Η διαφορά μεταξύ Ιουδαϊσμού και Σιωνισμού

πηγή εικόνας: aggeliaforos.com

Ο Ιουδαϊσμός και ο Σιωνισμός είναι δύο έννοιες, οι οποίες αρχικά παρουσιάζουν μια ταυτόσημη έννοια, εφόσον πρόκειται για την έκφραση μιας κοινωνικά ιστορικής αντίληψης περί της εβαρϊκής θρησκείας. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφορά όσον αφορά τις έννοιες του κάθε όρου αλλά και το περιεχόμενο  της έννοιας του κάθε όρου χωριστά.

πηγή εικόνας: offlinepost.gr

Ο όρος Ιουδαϊσμός λοιπόν αναφέρεται στην εβραϊκή θρησκεία γενικά, αλλά αναφέρεται και στο σύνολο των Εβραίων- Ισραηλιτών. Αναφέρεται δηλαδή σε μια θρησκεία (στην εβραϊκή θρησκεία) που επικράτησε διεθνώς αλλά προέρχεται από την Βιβλική Γη του Ισραήλ. Ουσιαστικά, οι Ιουδαίοι ( οι πιστοί του Ιουδαϊσμού ) είναι  και Ισαραηλινοί και Ισραηλίτες. Ως Ισραηλινός ονομάζεται ο υπήκοος του σύγχρονου κράτους του Ισραήλ (οποιασδήποτε θρησκείας όπως Εβραίος, Χριστιανός Ορθόδοξος ή Καθολικός κλπ), ενώ Ισραηλίτης οναμάζεται ο Εβραίος ( ως απόγονος του Ιακώβ). Κατά συνέπεια ο Ιουδαϊσμός είναι ένα εβραϊκό θρησκευτικό κίνημα του οποίου οι οπαδοί  – Ιουδαίοι υποστηρίζουν ότι είναι ότι είναι απο αρχαιοτάτων χρόνων Ισραηλίτες, δηλαδή Εβραίοι. Τα ακριβή συνώνυμα της λέξης Ιουδαίος είναι οι λέξεις  Εβραίος και Ισραηλίτης. Ιστορικά όμως Ιουδαίος ήταν το κάθε μέλος της Φυλής του Ιούδα μιας εκ των δώδεκα φυλών του αρχαίου Ισραήλ.

Έτσι λοιπόν προσπαθώντας να αμφισβητήσουμε την κάθε έννοια που συναποτελεί το έθνος ή το κράτος του Ισραήλ, θα διαπιστώσουμε ότι ο Ιουδαϊσμός είτε ως αναφορά στους Εβραίους γενικά είτε ως αναφορά στους αρχαίους κατοίκους της Φυλής του Ιούδα έχει άμεση σχέση με τη διαμόρφωση των ιστορικών γεγονότων.

πηγή εικόνας: info-war.gr

Ο Σιωνισμός από την άλλη πλευρά των γεγονότων είναι ένα πολιτικό κίνημα σύγχρονο καθώς πρόκειται για τον εβραϊκό εθνικισμό. Οι οπαδοί του Σιωνισμού, οι Σιωνιστές, υποστρίζουν ότι όλοι οι Εβραίοι αποτελούν ένα έθνος κι όχι απλά μαι θρησκεία ή κοινότητα. Επιπλέον επιχείρημα της ιδεολογίας τους είναι ότι για λυθεί το θέμα του αντισημιτισμού πρέπει να δημιουργηθεί ένα κράτος  στην Παλαιστίνη και η συγκέντρωση των Εβραίων σε αυτήν να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Αν και πολλοί Εβραίοι έγιναν Σιωνιστές από τις αρχές του 20ού αιώνα, οι πλειοψηφία των Εβραίων δεν είχαν γίνει ακόμη Σιωνιστές. Μάλιστα οι περισσότεροι Εβραίοι ήταν αντισιωνιστές, πιστεύοντας ότι ο Σιωνισμός ήταν μια παραβίαση της θέλησης του Θεού.

Διαβάστε επίσης  Γνωριμία με το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Π. Βρέλλης
Advertisements
Ad 14

Κύρια πηγή του προβλήματος των Εβραίων δεν είναι μόνο το θέμα της εθνικότητάς τους ( Ιουδαϊσμός) αλλά και η αντισημιτική πολιτική που ταυτίστηκε με τον αντι-σιωνισμό. Σύμφωνα με την IHRA (Παγκόσμια Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος): << αντισημιτισμός έιναι μια συγκεκριμένη αντίληψη για τους Εβραίους , η οποία ενδέχεται να εκφράζεται ως μίσος προς τους Εβραίους. Οι ρητορικές και φυσικές εκδηλώσεις του αντισημιτισμού στρέφονται κατά των Εβραίων ή /και της περιουσίας τους, κατά θεσμών της εβραϊκής κοινότητας και θρησκευτικών εγκαταστάσεων>>.

Συνεπώς ενώ ο αντισημιτισμός είναι η εναντίωση μιας άλλης ομάδας εναντίον των Εβραίων, ο αντισιωνισμός έχει ως αντίπαλους Εβραίους – Αντισιωνισμός είναι η πολιτική των Εβραίων ενάντια σε άλλους Εβραίους. Οι αντισιωνιστικές κοινότητες ήταν οι ορθόδοξοι Εβραίοι και οι Εβραίοι της διασποράς, περιλαμβανομένων και αυτών στις ΗΠΑ. Ο αντισημιτισμόε δηλαδή σήμφωνα με το κράτος του Ισραήλ  τίθεται εναντίον των Παλαιστινίων, ενώ οι Αντισιωνιστές εκφράζουν απόψεις εθνικής ενότητας ματαξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, καθώς οι Σιωνιστές της Παλαιστίνης πιστεύουν και υποστηρίζουν ότι πρέπει να διακδικήσουν τα δικαιώματά τους για ένα αυτόνομο κράτος.

 

Πηγή

Άρδην-Ρήξη. (2003). Τι είναι Σιωνισμός. https://ardin-rixi.gr/archives/196109/

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Τρίκαλα. Το επάγγελμά μου είναι η μουσική και αγαπώ πάρα πολύ την ελεύθερη γραφή, το διάβασμα μα περισσότερο από όλα την λογοτεχνία. Τα ταξίδια και η εξερεύνηση νέων πολιτισμών (μέσα από τα περιοδικά και τις εφημερίδες) στάθηκαν η αφορμή για μένα στο να δώσω ένα άλλο νόημα σ΄ αυτό που ονομάζουμε ζωή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά