Η ιταλική κυβέρνηση πήρε τη μάχη για το Κολοσσαίο

Στη διαχείριση της ιταλικής κυβέρνησης πέρασε το Κολοσσαίο μετά από σχετική απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Ιταλίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια νίκη του κράτους ενάντια στο δήμαρχο της Ρώμης, ο οποίος είχε ισχυρές ενστάσεις.

Κολοσσαίο

Με την απόφαση αυτή δίνεται οριστικό τέλος στην έριδα δημαρχίας και κυβερνήσεως για τον έλεγχο του ιστορικού αρχαιολογικού χώρου. Το κυβερνόν κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το αμφιθέατρο ξεχωριστά από τα υπόλοιπα μνημεία της πόλης.

Μεγάλος χαμένος της υπόθεσης, ασφαλώς, το δημαρχείο της αιώνιας πόλης. Η κίνηση Πέντε Αστέρων, που δεσπόζει εκεί, είχε εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις σχετικά με τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για το Κολοσσαίο. Βασική ανησυχία ήταν, πως η Ρώμη θα απωλέσει σημαντικό μέρος από τα κέρδη, που αποφέρουν οι 6 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Με το συνολικό ποσό να εκτιμάται περίπου στα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Την ετυμηγορία του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας επικρότησε ο υπουργός Πολιτισμού της γείτονος χώρας, Ντάριο Φραντσεσκίνι.  “Η απόφαση του Συμβουλίου του Κράτους αποδίδει πραγματική δικαιοσύνη”, είπε ο υπουργός σε δήλωσή του. Και συμπλήρωσε: “τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε με αναμόρφωση και καινοτομία”. Να αναφέρουμε, πως το ανώτατο δικαστήριο με την απόφασή του υπέρ της κυβερνήσεως ανέτρεψε την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου της χώρας, το οποίο είχε λάβει το μέρος της δημαρχίας τον Ιούνιο.

Στα άμεσα σχέδια του κράτους βρίσκεται η κατασκευή ενός καινούριου αρχαιολογικού πάρκου γύρω από το Κολοσσαίο. Το σχέδιο στο σύνολό του εντάσσεται σε ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα αναμόρφωσης, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2014. Απώτερος στόχος, φυσικά, ο εκσυγχρονισμός της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας και, παράλληλα, η αύξηση των εισπράξεων από την επισκεψιμότητα.

Διαβάστε επίσης  ASF2019 | 3 - 7.04 | To Περιβάλλον και η Βιώσιμη Ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή του Athens Re-Science Festival

Να τονίσουμε, τέλος, πως η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου είναι η τρίτη κατά σειρά όσον αφορά το ζήτημα αυτό. Αποτελεί τη δεύτερη απόφαση εντός δύο μηνών, η οποία ακύρωσε τις προηγούμενες, που είχαν παρθεί από το περιφερειακό δικαστήριο.

Κολοσσαίο

 

Λίγα λόγια για το Κολοσσαίο

Η οικοδόμηση του Κολοσσαίου ξεκίνησε το 72 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Βεσπασιανός. Ολοκληρώθηκε οκτώ χρόνια αργότερα, το 80 μ.Χ. με αυτοκράτορα τον Τίτο. Αρχικά, είχε την ονομασία Αμφιθέατρο των Φλαβίων, από το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων, που το έκτισαν. Το όνομα Κολοσσαίο, του αποδόθηκε χάρη στο γιγάντιο άγαλμα του Νέρωνα, που βρισκόταν στην τοποθεσία εκείνη.

Το στάδιο είχε χωρητικότητα 45.000 θεατές, ενώ το σχήμα του ήταν ελλειψοειδές με περιφέρεια 524 μέτρων. Οι διαστάσεις του προκαλούν ίλιγγο, καθώς είχε μήκος 156 μέτρα, πλάτος 188 και ύψος 48 μέτρα, αποτελούμενο από τέσσερις ορόφους.

Στο Κολοσσαίο διεξάγονταν αγώνες χωρίς αντίτιμο εισιτηρίου με πρωτοβουλία των εκάστοτε αυτοκρατόρων, ώστε να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους. Η ελάχιστη διάρκεια των αγώνων ήταν μία ημέρα, στα εγκαίνια, ωστόσο, κράτησαν για 100 ολόκληρες ημέρες. Η αρχή γινόταν με κωμικές πράξεις και εξωτικά ζώα, ενώ στο τέλος λάμβαναν χώρα μονομαχίες μεταξύ σκλάβων και ζώων ή μόνο μεταξύ σκλάβων.

Τέσσερις περίπου αιώνες παρέμεινε σε λειτουργία το Κολοσσαίο, με μια διακοπή 21 ετών το διάστημα 217-238 μ.Χ., εξαιτίας ενός κεραυνού, που κατεκρήμνισε μεγάλο τμήμα του.

Στη σημερινή εποχή το ιστορικό αμφιθέατρο δεν είναι παρά ένα ερείπιο λόγω των σεισμών και των λεηλασιών, που υπέστη ανά τους αιώνες. Μολαταύτα,  αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Ρώμης, ενώ εντάσσεται από το 1980 και στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Διαβάστε επίσης  Στρες και Ελλάδα: Το κρυφό φορτίο της καθημερινότητας

 

Πηγές:

http://www.thetoc.gr/politismos/article/to-kratos-nikise-sti-monomaxia-gia-to-kolossaio

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%AF%CE%BF

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014.
Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος