Καλλιτέχνες όλων των εποχών, μας έχουν μαγέψει αμέτρητες φορές με τις δημιουργίες τους. Με την έβδομη τέχνη να είναι κοντά στη ζωγραφική και στη μουσική, πίνακες και μουσικά κομμάτια συχνά «πρωταγωνιστούν» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε ταινίες. Πάντα μας εξιτάρουν οι ζωές των μεγάλων καλλιτεχνών. Θέλουμε να δούμε μέσα από την κλειδαρότρυπα για να μάθουμε ποια ήταν τα μυστικά που τους έκαναν να δημιουργούν αριστουργήματα.
Ο κινηματογραφικός κόσμος σαγηνευμένος και εκείνος από γνωστούς ζωγράφους και μουσικούς, έχει πολλές φορές επιλέξει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή, το έργο, αλλά και τα απόκρυφα πάθη τους. Έτσι δημιουργήθηκαν μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές βιογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών.
Παρακάτω συλλέξαμε 20 ταινίες αφιερωμένες σε εμβληματικούς καλλιτέχνες, τόσο ζωγράφους όσο και μουσικούς αντίστοιχα.
Ζωγράφοι
1. Lust for Life (1956)
Σκηνοθεσία: Vincente Minnelli, George Cukor
Πρωταγωνιστές: Kirk Douglas, Anthony Quinn, James Donald
Ο Kirk Douglas, ενσαρκώνει το μεγαλείο αλλά και τη βασανισμένη ύπαρξη του γνωστού Vincent Van Gogh (1853-1890), έναν από τους καλλιτέχνες που εν ζωή το έργο του δε σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και ο ίδιος δεν θεωρήθηκε ως σημαντικός ζωγράφος. Μετά θάνατον όμως, ο Ολλανδός καλλιτέχνης αναγνωρίστηκε έντονα ως αξία και μέχρι σήμερα θεωρείται από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. H ταινία αν και έχει την υφή της εποχής που γυρίστηκε είναι ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα απολαυστική, ιδιαίτερα των διαλόγων του Van Gogh, με τον Γάλλο μετά-ιμπρεσιονιστή Paul Gauguin, τον οποίο υποδύεται πετυχημένα ο Anthony Quinn.
Βλέπουμε τον ιδιοφυή καλλιτέχνη να καταπιάνεται με διάφορα επαγγέλματα αλλά να μη στεριώνει πουθενά, ομοίως και στις ανεπιτυχείς σχέσεις του, ενώ δε τα πάει καλά ούτε με τους υπόλοιπους ζωγράφους της εποχής του. Μόνο στήριγμα στη ζωή του ήταν ο αδερφός του Theo. Παράλληλα ο καλλιτέχνης, ταλαιπωρείται από ψυχικές ασθένειες και έντονη κατάθλιψη. Σε όλη του τη ζωή πούλησε ένα μόνο έργο. Τελικά αυτο-πυροβολείται στο στήθος και πεθαίνει δυο μέρες μετά. Όσα ξέρουμε τον ίδιο και για τις σκέψεις του προέρχονται κυρίως από την αλληλογραφία του με τον αδερφό του. Η ταινία είναι προσεκτική με την αποτύπωση των έργων και τόπων, αν και κατηγορείται για την περιβόητη σκηνή που ο Van Gogh, κόβει το αφτί του.
2. Caravaggio (1986)
Σκηνοθεσία: Derek Jarman
Πρωταγωνιστές: Nigel Terry, Sean Bean, Tilda Swinton
Το έργο ξεκινάει με την εξομολόγηση του ετοιμοθάνατου Caravaggio, και μας παρουσιάζει μερικά από τα πιο κρίσιμα γεγονότα της ζωής του, μέσα από συνεχόμενα φλας μπακ. Οι ζωγραφιές και ιστορίες πίσω από το γεγονότα ζωντανεύουν και μας εισάγουν στον εκρηκτικό κόσμο του. Έναν κόσμο γεμάτο με πάθη και καταστροφικούς έρωτες για έναν από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες όλων των εποχών. Ο Βρετανός σκηνοθέτης Derek Jarman, προετοίμαζε εφτά χρόνια την ταινία και κατάφερε να δημιουργήσει μία ιδιαίτερη βιογραφία, που συνδέεται με το σήμερα. Άξιο σημείο αναφοράς είναι πως η εποχή της Αναγέννησης, πέρα από την αναμφίβολη δημιουργική λάμψη της, παρουσιάζεται και ως μία εποχή ηθική ακολασίας και κοινωνικής παρακμής.
3. Pollock (2002)
Σκηνοθεσία: Ed Harris
Πρωταγωνιστές: Ed Harris, Robert Knott, Molly Regan
Ήδη γνωστός στον κόσμο της τέχνης της Νέας Υόρκης για το ριζοσπαστικό και τολμηρό του ύφος, ο Pollock, σημάδεψε την ιστορία της ζωγραφικής. Η μοναδική τεχνική του καλλιτέχνη, ήταν να πετάει και να πιτσιλάει από το πινέλο του στον καμβά, ίχνη χρώματος. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες. Ήταν όμως και ένας μίζερος και βαθιά ανασφαλής άνδρας, και βύθιζε τους γύρω του στη δυστυχία. Ήταν μανιοκαταθλιπτικός και αλκοολικός και πέθανε μεθυσμένος σε ένα τροχαίο ατύχημα, παίρνοντας μαζί του μία αθώα γυναίκα.
Ο Ed Harris, ο οποίος ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για την ερμηνεία του, έχει το ρόλο ηθοποιού και τη θέση του σκηνοθέτη. Δούλεψε σκληρά και με ξεχωριστή όρεξη, με σκοπό να μεταφέρει στην οθόνη την πραγματικότητα για τη ζωή του ζωγράφου. Για τις ανάγκες της ταινίας ο Ed, έμαθε να ζωγραφίζει, κοιμήθηκε στο πραγματικό κρεβάτι του Pollock, και κάπνισε άπειρα πακέτα τσιγάρων. Η ταινία δεν είναι μία ταινία για την τέχνη, αλλά περισσότερο για τον φυσικό και ψυχολογικό κόπο του να ζωγραφίζεις. Ένα έργο για την οδύνη της καθημερινής ζωής, που ζούσε ο Pollock, εξαιτίας του βασανισμένου μυαλού του.
4. Frida (2002)
Σκηνοθεσία: Julie Taymor
Πρωταγωνιστές: Salma Hayek, Alfred Molina, Diego Luna
Η ταινία Frida, αφηγείται την ταραχώδη ζωή της γνωστής ζωγράφου Frida Kahlo. Ξεκινάει από το 1953, όταν η Frida, ήταν η μοναδική γυναίκα από τους καλλιτέχνες της εποχής που πραγματοποίησε έκθεση στο Μεξικό. Ο γιατρός της λέει πως είναι πολύ άρρωστη για να πάει. Έτσι και αυτή αποφασίζει να επισκεφτεί την έκθεση μεταφερόμενη στο κρεβάτι της.
Την καλλιτέχνη υποδύεται η Salma Hayek, η οποία πραγματοποιεί μία δυνατή ερμηνεία, ενώ η μεταμόρφωση της σε Frida, είναι άρτια αισθητικά. Η σκηνοθέτης της ταινίας, Julie Taymor, δίνει μία γυναικεία ματιά στη ζωή της, και παράλληλα σε κάνει να δραπετεύεις από την πραγματικότητα μέσα από τους πολύχρωμους καμβάδες.
5. Modigliani (2004)
Σκηνοθεσία: Mick Davis
Πρωταγωνιστές: Andy Garcia, Omid Djalili, Elsa Zylberstei
Παρίσι, 1919. Η ταινία επικεντρώνεται στα τελευταία χρόνια ζωής του Amedeo Modigliani, και τον ανταγωνισμό του με τον Picasso ως καλλιτέχνες. Ο Modigliani, είναι ερωτευμένος με ένα όμορφο κορίτσι, καταγόμενο από καθολική οικογένεια. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει ένα νόθο παιδί. Οι γονείς της όμως αποδοκιμάζουν τον έκλυτο βίο του ζευγαριού και στέλνουν το μωρό σε μοναστήρι. Ο απένταρος καλλιτέχνης βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς για να πάρει πίσω το παιδί χρειάζεται λεφτά. Η λύση έρχεται από τον ετήσιο διαγωνισμό τέχνης του Παρισιού, που επιφυλάσσει ένα μεγάλο χρηματικό έπαθλο για τον νικητή. Ο Modigliani και ο Picasso, παίρνουν και οι δύο μέρος στον διαγωνισμό.
Ολόκληρο το Παρίσι περιμένει με αγωνία και ενθουσιασμό ποιος θα δημιουργήσει το καλύτερο έργο. Στην προσπάθεια του όμως να φτιάξει ένα αληθινό αριστούργημα, παρασέρνεται σε μια ζωή με ναρκωτικά, αλκοόλ και σεξ. Η ταινία δεν απέσπασε καλές κριτικές. Ωστόσο λατρεύτηκε από το φιλότεχνο κοινό, κυρίως για την εξαιρετική ερμηνεία του Andy Garcia, ως Modigliani, καθώς και της αλήτικης παριζιάνικης ατμόσφαιρας.
6. Goya’s Ghosts (2006)
Σκηνοθεσία: Milos Forman
Πρωταγωνιστές: Stellan Skarsgard, Javier Bardem, Natalie Portman
Η ταινία παρουσιάζει το έργο του καλλιτέχνη Fransisco Goya, και την προσπάθειά του να υπερασπιστεί ένα μοντέλο, που είχε ποζάρει γι΄αυτόν, στην Ιερά Εξέταση. Το ιστορικό σκηνικό της ταινίας είναι αυθεντικό, όμως η ιστορία από μόνη της είναι φανταστική και βασίζεται σε επινοημένους χαρακτήρες, εκτός από τον καλλιτέχνη. Το έργο διερευνά τις ιδιαίτερες δυνάμεις που οδηγούν τον Goya, να δημιουργήσει το περίπλοκο και σκοτεινό του έργο και αποτελεί μια αξιέπαινη προσπάθεια αναβίωσης του πνεύματος της εποχής.
7. El Greco (2007)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής
Πρωταγωνιστές: Nick Clark Windo, Juan Diego Botto, Σωτήρης Μουστάκας
Η ταινία ξεκινά από την Κρήτη όπου γεννάται το ταλέντο του καλλιτέχνη και τον ακολουθεί σε όλη του την πορεία σε Ισπανία και Ιταλία. Ιδιαίτερο βάρος δίνει στην κόντρα του με την ιερά εξέταση και ιδίως στο πρόσωπο του Καρδινάλιου Niño de Guevara με τον οποίον είχαν έντονες αντιπαραθέσεις. Ο Θεοτοκόπουλος παρέμεινε πιστός στις αξίες του, στην αγάπη του για την τέχνη και στον αγώνα του για την ελευθερία. Από την άλλη ο αντίπαλος του, παρότι άνθρωπος του κλήρου είναι μοχθηρός, υστερόβουλος και αδίστακτος, ζηλεύει το ταλέντο του και την ελευθερία του και έχει βάλει σκοπό του να τον υποτάξει. To ανάμεικτο καστ περιλαμβάνει ξένους αλλά και Έλληνες ηθοποιούς με τις προφορές να μπλέκονται αλλά προσδίδοντας μια διεθνή αίσθηση.
8. Seraphine (2008)
Σκηνοθεσία: Martin Provost
Πρωταγωνιστές: Yolande Moreau, Ulrich Tukur, Nico Rogner
Η Seraphine Louis, δεν ζωγράφιζε με σκοπό τη φήμη, ζωγράφιζε κατευθυνόμενη από το πάθος της. Μια από τους καλλιτέχνες όπου, όταν δημιουργούσε πίνακες, τραγουδούσε ψαλμούς για την Παναγία. Σε αυτό το εκπληκτικό φιλμ παρακολουθούμε όλη τη δημιουργική πορεία της Seraphine, μέχρι την ανακάλυψη της από τον Γερμανό συλλέκτη Wilhelm Uhdem, και τον εγκλεισμό της σε άσυλο.
Η πρώτη ατομική έκθεση της έγινε τρία χρόνια μετά τον θάνατο της, επιμελημένη από τον Uhdem. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Martin Provost, είχε δηλώσει για την ταινία: «Ήταν η συνάντηση δύο περιθωριακών, ο Uhdem, ξένος και ομοφυλόφιλος, την αντιμετωπίζει πρώτη φορά όπως πραγματικά είναι, χωρίς προκαταλήψεις. Γι’ αυτόν ήταν μια αγία. Ωστόσο, η σχέση τους είχε πολλά σκοτεινά σημεία». Το φιλμ εγείρει με έξυπνο τρόπο ερωτήσεις για την καλλιτεχνική αξία ενός έργου, αλλά για το πως αποφασίζουμε να το κοστολογήσουμε.
9. Renoir (2012)
Σκηνοθεσία: Gilles Bourdos
Πρωταγωνιστές: Michel Bouquet, Christa Theret, Vincent Rottiers
Κυανή Ακτή, 1915. Εκεί, έχει αποτραβηχτεί από τα εγκόσμια ένας από τους διάσημους καλλιτέχνες ζωγράφους, Pierre-Auguste Renoir (1841-1919). Σε προχωρημένη πλέον ηλικία δημιουργώντας και ταυτόχρονα παλεύοντας με το χρόνο και τις συνθήκες. Έχει χάσει την γυναίκα του, ταλαιπωρείται από τους αβάσταχτους πόνους της παραμορφωτικής αρθρίτιδας και αγωνιά για τους δυο γιους του που είναι στον πόλεμο. Η όμορφη Andree, θα γίνει η τελευταία μούσα του καλλιτέχνη και ποζάροντας καθημερινά θα του δώσει ενέργεια για να συνεχίσει να ζωγραφίζει. Όταν ο ένας του γιος, ο Jean, γυρίζει στο σπίτι τραυματισμένος με σκοπό να αναρρώσει, η γοητεία του νεαρού μοντέλου θα τον συνεπάρει. Ερωτεύεται την Andree, και το ελεύθερο πνεύμα της, βρίσκωντας στο πρόσωπο της τη δική του μούσα για την μετέπειτα πορεία του στον κινηματογράφο.
10. Mr. Turner (2015)
Σκηνοθεσία: Mike Leigh
Πρωταγωνιστές: Timothy Spall, Paul Jesson, Dorothy Atkinson
Η ταινία είναι είναι μία περιήγηση στα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του καλλιτέχνη William Turner. Επαινείται για την επαναστατική του αντίληψη σχετικά με τη μορφή και τη χρήση του φωτός στα μεταγενέστερα έργα του, θεωρείται ο θεμελιωτής του ιμπρεσιονισμού από τους καλλιτέχνες της τότε εποχής. Το ταλέντο που είχε να αυτοσχεδιάζει, μουτζουρώνοντας, ακόμα και φτύνοντας πάνω στον πίνακα του και τελικά μετατρέποντας το σε αριστούργημα. Η ταινία επικεντρώνεται στις στιγμές που πέρασε πειραματιζόμενος με νέες τεχνικές ζωγραφικής, ενώ παράλληλα συνθέτει το ψυχολογικό προφίλ ενός αντικοινωνικού καλλιτέχνη, με παθολογική εξάρτηση από τον πατέρα του. Ο εσωτερικός κόσμος και οι απόκρυφες επιθυμίες του ξεδιπλώνονται μπροστά στην οθόνη.
Μουσικοί
1. Amadeus (1984)
Σκηνοθεσία: Milos Forman
Πρωταγωνιστές: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge
Το 1823, ο συνθέτης Antonio Salieri, που βρίσκεται πια σε προχωρημένη ηλικία, αποπειράται να αυτοκτονήσει ζητώντας δυνατά για συγχώρεση εφόσον κατά τα λεγόμενά του ήταν υπαίτιος για το θάνατο του καλλιτέχνη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, το 1791. Ο συνθέτης εισάγεται σε τρελοκομείο κι εκεί δέχεται την επίσκεψη ενός νεαρού ιερέα, ο οποίος προσπαθεί να τον εξομολογήσει. Ο Salieri, είναι αρχικά διστακτικός αλλά τελικά αρχίζει να διηγείται τα γεγονότα από την αρχή: τη γνωριμία του με τον Μότσαρτ, τη μεγάλη ιδιοφυΐα της μουσικής, την αντιπαλότητα μεταξύ των δυο καλλιτεχνών και το σατανικό του σχέδιο το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 53η θέση στoν κατάλογο με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
2. The Doors (1991)
Σκηνοθεσία: Oliver Stone
Πρωταγωνιστές: Val Kilmer, Meg Ryan, Kyle MacLachlan
Η ιστορία της ροκ μπάντας The Doors και του διάσημου για την επιρροή της δεκαετίας του 1960, τραγουδιστή και συνθέτη της, Jim Morrison. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ενώ κλιμακωνόταν ο πόλεμος στο Βιετνάμ κι ενώ οι νέοι της Αμερικής αρχίζουν να αμφισβητούν τα πάντα, ένα καινούργιο ροκ συγκρότημα έρχεται να αφήσει εποχή. Οι καλλιτέχνες Doors, με επικεφαλή τον Jim Morrison, προκαλούν τους πάντες και κερδίζουν τη νεολαία σε όλα τα μήκη του κόσμου. Η ταινία παρουσιάζει τη σύντομη αλλά θεαματική ζωή των Doors και ειδικά του Jim Morrison, του οποίου η υπερβολή σε όλα τα επίπεδα τον οδήγησε σε πρόωρο θάνατο.
3. Ray (2004)
Σκηνοθεσία: Taylor Hackford
Πρωταγωνιστές: Jamie Foxx, Regina King, Kerry Washington
Η ταινία εξιστορεί τον βίο και την πολιτεία του ιδιοφυούς από τους καλλιτέχνες των Blues, της Jazz, της Soul και πρόδρομου του Rock’ n’ Roll, του μοναδικού Ray Charles. Μιλάει για την δύσκολη παιδική του ηλικία και την τύφλωσή του σε ηλικία επτά ετών, το ξεκίνημα της καριέρας του στην Georgia, τον πολυτάραχο βίο του με τις εξαρτήσεις από γυναίκες και ναρκωτικά, καθώς και την παγκόσμια καταξίωση του στο μουσικό στερέωμα. Η ταινία προτάθηκε για διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου 6 βραβεία Όσκαρ, δυο Χρυσές Σφαίρες και 4 βραβείο BAFTA .
4. Walk the Line (2005)
Σκηνοθεσία: James Mangold
Πρωταγωνιστές: Joaquin Phoenix, Reese Whitherspoon, Ginnifer Goodwin
Η ταινία εξετάζει τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του θρυλικού αστέρα της κάντρι μουσικής Johhny Cash. Έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες που με τα τραγούδια του κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια της αμερικάνικης παράδοσης και να αγγίξει τα μαζικά ακροατήρια. Αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά για το τί σημαίνει τέχνη, μουσική και νιάτα, γνωρίζει την γυναίκα της ζωής του, June Carter. Μεγαλώνοντας σε μια αγροτική περιοχή του Άρκανσο, την εποχή του Μεγάλου Κραχ, ο Johhny, χάνει τον μεγαλύτερο αδελφό του Jack, από ένα ατύχημα για το οποίο αισθάνεται τύψεις.
Όταν είναι πια αρκετά μεγάλος για να καταταγεί στην αεροπορία, δραπετεύει από την οικογενειακή εστία και βρίσκεται στη Γερμανία. Εκεί αγοράζει την πρώτη του κιθάρα, και αρχίζει να γράφει τραγούδια. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, εγκαθίσταται στο Μέμφις του Τενεσί, παντρεύεται και πιάνει δουλειά σαν πλασιέ, αλλά η καρδιά του είναι δοσμένη στη μουσική. Μετά από μια πετυχημένη ακρόαση στη Sun Records, ο Johhny, ξεκινάει περιοδείες και σύντομα συναντά και πάλι τη γλυκιά June Carter, που είναι ήδη σταρ της φολκ από τα παιδικά της χρόνια.
5. Control (2007)
Σκηνοθεσία: Anton Corbijn
Πρωταγωνιστές: Sam Riley, Samantha Morton, Alexandra Maria Lara
Τα νεανικά χρόνια, ο γρήγορος γάμος και η μουσική καταξίωση του Ian Curtis, ενός από τους καλλιτέχνες τραγουδιστές των Joy Division, έως την αυτοκτονία του σε ηλικία 23 ετών. Η ζωή, οι έρωτες και οι πηγές έμπνευσης του Ian Curtis, του τραγουδιστή των Joy Division, ενός συγκροτήματος που επηρέασε όσο λίγα τη σύγχρονη μουσική. Μέσα από την εξαιρετική ασπρόμαυρη αναπαράσταση της μουσικής σκηνής του Μάντσεστερ, παρακολουθούμε τον νεανικό γάμο του ήρωα, το μεγάλο του πάθος για την μουσική, τον μετασχηματισμό της ευαίσθητης ματιάς του σε στίχο, που έμελλε να γίνει ύμνος για εκατομμύρια φαν του συγκροτήματος, τον μεγάλο του έρωτα για την Annik Honore, την ωρίμανσή του, μαζί με την ανεξέλεγκτη κοινωνική του εξέλιξη, και την ερμητική διαδρομή για την τελική του λύτρωση.
6. La Vie en Rose (2007)
Σκηνοθεσία: Olivier Dahan
Πρωταγωνιστές: Marion Cotillard, Sylvie Testud, Pascal Greggory
H συναρπαστική βιογραφία μιας από τις μεγαλύτερες φωνές του αιώνα μας, της Edith Piaf. Από τις φτωχογειτονιές του Παρισιού, όπου μεγάλωσε και ξεκίνησε την πορεία της στο τραγούδι έως την απόλυτη αναγνώριση και την τραγική της μοίρα πολλές δεκαετίες μετά. Τα πρώτα χρόνια της φτώχειας, η διαδρομή από την Μπελβίλ στη Νέα Υόρκη, η άνοδος και η δόξα, οι παθιασμένες ερωτικές σχέσεις της, όπως αυτή με τον Ζαν Κοκτό, οι μακρόχρονες και έντονες φιλίες της, όπως αυτή με την Marlene Dietrich, χρωματίζουν το πορτρέτο μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας, της Edith Piaf που το όνομά της είναι συνώνυμο του πάθους.
Στην ταινία ακούγονται τα γνωστά τραγούδια της Piaf: «Heaven Have Mercy», «Milord», «Rien de rien», «La foule», «La vie en rose» (English version), «Mon Dieu», «Hymne a l’amour», «Mon manege a moi», «Non, je ne regrette rien», ερμηνευμένα από την ίδια, καθώς ο Dahan, πίστευε ότι ήταν αδύνατο να αντικαταστήσει κάποιος την μοναδική φωνή της Γαλλίδας ερμηνεύτριας.
7. I’m Not There (2007)
Σκηνοθεσία: Todd Haynes
Πρωταγωνιστές: Ben Whishaw, Cate Blanchett, Heath Ledger
Η προσφορά του σπουδαιότερου από τους καλλιτέχνες όλων των εποχών, Bob Dylan, στην σύγχρονη μουσική είναι ανυπολόγιστη. Οι στίχοι του άνοιξαν νέους δρόμους στη στιχουργία, εμπνέοντας αφηγηματικούς μονολόγους και εξομολογητικά τραγούδια. Το I’m Not There είναι ένα αντισυμβατικό ταξίδι στην εποχή και τη ζωή του Bob Dylan. Έξι διαφορετικοί ηθοποιοί υποδύονται τα διαφορετικά πρόσωπα του Dylan, από το δημόσιο και το ιδιωτικό μέχρι το φανταστικό, πλάθοντας ένα πλούσιο και πολύχρωμο πορτρέτο για τον πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο Αμερικανό τραγουδιστή. Ποιητής, προφήτης, παράνομος, υποκριτής, σταρ που ηλεκτρίζει, μάρτυρας του rock’n’roll, αναγεννημένος Χριστιανός. Επτά διαφορετικές ταυτότητες, επτά ζωτικά όργανα στο σώμα μιας και μόνης ζωής, τόσο έντονης και πλούσιας όσο και η εποχή την οποία ενέπνευσε.
8. Gainsbourg: A Heroic Life (2010)
Σκηνοθεσία: Joann Safar
Πρωταγωνιστές: Eric Elmosnino, Lucy Gordon, Laetitia Casta
Η ταινία διηγείται τη διασκεδαστική και απίστευτη ιστορία ενός από τους καλύτερους καλλιτέχνες και θρύλου της μουσικής, Serge Gainsbourg. Ένας νεαρός, συνεσταλμένος ποιητής εγκαταλείπει τους πίνακες και το δωμάτιό του κάτω από τις γραφικές στέγες της πόλης για να θαμπώσει τα πλήθη των κλαμπ στα Swinging Sixties. Μια ζωή στα όρια, όπου πλάσματα της φαντασίας του ήρωα παίρνουν μορφή στην οθόνη με ευρηματικό τρόπο και ο ανατρεπτικός χαρακτήρας του ζευγαρώνει με τα ερωτικά του σκάνδαλα που προκάλεσαν θραύση στη Γαλλία για δεκαετίες. Από αυτά τα στοιχεία γεννιέται ένα σπουδαίο έργο, με πρωταγωνιστή μια ιδιοφυία και πραγματικό επαναστάτη που κυριολεκτικά αναστατώνει ολόκληρο τον κόσμο μέχρι να κλείσει τα μάτια, το 1991, στα 62 του χρόνια.
9. Born To Be Blue (2015)
Σκηνοθεσία: Robert Budreau
Πρωταγωνιστές: Ethan Hawke, Carmen Ejogo, Callum Keith Rennie
Στη δεκαετία του 1950, ο Chet Baker, ήταν ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες και τρομπετίστας στον κόσμο, αναγνωρισμένος τόσο ως πρωτοπόρος της σκηνής της τζαζ της Δυτικής Ακτής, όσο και ως ίνδαλμα χαλαρότητας. Στη δεκαετία του 1960 ήταν τελειωμένος, με την καριέρα του και την προσωπική ζωή του να έχουν γίνει σμπαράλια εξαιτίας του εθισμού του. Συνδυάζοντας δημιουργικά πραγματικότητα και φαντασία, και με οδηγό την περίτεχνη ερμηνεία του Ethan Hawke, η ταινία Born to Be Blue πραγματεύεται μια κομβική στιγμή στα 1960, όπου ο Baker προσπάθησε με νύχια και με δόντια να ανακάμψει ωθούμενος εν μέρει από την παθιασμένη του σχέση με τον καινούργιο του έρωτα.
10. Bohemian Rhapsody (2018)
Σκηνοθεσία: Bryan Singer
Πρωταγωνιστές: Rami Malek, Ben Hardy, Aidan Gillen
Μια ωδή στους Queen, τη μουσική τους και τον ξεχωριστό τραγουδιστή τους Freddy Mercury. O Freddy, αψήφησε τα στερεότυπα και τους συμβιβασμούς για να γίνει ένας από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες του πλανήτη. Η ταινία ακολουθεί τη ραγδαία άνοδο της μπάντας μέσα από τα εμβληματικά τραγούδια και τον επαναστατικό τους ήχο. Γνωρίζουν απαράμιλλη επιτυχία αλλά σε μια απροσδόκητη τροπή ο Freddy, περιτριγυρισμένος από κακές επιρροές, παρατάει τους Queen για να κάνει σόλο καριέρα.
Έχοντας υποφέρει πολύ χωρίς τους Queen, καταφέρνει να επανενωθεί μαζί τους λίγο πριν τη συναυλία «Live Aid». Ενώ έχει μόλις διαγνωσθεί ως φορέας του AIDS, ο Freddy, οδηγεί με γενναιότητα την μπάντα σε μία από τις καλύτερες συναυλίες στην ιστορία της ροκ μουσικής. Οι Queen αφήνουν μια κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει τους ασυμβίβαστους, τους ονειροπόλους και τους λάτρεις της μουσικής μέχρι και σήμερα.