Jadav Payeng: Mια ανάσα σωτηρίας για το περιβάλλον

Πηγή εικόνας: steemit.com

Το περιβαλλοντικό πρόβλημα δεν είναι κάτι άγνωστο. Την τελευταία δεκαετία, γίνονται συστηματικές προσπάθειες τόσο για την καταπολέμηση του, όσο και για ενημέρωση των ανθρώπων για τους κινδύνους, που επιφέρει. Κάποιες φορές πετυχαίνει, κάποιες όχι. Υπάρχουν, ωστόσο, μικρές νίκες. Μια από αυτές είναι ο Jadav Payeng, ο άνθρωπος που φύτεψε ένα ολόκληρο δάσος με τα γυμνά του χέρια.

Ο Jadav Payeng γεννήθηκε το 1963 στην τροπική πόλη Assam της Ινδίας. Ανήκει στη φυλή Mising. Ζει πια σε μια καλύβα στο δάσος μαζί με την οικογένεια του. Έχει ένα κοπάδι από βοοειδή και βουβάλια στο αγρόκτημα του και πουλά το γάλα τους, για την επιβίωσή του. Αυτό είναι και το μοναδικό του εισόδημα. Ομολογεί, ωστόσο, πως αρκετά ζώα από το κοπάδι του, έχουν καταβροχθιστεί από τίγρεις. «Δε φταίνε τα ζώα», δηλώνει, «Οι άνθρωποι καταπατούν ή καταστρέφουν τις φωλιές των ζώων, με αποτέλεσμα εκείνα να μετακινούνται προς τις πόλεις. Πρέπει να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η καταστροφή των δασών».

Δεν είναι, όμως, κάτι νέο γι’ αυτόν. Ο Jadav Payeng, εδώ και χρόνια, μάχεται για την επιβίωση του περιβάλλοντος. Οι προσπάθειες του ξεκίνησαν το 1979, όταν ένας μεγάλος αριθμός φιδιών πέθανε από την ζέστη, κάτι που δε θα είχε συμβεί αν οι άνθρωποι δεν είχαν καταστρέψει το φυσικό τους περιβάλλον. Πήρε, λοιπόν, την κατάσταση στα χέρια του. Φύτεψε 20 φυτά μπαμπού στην άμμο. Δεν σταμάτησε εκεί.

 

Πηγή εικόνας: easternpanorama.in

 

Πήρε μέρος στο πενταετές πρόγραμμα δασοφύτευσης της περιφέρειας Golaghat. Ο Payeng θα συνεχίσει, παρά τον τερματισμό του έργου και την αποχώρηση των εργαζομένων. Επισκέπτεται την περιοχή καθημερινά, μεταφέροντας φυτά και δέντρα, τα οποία στη συνέχεια φυτεύει.

Το δάσος αυτό θα πάρει την ονομασία «Molai», το μεσαίο όνομα του Payeng. Στεγάζει τίγρεις της Βεγγάλης, ινδικό ρινόκερο, περισσότερα από 100 ελάφια και κουνέλια, πιθήκους και διάφορες ποικιλίες πουλιών. Υπάρχουν χιλιάδες είδη φυτών, ανάμεσα τους  ο βαλκόλ, το Arjun, ενώ το μπαμπού καλύπτει μια έκταση άνω των 300 εκταρίων. Τέλος, φιλοξενεί κάθε χρόνο περίπου 100 ελέφαντες, οι οποίοι γεννούν στο δάσος.

Διαβάστε επίσης  Λόγω της αποψίλωσης ο πλανήτης έχασε μια έκταση περίπου στο μέγεθος της Καλιφόρνιας μεταξύ 2004-2017

Το 2008, αξιωματούχοι των δασικών υπηρεσιών πήγαν στην περιοχή αναζητώντας ένα κοπάδι 115 ελεφάντων που είχαν υποχωρήσει στο δάσος μετά από ζημιές στην ιδιοκτησία στο χωριό Aruna Chapori. Οι αξιωματούχοι έμειναν έκθαμβοι με την ομορφιά του δάσους και την πλουσιότητα των φυτών του, που έκτοτε συμμετείχαν στην φύλαξη του. Το 2013, αντιμετώπισαν, μάλιστα, λαθρέμπορους που κυνηγούσαν ένα κοπάδι ρινόκερων, το οποίο είχε βρει καταφύγιο στο δάσος.

 

Πηγή εικόνας: youtube.com

 

Οι προσπάθειες του Jadav Payeng επιβραβεύτηκαν τον Απρίλιο του 2012, όπου ονομάστηκε «Δάσκαλος της Ινδίας». Έναν χρόνο μετά, θα τιμηθεί στο Ινδικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Δασών και το 2015 θα λάβει το τέταρτο υψηλότερο πολιτικό βραβείο στην Ινδία. Χρίζεται Διδάκτωρ από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Assam και το Πανεπιστήμιο Kaziranga. Τα παιδικά βιβλία, που θα γραφτούν για χάρη του, αποτελούν πρότυπο για τα μικρά παιδιά να ακολουθήσουν τα βήματα του.


Πηγές:

Jadav Payeng: The Man Who Planted an Entire Forest by Himself. Ανακτήθηκε από https://interestingengineering.com/jadav-payeng-the-man-who-planted-an-entire-forest-by-himself

Meet Jadav Payeng: The “Forest Man Of India” Who Created An Entire Forest Himself Over 40 Years. Ανακτήθηκε από https://allthatsinteresting.com/jadav-payeng

Man Spends 40 Years Planting a Tree on Barren Island Every Day, Now It’s a Giant Forest. Ανακτήθηκε από https://mymodernmet.com/jadav-payeng-majuli-island/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι