Κάθε χρόνο, από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου, μία αφροαμερικανική γιορτή με το όνομα Kwanzaa λαμβάνει χώρα κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και σε άλλες χώρες όπως είναι η Τζαμάικα, η Βραζιλία και ο Καναδάς.
Είναι περισσότερο μία πολιτισμική γιορτή, παρά θρησκευτική, καθώς γιορτάζεται η αφροαμερικανική κουλτούρα και κληρονομιά, όπου φίλοι και οικογένειες συγκεντρώνονται δίνοντας ευχές, ανταλλάσσοντας δώρα και απολαμβάνοντας δείπνα.
Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, πολλοί μαύροι άνθρωποι είχαν να αντιμετωπίσουν τον ρατσισμό και την άδικη μεταχείριση εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους.
Συνεπώς, το έτος 1966 καθιερώθηκε αυτή η γιορτή με σκοπό να τιμήσει, όχι μόνο τους Αφροαμερικανούς και τους αγώνες τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τον πολιτισμό και την κληρονομιά τους.
Κατά τη διάρκεια του ‘50 και του ‘60, ένα κίνημα για τα δικαιώματα του πολίτη με σκοπό την παύση τέτοιας μεταχείρισης προς τους μαύρους είχε οργανωθεί, με αποτέλεσμα το έτος 1954, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να δώσει εντολή να μην υπάρχει φυλετική διάκριση στα σχολεία.
Πιο συγκεκριμένα, καθιέρωσε παράνομη την ξεχωριστή διδασκαλία όσον αφορά τους λευκούς και τους μαύρους μαθητές, ενώ το έτος 1963, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ έδωσε τη γνωστή του ομιλία «Έχω ένα όνειρο».
Ωστόσο, οι μαύροι άνθρωποι δεν είχαν πάψει να δέχονται διακρίσεις κι έτσι η γιορτή kwanzaa, που σημαίνει «τα πρώτα φρούτα» στην αφρικανική γλώσσα Σουαχίλι αναφέρεται στη χαρά και στην ενότητα που βιώνουν πολλοί Αφρικανοί, όταν γιορτάζουν την εποχή του θερισμού.
Επίσης, η γιορτή προωθεί επτά βασικές αρχές, ώστε να τις τιμήσουν οι άνθρωποι, και αυτές είναι η ενότητα, η αυτοδιάθεση, όσον αφορά την προσωπική επιτυχία, η ομαδική δουλειά και υπευθυνότητα, η συλλογική οικονομία, δηλαδή το μοίρασμα, ο σκοπός, η δημιουργικότητα και η πίστη.
Φυσικά, από το εορταστικό τραπέζι δε θα μπορούσαν να λείπουν τα φρούτα και τα λαχανικά, που αντιπροσωπεύουν τον ίδιο τον θερισμό, ενώ συμβολικά ένα μεγάλο μέρος της γιορτής αφορά το άναμμα επτά κεριών, ένα κάθε βράδυ.
Αρχικά, ένας ενήλικας ρίχνει λίγο νερό ή χυμό από το κύπελλο ενότητας στο πάτωμα, για να μνημονεύσει τους προγόνους της οικογένειας, ενώ το κύπελλο περνάει από κάθε μέλος της οικογένειας, που πίνει μία γουλιά, ενώ τα υπόλοιπα μέλη ψέλνουν harambee, που προφέρεται χάραμπέ. Στα Σουαχίλι, η λέξη αυτή σημαίνει ‘ας ενωθούμε’, ενώ τα επτά κεριά, ένα μαύρο στη μέση, τρία κόκκινα στα αριστερά και τρία πράσινα στα δεξιά συμβολίζουν την ενότητα ανάμεσα στους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής, το παρελθόν και το μέλλον αντίστοιχα. Κάθε μέρα, οικογένεια και φίλοι συγκεντρώνονται για να ανάψουν το κάθε κερί, που συμβολίζει καθεμία από τις αρχές του εθίμου της kwanzaa, ξεκινώντας με το μαύρο κερί στη μέση.
Τέλος, η γιορτή αυτή περιλαμβάνει μπόλικο φαγητό, με πρωτότυπες συνταγές από την αφρικανική κουλτούρα, συνοδευμένα με μουσική, χορό και τραγούδι, ενώ η πιο εορταστική ημέρα είναι η 31 Δεκεμβρίου.
Από την άλλη, η 1η Ιανουαρίου είναι η τελευταία και πιο ήσυχη ημέρα της γιορτής kwanzaa, καθώς οι άνθρωποι, όχι μόνο εστιάζουν στους στόχους που θέλουν να πετύχουν για την επόμενη χρονιά, αλλά και στο τι άνθρωποι θέλουν να γίνουν όσον αφορά το μέλλον.
Πηγή: Mphofe, S. (n.d.). Celebrating Kwanzaa. National Geographic Kid. Ανακτήθηκε από: https://kids.nationalgeographic.com/celebrations/article/kwanzaa (τελευταία πρόσβαση: 27/12/2024).