θυσία να εξαφανίσουν τις νεαρές εγκύους. Τα κορίτσια αποβάλλονταν ή δέχονταν πιέσεις να εγκαταλείψουν το σχολείο, ενώ η επιστροφή των μαθητριών μετά τη γέννα στρώνονταν με πάσης φύσεως εμπόδια.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει πέσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ακτιβίστριες όπως η Benita Miller στέκονται στο πλευρό των έφηβων μαμάδων, προσφέροντας νομική βοήθεια και εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη φοίτηση στο σχολείο, εφόσον αυτό επιθυμεί η έγκυος. Η Benita Miller -κόρη η ίδια έφηβης μητέρας και μόνη μητέρα από τα φοιτητικά της χρόνια στη νομική- δημιούργησε την Κοινότητα Νεαρών Μητέρων στο Μπρούκλυν. Η οργάνωση προσφέρει νομική βοήθεια στις έφηβες μητέρας, αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες. Στην 25χρονη καριέρα της έχει δημιουργήσει ποικίλα προγράμματα στήριξης των έφηβων μητέρων. Προσπαθεί να κρατήσει τα κορίτσια αυτά στο σχολείο, ώστε να πάρουν εφόδια που θα τις βοηθήσουν να αποφύγουν μια ζωή στη φτώχεια. Αρωγός της στην προσπάθεια αυτή η Τροπολογία ΙΧ, ένας ομοσπονδιακός αστικός νόμος κατά των διακρίσεων σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες σε σχέση με το φύλο, συμπεριλαμβανομένων της εγκυμοσύνης και της μητρότητας.

Ένα σχολείο για έφηβες μητέρες

Το 2022 ήταν η χρονιά που η μητρότητα έγινε το θέμα ενός παθιασμένου debate στις ΗΠΑ. Ένα σχολείο στο Τέξας, στο Brownsville,  μια πόλη κοντά στα σύνορα ΗΠΑ=Μεξικού, φιλοδοξει να αποδείξει πως εφηβική εγκυμοσύνη, μητρότητα και ακαδημαϊκές υποχρεώσεις μπορούν να συνδυαστούν.

Διαβάστε επίσης  Σίμο Χέιχε: ο "Λευκός Θάνατος" της Φινλανδίας

Εξωτερικά το Lincoln Park High School μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο αμερικανικό σχολείο. Στο εσωτερικό, όμως, μαζί με τις χαρούμενες εφηβικές φωνές ακούγονται μωρουδίσικα κλάματα. Αφίσες στους διαδρόμους ενθαρρύνουν τη συνέχιση της φοίτησης στο πανεπιστήμιο. Δίπλα στο κεντρικό κτίριο υπάρχει ένα κέντρο ημερίσιας φροντίδας βρεφών και νηπίων, δωρεάν για τις μαθήτριες του σχολείου.

Το Lincoln εξυπηρετεί έφηβες εγκυμονούσες και μητέρες από το 2005. Όλες οι μαθήτριες, ηλικίας 14-19 ετών, είναι Λατίνες, μια και το 94 % του πληθυσμού της πόλης είναι Ισπανόφωνοι.

Το πρόγραμμα σπουδών είναι το ίδιο με τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής και οι μαθητές πρέπει να περνούν τα μαθήματά τους. Οι διαφορές είναι στις λεπτομέρειες. Όλα τα σχολικά λεωφορεία έχουν καθισματάκια για μωρά. Οι απουσίες για ραντεβού στο γιατρό είναι δικαιολογημένες, ενώ υπάρχει και μια ντουλάπα με βρεφικά ρούχα για όποια μητέρα τα χρειάζεται.

Το Τέξας, όπου βρίσκεται το σχολείο, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εφηβικής εγκυμοσύνης. Σε συνδυασμό με τους αυστηρούς νόμους που αφορούν την άμβλωση, το μέλλον μιας νεαρής μητέρας είναι δυσοίωνο. Οι υπεύθυνοι του σχολείου βάζουν τα δυνατά τους να αποφοιτήσουν τα κορίτσια από το σχολείο. Κι όχι μόνο. Φιλοδοξία τους είναι να φυτέψουν τον σπόρο του πανεπιστημίου, ελπίζοντας ότι η ανώτερη μόρφωση θα σπάσει τον φαύλο κύκλο της φτώχειας.

 

Πηγές:

Einhorn E. (2015). Teen Pregnacy is still a problem – school districts just stopped paying attention. Ανακτήθηκε από: www.hechingerreport.org (τελευταία πρόσβαση: 07/01/2023)

Cosgrove B. (n.d.). Fighting Teen Pregnacy: Portrait of a Radical High School Program, 1971. Life. Ανακτήθηκε από: www.life.com (τελευταία πρόσβαση: 07/01/2023)

Casas A. (2022). At this texas school, every student is a teen mother. Ανακτήθηκε από: www.bbc.com (τελευταία πρόσβαση: 07/01/2023)

Διαβάστε επίσης  Ο Jaki Liebezeit θεμελιώνει τον εναλλακτικό ροκ ήχο στην ευρωπαϊκή μουσική κουλτούρα

Fougere D. & McGowan C. (2022) Benita Miller and her fight for the rights of the pregnant teens. Ανακτήθηκε από: www.ny1.com (τελευταία πρόσβαση: 07/01/2023)

11 Facts About Teen Pregnacy. Ανακτήθηκε από: www.dosomething.org (τελευταία πρόσβαση: 07/01/2023)

Γέννημα θρέμμα –μα όχι πάππου προς πάππου- Σαλονικιά συνεχίζω να περπατώ στους δρόμους της. Πτυχιούχος Ιστορικού-Αρχαιολογικού, πήρα μια στροφή που με έφερε στη νοσηλευτική, για να βγω και πάλι στον αγαπημένο δρόμο της εκπαίδευσης, αυτή τη φορά από την προσχολική αγωγή. Όψιμη αγάπη η συγγραφή, νηπιακά βήματα στην αρθρογραφία για θέματα που κεντρίζουν την περιέργειά μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν