Η street art είναι μια μορφή σύγχρονης τέχνης, η οποία έχει μετατρέψει πολλές γειτονιές των μουντών πόλεων σε εξαιρετικά δημιουργικούς πίνακες ζωγραφικής. Δεκάδες τοίχοι, μικροί, μεγάλοι, πολυετείς, φρεσκοβαμμένοι, δίνουν το πάτημα για την έκφραση μηνυμάτων και την αποτύπωση χρώματος στις συνηθισμένες πόλεις των πολυκατοικιών. Η street art ως καλλιτεχνικό κίνημα έχει λάβει ώθηση τα τελευταία χρόνια ειδικά, αν και πολλοί (ακόμα και ειδικοί στον χώρο) την κατακρίνουν και την καταδικάζουν ως βανδαλισμό. Το Χονγκ Κονγκ κάνει ακριβώς το αντίθετο…
Η Art Basel λοιπόν, η οποία εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ και ασχολείται με την τέχνη και την προώθησή της, δικαιώνει τη δημιουργικότητα και την αυθεντικότητα αυτών των έργων τέχνης. Η τέχνη του δρόμου έχει κατακλύσει και τους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης του Χονγκ Κονγκ, σε μια Ανατολή που είναι αρκετά υποβαθμισμένη και παρεξηγημένη στον χώρο των τεχνών.
Η διεθνής έκθεση και η street art
Στο προσήνιο ήρθε αυτού του είδους η τέχνη χάρη στην έκτη διοργάνωση της Art Basel της διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης. Επί πέντε ημέρες έργα γνωστών καλλιτεχνών εκτέθηκαν σε ένα τεράστιο εκθεσιακό κέντρο στην προκυμαία της πόλης του Χονγκ Κονγκ. Κυρίαρχο στοιχείο των καλλιτεχνημάτων, οι αστικές απεικονίσεις με μηνύματα ποικίλου περιεχομένου.
“Το Χονγκ Κονγκ ξυπνά μέσα μου ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, την απεραντοσύνη και τους ουρανοξύστες παράλληλα με τα μικροσκοπικά σοκάκια”, ισχυρίζεται ο Νταν Κίτσενερ, Βρετανός ζωγράφος που έχει υπογράψει πολλές τοιχογραφίες.
Μεγαλουπόλεις, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο και η Νέα Υόρκη αποτελούν τεράστιους πίνακες ζωγραφικής για τους καλλιτέχνες της street art. Οι αντιθέσεις, οι φωτοσκιάσεις, τα ερεθίσματα, χιλιάδες. Με αυτά παίζουν οι καλλιτέχνες θέλοντας να δημιουργήσουν και να προκαλέσουν βέβαια μέσω της τέχνης τους. Αναγνωρισμένος καλλιτέχνης αυτού του είδους είναι και ο φημισμένος Bansky, ο οποίος τελευταία έδρασε στη Νέα Υόρκη μεταδίδοντας πολιτικά μηνύματα.
Το Χονγκ Κονγκ ως πόλη της τέχνης
Η πόλη του Χονγκ Κονγκ δεν διαθέτει αναγνωρισμένο μουσείο τέχνης, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται συχνά εκεί μεγάλες εκθέσεις. Λόγω της γραφειοκρατίας, συχνά είναι δύσκολη και η χορήγηση σχετικής άδειας για τέτοιες εκθέσεις. Η αυξανόμενη ζήτηση καλλιτεχνημάτων στην Ασία και η θέληση του κοινού για τέτοια θεάματα αλλάζουν ραγδαία το σκηνικό στην Ανατολή. Πρόσφατα έχουν πωληθεί καλλιτεχνήματα στην Ασία για πολλές χιλιάδες ευρώ Ευρωπαίων και μη καλλιτεχνών.
Η τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα. Το ρεύμα της διαχέεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το ίδιο και η street art, η οποία μεταμορφώνει τόσα και τόσα βαρετά και γκρίζα σοκάκια…!