«Ένας κόσμος συναισθημάτων» στο Μουσείο Ακρόπολης

Στην Ελλάδα θα βρεθεί τον επόμενο μήνα η πρωτοποριακή έκθεση «Ένας κόσμος συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π.Χ.-200 μ.Χ.». Η σπουδαία εκδήλωση λαμβάνει χώρα εδώ και αρκετούς μήνες στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης. Με την ολοκλήρωσή της εκεί, θα συνεχίσει να διαδραματίζεται στο Μουσείο Ακρόπολης.

Το Μουσείο Ακρόπολης σε συνεργασία με το κοινωφελές ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης διοργανώνει την εν λόγω έκθεση κατά το διάστημα 17 Ιουλίου-19 Σεπτεμβρίου. Μια κίνηση, που θα παρέχει τη δυνατότητα σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, να έρθουν σε επαφή με αυτό το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και διαχρονικό θέμα.

 

Μουσείο Ακρόπολης

 

Η έκθεση «Ένας κόσμος συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π.Χ-200 μ.Χ.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

Η έκθεση θα είναι περίπου πανομοιότυπη με αυτή, που εκτυλίσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κι αυτό, διότι σχεδόν όλα τα έργα, που συμμετείχαν εκεί, θα βρεθούν και στη χώρα μας.

Αναφερόμαστε σε 129 αρχαιότητες από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Χαρακτηριστικότερα εξ’ αυτών είναι το Μουσείο Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο και τα Μουσεία του Βατικανού. Μόνο πέντε έργα δε θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα από το Μητροπολιτικό Μουσείο για τεχνικούς λόγους. Στη θέση τους αναμένεται να προστεθούν δύο νέα έργα από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σκοπός της έκθεσης αποτελεί η διερεύνηση των ιδεών και των συμπεριφορών της κλασικής αρχαιότητας όσον αφορά τα συναισθήματα. Ακόμη, θα εξεταστούν οι ποικίλοι τρόποι αποτύπωσης των συγκεκριμένων συναισθημάτων.

Μουσείο Ακρόπολης

Advertising

 

 

Οι κύριες ενότητες της έκθεσης

 

Πέντε στον αριθμό θα είναι οι βασικές ενότητες της έκθεσης και άπασες κινούνται γύρω από την έννοια του συναισθήματος. Πάμε αμέσως να σας τις παρουσιάσουμε:

Η πρώτη φέρει τον τίτλο «Η τέχνη των συναισθημάτων», ενώ η δεύτερη ονομάζεται «Οι χώροι των συναισθημάτων». Αυτή χωρίζεται περαιτέρω σε πέντε υποενότητες, όπου αναλύονται τα συναισθήματα σε διάφορα πεδία. Στον ιδιωτικό και στο δημόσιο χώρο, στο πεδίο της μάχης, στους ιερούς χώρους και τα νεκροταφεία. Οι τρεις ενότητες, που έπονται, έχουν τίτλο «Συναισθηματικές συγκρούσεις», «Σκλάβοι των συναισθημάτων» και «Μήδεια».

Το Μουσείο Ακρόπολης έχει επιφορτιστεί με την οργάνωση και το σχεδιασμό της έκθεσης, καθώς και με τον εμπλουτισμό της μέσω ψηφιακού υλικού. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου και θα έχει δίμηνη διάρκεια, όπως αναφέρθηκε.

Advertising

Οι ενότητες θα αναπτυχθούν κυκλικά γύρω από έναν πυρήνα. Βαμμένα πετάσματα σε αποχρώσεις του κόκκινου, θα αποτυπώνουν την κλιμάκωση της έντασης, όπως συμβαίνει και στα αρχαία έργα. Στο κέντρο του πυρήνα θα εκτίθενται τα γλυπτά του Έρωτα και του Πόθου.

Μουσείο Ακρόπολης

 

Την έκθεση θα επιμεληθούν ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και μέλος του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στις ΗΠΑ, ο Νικόλαος Καλτσάς, επίτιμος διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου και ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

Να σημειώσουμε, ότι με έξοδα του ιδρύματος Αλέξανδρου Ωνάση θα εκδοθεί κατάλογος στα ελληνικά σχετικά με την έκθεση. Τέλος, αξίζει να τονιστεί, πως το ΚΑΣ ενέκρινε το αίτημα από το Μουσείο Ακρόπολης για προσωρινό δανεισμό 102 αρχαίων έργων. Αυτά θα προέρχονται από αρκετά μουσεία ανά την Ελλάδα και θα χρησιμεύσουν στον εμπλουτισμό της έκθεσης.

Advertising

 

 

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/344166/ellinikes-arhaiotites-apo-ta-spoydaiotera-moyseia-toy-kosmoy-sto-moyseio-akropolis

 

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014.
Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Το άγνωστο πορτρέτο της βασίλισσας Τίγιε

Αίγυπτος, Κοιλάδα των Βασιλιάδων 1898. Ο Γάλλος αρχαιολόγος Βίκτορ Λορέτ πραγματοποιεί ανασκαφές στον τάφο KV35…

Πολιτισμός

Μουσεία σε μικρά ελληνικά νησιά

Τα ελληνικά νησιά (όπως και ολόκληρη η χώρα) είναι γεμάτα από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.…

Πολιτισμός

Σέρτζαντ Ρέκλες: Το Άλογο του Πολέμου

Στην ιστορία των πολέμων, η ηρωικότητα δεν ανήκει μόνο σε ανθρώπους. Ένα μικρό, ταπεινό άλογο…

Πολιτισμός

Έλληνες χωρίς διακοπές: Η νέα καλοκαιρινή πραγματικότητα

Το ελληνικό καλοκαίρι παραδοσιακά σημαίνει ήλιο, θάλασσα και στιγμές ξεκούρασης. Για χρόνια, οι διακοπές ήταν…

Πολιτισμός

Στρατιωτική Ιστορία του Ισραήλ με μια Ματιά

Η στρατιωτική ιστορία του Ισραήλ εκτείνεται σε περισσότερες από επτά δεκαετίες συνεχούς σύγκρουσης, διαμορφωμένη από…

Πολιτισμός

Ερμηνεία ονομάτων ασιατικών χωρών

Η ερμηνεία των ονομάτων των ασιατικών χωρών εξαρτάται από την σημασία και την ετυμολογία που…

Πολιτισμός

«Διάλογος με την Αφροδίτη»: Η φωνή της Μήλου

  Ένας από τους λόγους που πηγαίνει κάποιος στο Λούβρο, είναι για να θαυμάσει την…