Ο έρωτας μέσα από τα μάτια μεγάλων καλλιτεχνών αποτελεί το σημερινό αφιέρωμα, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι άντλησαν την έμπνευση τους από τους μεγάλους έρωτες της ιστορίας, της λογοτεχνίας αλλά και της καθημερινής ζωής, ο καθένας με τον μοναδικό ξεχωριστό του τρόπο.
Έρως και Ψυχή του Antonio Canova
Άγαλμα της Νεοκλασικής περιόδου, εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία. Το έργο αποδίδει τον παθιασμένο έρωτα του φτερωτού θεού Έρωτα και της θνητής Ψυχής. Σύμφωνα με το μύθο, η Ψυχή ήταν μια πανέμορφη νεαρή που ξεπερνούσε σε κάλλος ακόμα και τη θεά Αφροδίτη. Η θεά θυμωμένη διέταξε τον γιο της Έρωτα, να δηλητηριάσει όλους τους άντρες ώστε να μην ποθεί κανείς την Ψυχή. Κατά λάθος όμως, ο Έρωτας τρυπήθηκε από τα βέλη του και μαγεύτηκε από την πανέμορφη θνητή με αποτέλεσμα να την ερωτευτεί.
Το φιλί του Gustav Klimt
Ο Αυστριακός καλλιτέχνης ζωγράφισε τον διάσημο αυτόν πίνακα στη διάρκεια της Χρυσής Περιόδου του με τα χαρακτηριστικά χρυσά στοιχεία του να κυριαρχούν. Ένα έργο ύμνος στον έρωτα και την αγάπη. Ο πίνακας δείχνει ένα αγκαλιασμένο και πολύ ερωτευμένο ζευγάρι να φιλιέται. Ο τρόπος που ο νέος αγγίζει την κοπέλα παρουσιάζει την στοργική αγάπη.
Το Κρεβάτι, Φιλί του Toulouse-Lautrec
Ο μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ παριστάνει την αγάπη μεταξύ δύο ιερόδουλων γυναικών, στο Παρίσι του 19ου αιώνα. Στο Κρεβάτι, Φιλί, ο έρωτας και το πάθος κυριαρχούν αλλά παρουσιάζουν και μια ρομαντική πλευρά της παριζιάνικης Μπελ Επόκ.
Το Φιλί του Φραντσέσκο Άγιετς
Ο δημοφιλής αυτός πίνακας εξυμνεί μεν το πάθος του έρωτα, κρύβει όμως πολλά περισσότερα. Το έργο παραγγέλθηκε από τον κόμη Αλφόνσο Μαρία Βισκόντι στα μέσα του 19ου αιώνα και απεικονίζει ένα παθιασμένο φιλί ανάμεσα σε δύο ερωτευμένους νέους.
Πυγμαλίων και Γαλάτεια του Jean-Léon Gérôme
Το έργο πρόκειται για ένα σύμβολο της αιώνιας αγάπης. Παρότι όμως η ιστορία του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας έγινε γνωστή από τον Οβίδιο, ο ομώνυμος πίνακας του Gérôme πρόκειται για μια απεικόνιση του διάσημου έρωτα ανάμεσα στο δημιουργό και το δημιούργημά του. Όταν ο περίφημος γλύπτης και βασιλιάς της Κύπρου, Πυγμαλίωνας αντίκρυσε το άγαλμα, η μορφή της ήταν τόσο ρεαλιστική που ο δημιουργός την ερωτεύτηκε παράφορα, ονομάζοντάς τη Γαλάτεια, λόγω του κατάλευκου μαρμάρου με το οποίο τη δημιούργησε.
Δανάη του Tiziano Vecellio
Το έργο αναπαριστά τη Δανάη, η οποία ετοιμάζεται να κάνει έρωτα με τον θεό Δία, ο οποίος έρχεται με τη μορφή χρυσής βροχής να ενωθεί μαζί της. Ο Τιτσιάνο στη συγκεκριμένη σκηνή ανάγει την ερωτική πράξη σε θρησκεία.
Kiss V του Roy Lichtenstein
Ο pop art καλλιτέχνης στο συγκεκριμένο πίνακα απεικονίζει δύο εραστές σφιχτά αγκαλιασμένους, ωστόσο τα δάκρυα της γυναίκας δημιουργούν το ερώτημα: αποχωρισμός ή επανένωση; Το μόνο σίγουρο στο έργο, είναι πως ο έρωτας κυριαρχεί.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
Gombrich, Ernst Hans. (1998). Το χρονικό της τέχνης. ΜΙΕΤ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)