Απαγορευμένη Πόλη: «Άρωμα» Κίνας στο Μουσείο Ακρόπολης

Η έκθεση «Απαγορευμένη Πόλη. Ιδιωτικά Διαμερίσματα του Αυτοκράτορα Τσιανλόγκ» θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ακρόπολης από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2019.  

Απαγορευμένη Πόλη

Οι πέντε ενότητες, οι οποίες θα απαρτίζουν την έκθεση είναι: Το Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου για τον μελλοντικό Αυτοκράτορα,  Εκλεπτυσμένη Μουσική και Συναθροίσεις Τσαγιού, Το Δωμάτιο των Ευωδιαστών Ορχιδέων, Η Σπουδή της Αιώνιας Άνοιξης και Το Μεγαλείο του Βουδισμού.  

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν συνολικά 162 έργα, τα οποία προέρχονται από το Μουσείο για την Απαγορευμένη Πόλη (Palace Museum) στο Πεκίνο.  

Advertisements
Ad 14

Μερικά από τα έργα αυτά είναι: Ένα παραβάν από κόκκινο σανταλόξυλο διακοσμημένο με μοτίβα που αντιπροσωπεύουν τη μακροζωία. Ένας θρόνος από κόκκινο σανταλόξυλο με πλακίδια από κίτρινη λάκα διακοσμημένα με ανάγλυφα φυτικά κοσμήματα και καρπούς. Μια κόκκινη τσαγιέρα διακοσμημένη με άνθη λωτού και μετάλλιο λευκού βάθους. Μια γυναικεία θεατρική στολή από ροζ σατέν, με κεντημένο φοίνικα, παιωνία και δικτυωτό μοτίβο με χρυσή κλωστή. Μια κασετίνα από γκρίζο νεφρίτη με τα 12 κινεζικά ζώδια, ένα ζεύγος κίτρινων σατέν στρωμάτων με βαμβακερή επένδυση και διακόσμηση από μεγάλα σύννεφα. Ένα χρυσό αγαλμάτιο Βούδα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο έδωσε την έγκρισή του στο αίτημα του ελληνικού μουσείου για τον προσωρινό δανεισμό των κινεζικών έργων, οι πέντε ενότητες αφορούν:  

Απαγορευμένη Πόλη

Το Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου για τον μελλοντικό Αυτοκράτορα, η πρώτη ενότητα, δηλαδή, απεικονίζει την κύρια αίθουσα του παλατιού, με τον θρόνο, τα ξύλινα παραβάν, τα θυμιατήρια που έχουν τη μορφή του μυθικού πλάσματος λουντουάν, αλλά και με την ξύλινη πινακίδα με την επιγραφή «η Αίθουσα των Απολαύσεων του Καλού», γραμμένη με το χέρι του πρίγκιπα Χονγκλί, κατοπινού αυτοκράτορα Τσιανλόγκ.  

Διαβάστε επίσης  Οι βενετσιάνικες μάσκες

Η δεύτερη ενότητα (Εκλεπτυσμένη Μουσική και Συναθροίσεις Τσαγιού) προβάλλει τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες του αυτοκράτορα στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου, στο οποίο προσκαλούσε αξιωματούχους της Αυλής σε συγκεντρώσεις, όπου έπιναν τσάι, έγραφαν ποιήματα και ψυχαγωγούνταν με θεατρικές παραστάσεις.  

Ο άξονας της τρίτης ενότητας (Το Δωμάτιο των Ευωδιαστών Ορχιδέων) κινείται γύρω από το δωμάτιο του Τσιανλόγκ όπου, ως πρίγκιπας Χονγκλί ακόμη, ζούσε με τη σύζυγό του Φούκα. Παίρνοντας έμπνευση από ένα κείμενο του Κομφούκιου, το ονόμασε Δωμάτιο των Ευωδιαστών Ορχιδέων, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο το καλό γούστο και την επιθυμία του για εκλεπτυσμένη συντροφιά.  

Η τέταρτη ενότητα (Η Σπουδή της Αιώνιας Άνοιξης) εξωτερικεύει τη λόγια πτυχή της προσωπικότητας του αυτοκράτορα Τσιανλόγκ, με το γραφείο και τα άλλα έπιπλα, τους πίνακες με τα ποιήματά του και τα όργανα γραφής να αναδεικνύουν την αγάπη του για την ποίηση, την καλλιγραφία και τη ζωγραφική. Παράλληλα, η ενότητα προβάλλει την αγάπη του προς τον παππού και τον πατέρα του, τα δώρα των οποίων, όπως αυτοκρατορικές χάντρες, βάσεις για καπέλα, θερμαντήρες χεριών και άλλα αντικείμενα, ο αυτοκράτορας διατήρησε ως κειμήλια.  

Τέλος, η ενότητα με τίτλο Το Μεγαλείο του Βουδισμού προσφέρει μια ιδέα της αίθουσας λατρείας του Βούδα στο Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου. Αγάλματα και κύλινδροι με παραστάσεις του Βούδα και λατρευτικά σκεύη μας δίνουν πληροφορίες για την αφοσίωση του αυτοκράτορα Τσιανλόγκ στον Θιβετιανό Βουδισμό.  

Απαγορευμένη Πόλη

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών των δυο χωρών, οι οποίες έγιναν πιο ισχυρές το 2017 (Έτος Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας) και συνεχίζονται το 2018. Στο πλαίσιο αυτών, μέρος της εμβληματικής έκθεσης «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» εστάλη στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης (Palace Museum), την ίδια στιγμή που το Palace Museum θα παρουσιάσει, για πρώτη φορά διεθνώς, τμήμα από την Απαγορευμένη Πόλη στο Μουσείο Ακρόπολης, με θέμα έναν από τους μακροβιότερους αυτοκράτορες της Κίνας, τον αυτοκράτορα Τσιανλόγκ (1711-1799). 

Διαβάστε επίσης  Ιστορίες από το Τείχος του Βερολίνου

 

Πηγή: http://www.lifo.gr/now/culture/195885/i-apagoreymeni-poli-toy-pekinoy-erxetai-sto-moyseio-akropolis

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014.
Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Λιθουανία

Λιθουανία: Ταξιδεύουμε στην κορώνα της Βαλτικής

Προορισμός μας αυτή τη φορά είναι η Λιθουανία, η μεγαλύτερη

Ριπίδια: η σημασία και η χρήση τους στην αρχαία Ελλάδα

Τα ριπίδια στην αρχαία Ελλάδα, ή αλλιώς βεντάλιες, ήταν