Φάουστ: Το εμβληματικό έργο του Γκαίτε και η φιλοσοφική αξία του

ΦάουστΦάουστ και Μεφιστοφελής. Πηγή: wikipedia.org

Το θεατρικό έργο Φάουστ, που συνέγραψε ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, εκτός από το έργο της ζωής του (του πήρε σχεδόν εξήντα χρόνια να το ολοκληρώσει), είναι και ένα έργο που μένει αέναα επίκαιρο. Το έργο πραγματεύεται τα αναπάντητα ερωτήματα που τυραννούν την ανθρώπινη ψυχή. Ποια είναι η σχέση μεταξύ καλού και κακού και ποιο θα επικρατούσε σε μια ενδεχόμενη «μάχη»; Ποιο είναι, τελικά, το νόημα της ζωής;

Γκαίτε αποφθέγματαΟ Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε. Πηγή: lavart.gr

Ο Φάουστ είναι ένας λόγιος άνθρωπος, έχει σπουδάσει φιλοσοφία, ιατρική, νομική και θεολογία και έχει επιδοθεί, ψυχή τε και σώματι, στη μελέτη επιστημών και στην προσπάθεια κατάκτησης, όσο γίνεται, περισσότερης γνώσης. Τελικά, φτάνει στο συμπέρασμα ότι η γνώση είναι απέραντη, ο άνθρωπος δεν μπορεί να κατακτήσει το τέλειο και ότι και ο ίδιος, παρά την μόρφωσή του, δεν έχει προσεγγίσει καθόλου την αλήθεια της ζωής και της ύπαρξης.  Έτσι, συνάπτει μια συμφωνία με τον διάβολο (Μεφιστοφελή) και του πουλάει την ψυχή του, σαν αντάλλαγμα για την κατάκτηση της ύψιστης, της καθολικής γνώσης. Ο Μεφιστοφελής, όμως έχει άλλα σχέδια και h πρόθεσή του μόνο ευγενής δεν είναι. Προκειμένου να κερδίσει ένα στοίχημα που έχει βάλει με τον Θεό, προσπαθεί με δόλιους τρόπους να παρασύρει την ψυχή του Φάουστ προς το κακό, την αμαρτία και την ακολασία.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Αποδοτικό διάβασμα: Tips για να το πετύχεις
Ad 14

ΦάουστΠηγή: oanagnostis.gr

Από πολλαπλές αναλύσεις που έχουν γίνει στο έργο του Γκαίτε, αλλά και από τη δυναμική της σχέσης Φάουστ- Μεφιστοφελή, που αναπτύσσεται μέσα στο κείμενο, προκύπτει ότι ο διάβολος αποτελεί προσωποποίηση του κακού, που υπάρχει ήδη σαν τάση στην ανθρώπινη ψυχή. Ο διάβολος λειτουργεί ως η σκοτεινή πλευρά της ψυχής του Φάουστ, που διψάει για κακό, διαφθορά, πλούτο, εξουσία, σαρκικές και υλικές απολαύσεις και αμαρτία. Η διττή φύση του ανθρώπου, αλλά και το αν θα επικρατήσει τελικά το καλό ή το κακό, δεν είναι μόνο τα ζητήματα του έργου, αλλά και δύο από τα πιο σημαντικά ερώτημα της ανθρωπότητας ανά τους αιώνες.

Από την άλλη πλευρά, παρακολουθούμε την πορεία του Φάουστ. Στην αρχή επιθυμεί να αποκτήσει το μέγιστο, την απόλυτη αλήθεια. Παρατηρούμε, όμως, πώς αυτό το ταξίδι τον μεταμορφώνει σε έναν άνθρωπο με υψηλά ιδανικά, που όχι μόνο δεν παρασύρεται από τις προκλήσεις και τα εμπόδια του διαβόλου, αλλά στο τέλος νικάει και ο Θεός σώζει την ψυχή του. Ο Φάουστ πεθαίνει σωματικά, αλλά σώζει την ψυχή του, κερδίζει μια θέση στον παράδεισο και αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη και ένα μεγάλο μάθημα ζωής. Προς το τέλος του έργου, λίγο πριν τον θάνατο του, οραματίζεται και δρα για έναν ιδανικό κόσμο. Έχει καταλάβει, μετά από το μεγάλο ταξίδι με τον Μεφιστοφελή, ότι η μόνη διέξοδος του ανθρώπου είναι η αγάπη. Ο Γκαίτε δημιουργεί μια ωδή στα υψηλά ιδανικά του Διαφωτισμού. Ο κόσμος που οραματίζεται ο Φάουστ αποτελείται από διαρκή προσπάθεια για την κατάκτηση της αλήθειας, συνεχή ενασχόληση με τις τέχνες και τις επιστήμες και ανθρώπους που βοηθούν ο ένας τον άλλον και συμπορεύονται.

Διαβάστε επίσης  Τα μυστικά της "Σχολής των Αθηνών" του Ραφαήλ

ΦάουστΠηγή: maxmag.gr

Advertising

Ο Φάουστ αντιμετωπίζει ολιστικά τον κόσμο και εκτός από τις χαρές και τις απολαύσεις του, γνωρίζει τη βία, τον πόλεμο, τον θάνατο, τη συντριβή που επιφέρει ο έρωτας, την καταστροφή και τη μοναξιά. Αντιλαμβάνεται ότι ο άνθρωπος παλεύει από τη μία με την πνευματικότητά του και τη θέληση για γνώση, από την άλλη με αντιπερισπασμούς και πάθη, που προκύπτουν από τη ζωώδη φύση του και την ανάγκη του για επιβολή και εξουσία και τον καθιστούν άπληστο και διεφθαρμένο.

Παρόλη τη συντριβή που υπέστη και ο ίδιος από τη ζωή, τους ανθρώπους και τον έρωτα, στρέφεται τελικά στα υψηλά ιδανικά, εξυμνώντας τη συμπόνια, την αλληλοκατανόηση, τη συγχώρεση και πάνω από όλα την αγάπη. Η συνειδητοποίηση ότι η καλή πλευρά των ανθρώπων, εφόσον καλλιεργείται, είναι που θα σώσει τον κόσμο, προσφέρει, τελικά, στον Φάουστ την απόλυτη γνώση που επιζητούσε!

Image 4 of 5 for Faust von Goethe: Erster TheilΠηγή: klinebooks.com

Πηγές:

Advertising

Γκαίτε Γ.  (1924). Φάουστ. Ελεύθερη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. https://www.ebooks4greeks.gr/

Αναστασίου Ε. (2018, 18 Απριλίου). Η ανατομία της ψυχής του ανθρώπου. Fractal:  Η γεωμετρία των ιδεών. https://www.fractalart.gr/faust/

Καραμπεσίνης Φ. (2021, 3 Ιουνίου). Φάουστ: μια τραγωδία, του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε. Book press: Ο κόσμος μέσα από τα βιβλία. https://bookpress.gr/kritikes/xeni-pezografia/13618-goethe-johann-wolfgang-von-keimena-faoust-karabesinis

Λίλλης Γ. Το μήνυμα του Φάουστ. Ο Αναγνώστης https://www.oanagnostis.gr/to-minima-tou-faoust/

Advertising

 

Ονομάζομαι Μιράντα, μένω στην Αθήνα και είμαι μουσικός. Όνειρο μου είναι να βρίσκομαι όσο πιο κοντά γίνεται στον κόσμο των τεχνών, καθώς μου φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρων από τον πραγματικό.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Κάκτος

Οι εκδόσεις Κάκτος μας εκπλήσσουν πάντα ευχάριστα με τις νέες

Κλεμμένα αρχαία ελληνικά εκθέματα στο εξωτερικό

Πολλά από τα αρχαία ελληνικά εκθέματα, δυστυχώς, δεν βρίσκονται στην