Η 18η Μαΐου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με ελεύθερη είσοδο και ποικιλία δράσεων να λαμβάνουν χώρα τη συγκεκριμένη ημέρα. Έτσι και φέτος, την προσεχή Πέμπτη, η ημερομηνία αυτή θα είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένη στα μουσεία.
Με μια σειρά από ξεναγήσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαδραστικά εργαστήρια, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και εκθέσεις, θα εμπλουτιστεί η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αναμένεται να τιμηθεί φέτος, με το θέμα να είναι «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν, για εκείνα που δεν λέγονται». Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της πόλης των Καλαβρύτων την Παρασκευή 19 Μαΐου και ώρα 19.00. Με αυτή την εκδήλωση θα ξεκινήσει, τυπικά, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων για το 2017.
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος εγκαινιάστηκε το 2005 και στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου της πόλης. Έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το οποίο χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας. Ο περιβάλλων χώρος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος, καθώς στο σημείο αυτό οι κάτοικοι των Καλαβρύτων υπέστησαν απάνθρωπα μαρτύρια από τους Γερμανούς κατακτητές.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ιστορικά στοιχεία και γενικές πληροφορίες
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται ετησίως στις 18 Μαΐου, εκκινώντας για πρώτη φορά το 1977. Αποτέλεσε πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Χρονιά με τη χρονιά, μάλιστα, παρατηρείται αύξηση των συμμετοχών στον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας .
Αξιοσημείωτο παράδειγμα αποτελεί το 2016, όπου περισσότερα από 35.000 μουσεία σε 145 χώρες έλαβαν μέρος, διοργανώνοντας ποικίλες εκδηλώσεις. Το μήνυμα, που μεταφέρει η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, είναι να μετατραπούν τα μουσεία σε φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, ώστε να ενισχυθεί η μόρφωση, η συνεργασία και η ειρήνη μεταξύ των λαών.
Η επιλογή του φετινού θέματος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έγινε, ώστε να αναδειχθούν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικής ειρήνης. Η γενική πεποίθηση είναι, πως αυτό μπορεί να γίνει μέσω της παρουσίασης αμφιλεγόμενων ζητημάτων. Τοποθετώντας, έτσι, το πρώτο λιθαράκι για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων παγκοσμίως.
Το πρόγραμμα της φετινής επετείου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων εδώ: mouseia1.pdf