“Λευκά Κράνη”: Μια λευκή ελπίδα στο απόλυτο σκοτάδι, ή μήπως όχι;

λευκά κράνη

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για την οργάνωση “Λευκά Κράνη” η οποία ήταν από τους κύριους υποψήφιους του φετινού βραβείου Nobel ειρήνης. Με την αφορμή αυτή, ας κάνουμε μια αναδρομή στην ίδρυση, τους σκοπούς και τη λειτουργία της οργάνωσης αυτής.

H Ίδρυση

Η ανεπίσημη ίδρυση έχει ρίζες στις επαναστατικές πορείες των Σύριων πολιτών κατά του καθεστώτος Ασάντ γύρω στο 2011. Από τότε υπολογίζεται πως τα “Λευκά Κράνη” έχουν σώσει πάνω από 60.000 αμάχους. Τα μέλη τους είναι καθημερινοί, απλοί άνθρωποι όπως ράφτες, φοιτητές, πυροσβέστες κτλ. Η επίσημη ίδρυση έγινε το 2014 όταν ο Βρετανός στρατιωτικός και σύμβουλος James Le Mesurier οργάνωσε την εκπαίδευση όλων των μελών πάνω σε βασικά θέματα ασφάλειας . Μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 100 κλιμάκια στο μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της Συρίας και του Ιράκ κυρίως σε μεγάλα μέτωπα όπως το Χαλέπι. Οι ομάδες αυτές υπόκεινται στην Εθνική Πολιτοφυλακή της Συρίας( Syria Civil Defense). Το συνολικό μέγεθος των ‘Λευκών Κρανών’ ξεπερνάει τις 3.000 μέλη.

Ο Σκοπός

Κατά την διάρκεια των τριβών μεταξύ των δυνάμεων του Ασάντ και των επαναστατών, τα “Λευκά Κράνη” πρωτοστάτησαν στην κατασκευή σημαντικών κτισμάτων (νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα στέγασης), αλλά και στην αποκατάσταση σημαντικών έργων όπως η παροχή νερού και ρεύματος. Mε την πάροδο του χρόνου, στα καθήκοντα τους προστέθηκαν η διάσωση των αμάχων αλλά και η ταφή των νεκρών.

Η Χρηματοδότηση

Για την ομαλή ροή των χρηματικών εισροών στην οργάνωση, ο Le Mesurier ίδρυσε την Mayday Rescue στο Άμστερνταμ, μέσω της οποίας πραγματοποιούνται όλες οι χρηματικές δραστηριότητες (δωρεές, χορηγίες). Καθημερινά γίνονται δωρεές από απλούς ανθρώπους αλλά η κύρια πηγή εσόδων είναι χορηγίες μεγάλων διεθνών δυνάμεων όπως η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Η.Π.Α. και η Ολλανδία.

Διαβάστε επίσης  Το χρώμα της χρονιάς: να ζήσει το ματζέντα!

Η Σημερινή Κατάσταση

Μέχρι σήμερα, πολλά από τα κέντρα διάσωσης των “Λευκών Κρανών” έχουν καταστραφεί, άλλα μερικώς άλλα ολοσχερώς. Το αποτέλεσμα είναι η δράση των μελών να περιορίζεται μόνη στην διάσωση αμάχων μόνο με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και αποδείξεις ζωντανών ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο σε εμπόλεμες περιοχές.

Η πιθανότητα προπαγανδιστικής πολιτικής

Παράλληλα με την συνεχή διαφήμιση της οργάνωσης έχουν αναπτυχθεί έντονες αμφιβολίες για τους “πραγματικούς σκοπούς” της. Πρώτον, υπάρχει η φημολογία πώς τα “Λευκά Κράνη” δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μέσο προπαγάνδας της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, η οποία είναι προσφιλής στην κυβέρνηση Ασάντ. Με άλλα λόγια, οι βομβαρδισμοί της κυβέρνησης Ασάντ κατά των “Λευκών Κρανών’” μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφορμή για τυχόν στρατιωτικές επιθέσεις του Δυτικού Κόσμου ενάντια στην Συριακή Κυβέρνηση. Η φημολογία αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι πρωτεργάτης της οργάνωσης δεν είναι κάποιος σύριος αλλά ένας Βρετανός στρατιωτικός.

Άλλοι υποστηρίζουν πως τα “Λευκά κράνη” αποτελούν υποχείριο της Al Nousra, πρώην παρακλάδι της Al Qaeda στη Συρία.

Τέλος, σύμφωνα με video που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, φημολογείται πως η διάσωση των πολιτών δεν είναι και τόσο “ανιδιοτελής”. Αντίθετα, τα μέλη των Λευκών Κρανών διασώζουν μόνο αμάχους και επαναστάτες και όχι μέλη της Shabiha (Στρατός της Κυβέρνησης) αφήνοντας τους στο έλεος του θανάτου.

Αποτίμηση

Οποιαδήποτε και να είναι η αλήθεια πίσω από την οργάνωση αυτή, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι χάρη σε αυτούς πάνω από 60.000 ζωές έχουν σωθεί. Κυρίως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι αθώοι άνθρωποι βρίσκονται ανάμεσα στα πυρά αντικρουόμενων συμφερόντων. Γεγονός είναι επίσης πως η κυβέρνηση της Συρίας σπανίως έως ποτέ βομβαρδίζει τους αντικαθεστωτικούς ή τους εξτρεμιστές Ισλαμιστές (ISIS) . Τα πυρά της έως επί το πλείστον στοχεύουν περιοχές αμάχων με το σκοπό την επιβολή τρόμου και φόβου. Πρόκειται για ένα πόλεμο το τέλος του οποίου δεν προδιαγράφεται τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Η αβεβαιότητα που υπάρχει για το μέλλον αυτού του τόπου μετά το πέρας του πολέμου οδηγεί στην αδυναμία εύρεσης λύσης.

Διαβάστε επίσης  Νεράιδες και ξωτικά στη λαϊκή παράδοση

Υ.Γ.

Με την ευκαιρία αυτή αξίζει να δείτε το ντοκιμαντέρ που έχει ετοίμασε το Netflix για τα “Λευκά Κράνη”.

Για περισσότερες πληροφορίες

http://time.com/syria-white-helmets/

http://www.globalresearch.ca/the-white-helmets-controversy/5552753

https://theintercept.com/2016/10/01/syrias-white-helmets-risk-everything-to-save-the-victims-of-airstrikes

https://www.whitehelmets.org

 

 

 

 

Άνθρωπος μπλεγμένος σε όλα. Σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία με τα παράλληλα ενδιαφέροντα να ποικίλουν από μουσική, gadgets και αρκετό gaming έως άπειρες ώρες μπροστά σε αθλητικά δρώμενα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

αγνοούμενοι

Αγνοούμενοι της Κύπρου, η ανοιχτή πληγή του Αττίλα

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό