Ελληνική Επανάσταση: Τα playmobil μας γυρνούν στο 1821

Πηγή Εικόνας: newpost.gr

Ελληνική Επανάσταση

Τα αγαπημένα playmobil αφήνουν την «Αίγυπτο», το «αεροδρόμιο», την «Άγρια Δύση», τα «παλάτια» και μας γυρνούν πίσω στο 1821. Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο θα μπορέσεις να βρεις φιγούρες εμπνευσμένες από την Ελληνική Επανάσταση. Μια έκθεση για μικρόυς και μεγάλους στην καρδιά της Αθήνας. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2020.

Αναφορά από το Υπουργείο Πολιτισμού για την Ελληνική Επανάσταση

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για μια πρωτότυπη απεικόνιση σκηνών της  Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Συγκεκριμένα η Υπουργός Λίνα Γ. Μενδώνη τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι γεγονότα όπως η Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζονται με έναν τέτοιο εναλλακτικό τρόπο, που είναι εύληπτος, προσιτός και ευχάριστος για τις οικογένειες και τα παιδιά. Έχει σημασία οι νεαρές ηλικίες να μην αποκόπτονται από την Ιστορία και να γνωρίζουν πώς και με ποιους αγώνες δημιουργήθηκε το σημερινό ελληνικό κράτος».

 

Ελληνική Επανάσταση
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Η Έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα». Εντάσσεται στις δράσεις του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 1300 φιγούρες, αξεσουάρ και άλλα στοιχεία Playmobil για να επιτευχθεί αυτή η πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Οι φιγούρες απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινότητα της Ελλάδας στις αρχές του 19ου αιώνα. Επιπλέον δεν απουσιάζουν οι αναπαραστάσεις από διάφορα γεγονότα της Επανάστασης του 1821.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Το "θαύμα" των Χριστουγέννων και νέοι στόχοι
Ad 14

Πιο αναλυτικά ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει σκηνές από: τον όρκο των Φιλικών, τον Αλέξανδρο Υψηλάντη να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, την Πολιορκία της Τριπολιτσάς, την έξοδο του Μεσολογγίου και πολλά ακόμη. Πρόκειται για 20 διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών) μικρής και μεγάλης έκτασης.

 

Πηγή εικόνας: lifo.gr

 

Οι πρωταγωνιστές της έκθεσης Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται σε φιγούρες Playmobil και παρουσιάζονται συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους.

Κατασκευή

Το σχεδιασμό και την γενική εποπτεία της έκθεσης έχουν οι επιμελήτριες του Μουσείου Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης) Παναγιώτα Παναρίτη (Αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός). Για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν οι συλλέκτες  Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή.

Info Box

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Σταδίου 13

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ. 9:00-14:00, είσοδος ελεύθερη

Μέχρι Μάιο 2020


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν γι αυτό το άρθρο: 

«Το ’21 αλλιώς»: Εγκαινιάστηκε η έκθεση με φιγούρες Playmobil για την Ελληνική Επανάσταση- https://www.lifo.gr (Τελευταία πρόσβαση 14/10/2019)

Η Ελληνική Επανάσταση… αλλιώς: Το ’21 μέσα από φιγούρες Playmobil – https://www.cnn.gr (Τελευταία πρόσβαση 14/10/2019)

Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL – http://www.nhmuseum.gr (Τελευταία πρόσβαση 10/2019)

Φοιτήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδυναμία μου τα ταξίδια, η εξερεύνηση, η φωτογραφία, η διασκέδαση. Με λίγα λόγια μου αρέσει να αποκτώ εμπειρίες και να δημιουργώ αναμνήσεις. Η συμβουλή μου προς όλους (και προς τον εαυτό μου) είναι να προσπαθείς να κάνεις πάντα αυτό που θες, αυτό που φοβάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις, να ρισκάρεις. Πετύχει δεν πετύχει τουλάχιστον θα ξέρεις πως προσπάθησες.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν