
Η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις της στην κοινωνία είναι από καιρό γνωστές. Δεν ακούγονται, όμως, πάντα οι πολίτες που υποφέρουν. Σε αυτό, ο Wang Enlin, ένας αγρότης από την Κίνα αποφάσισε να βάλει τέλος, μηνύοντας τη μεγαλύτερη εταιρία χημικών της χώρας.
Την προσπάθεια του χλεύασαν πολλοί. Ήταν, εξάλλου, ένας απλώς αγρότης, που παράτησε το σχολείο στα 10 του χρόνια. Ο Wang Enlin, ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω. Επί 16 χρόνια μελέτησε το δίκαιο και τους νόμους και κυνήγησε την εταιρία, «Qihua Group».
Ο Wang Enlin ζει στο χωριό Yushutun της επαρχίας Heilongjiang της Κίνας. Πρόκειται για ένα φτωχικό χωριουδάκι, που εξαρτάται αποκλειστικά από τη γη για να επιβιώσει. Το 2001, όμως, όλα άλλαξαν. Το εργοστάσιο της «Qihua Group», που ήταν εγκατεστημένο στην περιοχή, πέταξε χιλιάδες τόνους τοξικών αποβλήτων. Τα απόβλητα ξεχείλισαν και πλημμύρισαν το χωριό, πνίγοντας τα χωράφια.

Ήταν παραμονή του Νέου Σεληνιακού Έτους, ο Wang Enlin έπαιζε κάρτες και έφτιαχνε ζυμαρικά με τους γείτονές του. Αυτό που αντίκρισαν το ξημέρωμα ήταν φρικτό. Η Πολιτεία έβγαλε πόρισμα, πως η πληγείσα γεωργική γη «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα» λόγω της ρύπανσης. Οι χωρικοί ήταν καταδικασμένοι.
Τα επόμενα 15 χρόνια που ακολούθησαν ήταν ακόμη χειρότερα. Η εταιρία, που παρήγαγε πολυβινυλοχλωρίδιο, συνέχισε να μολύνει το χωριό παρά τις αντιδράσεις των πολιτών. Υπολογίζεται πως πετάχθηκαν 15.000 έως 20.000 τόνοι χημικών απορριμμάτων κάθε χρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν, οι χωρικοί να μην μπορούν να καλλιεργήσουν τίποτα. Αλλά και η διαβίωση τους ήταν δύσκολη και ανυπόφορη.
Κάποιος, όμως, δεν έχασε την ελπίδα. Ο Wang Enlin δεν έμεινε άπραγος. Έστειλε επιστολές στο «Γραφείο Land Resources» της εταιρίας διαμαρτυρόμενος για την ρύπανση. Ζήτησε επανειλημμένα από τους τοπικούς αξιωματούχους να βρουν αποδεικτικά στοιχεία ή να του δώσουν άδεια να βρει ο ίδιος. Παράλληλα, άρχισε να ασχολείται με την νομική, ώστε να μπορέσει να ξεσκεπάσει τις απάτες της εταιρίας και να υπερασπιστεί το χωριό του.
Ήξερα ότι είχα δίκαιο, αλλά δεν ήξερα ποιος νόμος είχε καταπατηθεί από την άλλη μεριά ή αν υπήρχαν ή όχι αποδείξεις.
Ο Wang Enlin δεν ήταν σπουδασμένος. Άφησε τα γράμματα στα 10 του χρόνια. Αυτό, ωστόσο, δε στάθηκε εμπόδιο στη θέληση του να υπερασπιστεί το βασικό και ουσιώδης δικαίωμα του και των γειτόνων του στη ζωή. Κάθε μέρα πήγαινε σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο και διάβαζε νομικά βιβλία, ενώ χρησιμοποιούσε και ένα λεξικό για τις λέξεις που δεν καταλάβαινε, κρατώντας σημειώσεις. Πλήρωνε το βιβλιοπωλείο με καλαμπόκι.
Στον αγώνα του συνέδραμαν και οι γείτονες του, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία. Το 2007, μάλιστα, μια κινεζική δικηγορική εταιρία συγκινημένη από την προσπάθεια του, άρχισε να του παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές, ώστε να διευκολύνει τον αγώνα του. Το χωριό υπέβαλλε μήνυση στο δικαστήριο κατά της «Qihua Group» την ίδια χρονιά.
Η δίκη, όμως, πήρε πολλές αναβολές. Το 2015 εν τέλη, το δικαστήριο ανέλαβε την υπόθεση. Σε αυτή, το χωριό νίκησε τον πρώτο γύρο. Η «Qihua Group» αναγκάστηκε να αποζημιώσει κάθε οικογένεια του χωριού με 820,000 yuan. Η εταιρία άσκησε έφεση, η οποία εξετάζεται ακόμη.
Η υπομονή και η θέληση του Wang Enlin είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Μας διδάσκει πως δε πρέπει να παρατάμε ποτέ τα δικαιώματα μας και, ιδίως, αυτό της ζωής. Πρέπει να διεκδικούμε το δικαίωμα μας να ζούμε ανθρώπινα.
Πηγές:
Farmer spends 16 years studying law by himself so he could sue a powerful chemical firm for ‘polluting his land’ – and he wins the first round. Ανακτήθηκε από dailymail.co.uk
Chinese farmer turned eco-warrior takes on big business. Ανακτήθηκε από straitstimes.com
Chinese farmer ‘studies law for 16 years’ to defeat corporation dumping hazardous chemical waste near his land. Ανακτήθηκε από independent.co.uk
Meet the Chinese farmer who taught himself law in order to sue a corporation. Ανακτήθηκε από sbs.com.au