Πολύχρωμο σχολείο: ενάντια στην ομοφοβία και τον ρατσισμό

Πολύχρωμο σχολείο
Πηγή εικόνας: Sentoras.gr

Το Πολύχρωμο Σχολείο είναι μια εθελοντική, μη κερδοσκοπική συλλογικότητα που δημιουργήθηκε το 2009 με το αρχικό όνομα «Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση». Σκοπός του Πολύχρωμου Σχολείου είναι η εξάλειψη των διακρίσεων γύρω από ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου και χαρακτηριστικών φύλου στο ελληνικό εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Η ομάδα είχε ως αρχικό σκοπό να σπάσει τη σιωπή στον εκπαιδευτικό χώρο και να αναδείξει το θέμα των διακρίσεων γύρω από ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Αυτό έχει πλέον επιτευχθεί και τώρα διανύεται μια περίοδος συνεργασίας με σχετικούς φορείς σε πιο ουσιαστικές δράσεις, όπως η επιμόρφωση εκπαιδευτικών και η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.

Το Πολύχρωμο Σχολείο βασίζεται εξ ολοκλήρου στις/στους εθελόντριες/ές του, που εντάσσονται σε 4 κύκλους βάσει του βαθμού ενασχόλησής τους και εμπλοκής τους στη λήψη αποφάσεων: Βάση, Εθελόντριες / Συνεργάτιδες, Ολομέλεια και Συντονιστική Ομάδα.

Με αφετηρία τη Βάση, τα μέλη μπορούν να ενεργοποιηθούν περαιτέρω ως Εθελόντριες και στη συνέχεια να περάσουν στους εσωτερικούς κύκλους του Πολύχρωμου Σχολείου: την Ολομέλεια, που αποτελείται από περίπου 25 άτομα, και τη Συντονιστική Ομάδα, που απαρτίζουν έως 10 άτομα.

Ο στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε τους εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ομοφοβία και την τρανσφοβία στα σχολεία, ανθρώπινες συμπεριφορές που επιστημονικά αποδεδειγμένα δεν έχουν καμία σχέση με ψυχική διαταραχή. Η ταυτότητα φύλου είναι μια κοινωνικά κατασκευασμένη ιδανική εικόνα για τον ιδανικό άντρα και την ιδανική γυναίκα στην οποία προσπαθούμε, είτε μας ταιριάζει είτε όχι, να χωρέσουμε. Προφανώς τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι λιγότερα αριθμητικά σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι φυσιολογικά. Το συχνό δεν σημαίνει απαραίτητα φυσιολογικό. Είναι επικίνδυνο να ορίζουμε ως φυσιολογική την πλειονότητα, γιατί αυτό αυτόματα σημαίνει πως ό,τι δεν εντάσσεται στους πολλούς είναι αφύσικο.

Διαβάστε επίσης  Σχολική Ποδιά: Η τάση μιας άλλης εποχής

Οι αξίες στο Πολύχρωμο σχολείο:

Συμπερίληψη

Επιδιώκεται να δίνεται στα μέλη η αίσθηση του ”ανήκειν” και να αναπτύσσεται ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας, ώστε να στηρίζεται η ανεξαρτησία και η αυτοπεποίθηση όλων.

Πολιτειότητα 

Συμμετοχή στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα στην Ελλάδα, εστιάζοντας σε πολιτικές και κοινωνικές δομές διαμόρφωσης απόψεων ή λήψης αποφάσεων σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, συμβάλλοντας στην δημιουργία και διαφύλαξη μιας δημοκρατικής ζωής.

Συνεργασία

 Διάλογος και συνεργασία με άλλες οργανώσεις και θεσμικούς φορείς, με γνώμονα πάντα την προώθηση των συμφερόντων των πολιτών.

Στόχοι στο Πολύχρωμο σχολείο:

  • Εξάλειψη των προκαταλήψεων και των διακρίσεων βάσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα του φύλου, την έκφραση του φύλου και τα χαρακτηριστικά του φύλου στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και υποστήριξη από τον συνδικαλισμό.
  • Βελτίωση της εκπαίδευσης, συμπερίληψη και πολιτειότητα, σεβασμός στα δικαιώματα, καλλιέργεια κριτικής ικανότητας.
  • Θεσμική κατοχύρωση της συμπερίληψης στην ελληνική εκπαίδευση.
  • Πιο εύρυθμη και διακριτή λειτουργία εξουσιών, Δικαστική, Εκτελεστική, Νομοθετική, ΜΜΕ, διαφάνεια και λογοδοσία.
  • Εκπαίδευση εκπαιδευτικής κοινότητας, ΜΜΕ και Φορέων.

Αυτό που οφείλουμε να θυμόμαστε είναι ότι, όσο λιγότερο μιλάμε για τον ρατσισμό, τόσο περισσότερο κι ανενόχλητα θα εξαπλώνεται. Η μη ορατότητα του προβλήματος, δίνει στην πολιτεία δικαιολογία, για να εθελοτυφλεί κι εν τέλει να μην το αντιμετωπίζει.


Πηγή που χρησιμοποιήθηκε:

Rainbowschool.gr Πολύχρωμο σχολείο. Για μια συμπεριληπτική εκπαίδευση σε ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας.

Φοιτήτρια Φιλοσοφικής, με ιδιαίτερη αγάπη για την συγγραφή και την ενασχόληση με τον εθελοντισμό.
Να θυμάστε, πως με όλες τις δραστηριότητες που ζεσταίνουν την καρδιά μας, μπορούμε να βρούμε τον εαυτό μας. Μία από τις δικές μου δραστηριότητες, που μου προσφέρουν αυτή τη ζεστασιά, είναι το να αρθρογραφώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και