“Δήλος ” To Ιερό Νησί

Η Δήλος, είναι ένα μικρό νησί των  Κυκλάδων το οποίο βρίσκεται δίπλα στην  Μύκονο και κατά την αρχαιότητα αποτέλεσε σημαντικό ιερό και εμπορικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου.  Στο κέντρο του νησιού, υπάρχει ο Κύθνος στον οποίο στην κορυφή μπορείς να δεις τα γύρω νησιά Μύκονο, Νάξο και Σύρο. Κατά την αρχαιότητα θεωρούταν το κέντρο των Κυκλάδων. Η ιδιαιτερότητα της Δήλου, είναι ότι ολόκληρο το νησί αποτελεί έναν ολόκληρο αρχαιολογικό χώρο ο οποίος δεν κατοικείται. Οι μόνοι άνθρωποι που επιτρέπονται να μένουν στον χώρο είναι οι φύλακες του μουσείου και οι αρχαιολόγοι. Στο νησί, συνεχίζει ακόμα και σήμερα τις ανασκαφές η Γαλλική αρχαιολογική σχολή.

Στην αρχαιότητα, υπήρξε ιδιαίτερα διάσημη ως γενέτειρα του θεού Απόλλωνα, γι αυτό τον λόγο ονομαζόταν   “Δήλιος Απόλλων” Στην Δήλο, μετέφερε ο Δίας την θνητή μητέρα τους  Λητώ για  να γεννήσει. Η ετοιμόγεννη Λητώ περιπλανήθηκε σε διάφορους τόπους αλλά κανένας δεν της επέτρεπαν να γεννήσει σε αυτόν γιατί φοβούνταν την εκδίκηση της Ήρας.  Μόνο, η άγονη Δήλος δέχτηκε την ετοιμόγεννη Λητώ με την προϋπόθεση  ο θεός που θα γεννιόταν δεν θα περιφρονούσε το  νησί. Μόλις η Λητώ, έφερε στον κόσμο τον Απόλλωνα, τα πάντα στη Δήλο πλημμύρισαν χρυσό φως και o τόπος γέμισε λουλούδια. Λόγω λοιπόν, της γέννησης του Απόλλωνα μετατράπηκε σε σπουδαίο κέντρο λατρείας του Απόλλωνα.

Advertisements
Ad 14

Ένας άλλος μύθος αναφέρει, ότι το νησί εμφανίστηκε μ’ ένα χτύπημα της τρίαινας του Ποσειδώνα στην επιφάνεια της θάλασσας και έπλεε για πολύ καιρό, μέχρι που ο Δίας την έδεσε στο βυθό της θάλασσας με μία διαμαντένια αλυσίδα για να καταφύγει εκεί η Λητώ και να γεννήσει κάτω από μια φοινικιά, την Άρτεμη πρώτα και τον Απόλλωνα ύστερα. Ο Απόλλωνας και η Άρτεμη είναι δίδυμα αδέρφια, μάλιστα ο μύθος αναφέρει ότι η Άρτεμις βοήθησε την μητέρα της να γεννήσει τον αδερφό της και γι’ αυτό τον λόγο την θεωρούσαν στην αρχαιότητα προστάτιδα των  λεχόνων.

Διαβάστε επίσης  8 χαμένοι πολιτισμοί που άλλαξαν την ανθρώπινη ιστορία

Ναοί, θέατρα, στάδια, γυμναστήρια και άλλες μνημειακές κατασκευές και κτίρια έχουν ανακαλυφθεί σε πολλά μέρη του νησιού και το πιο αξιοπρόσεχτο είναι ότι  στη Δήλο, διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και μας δίνουν σχεδόν μια πλήρη εικόνα της αρχιτεκτονικής, της εσωτερικής διαρρύθμισης, των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την ανοικοδόμηση των οικίων, της διακόσμησης των τοίχων, της ύδρευσης, του αποχετευτικού συστήματος κλπ.

Η Δήλος, πρωτό κατοικείται τον 16ο αιώνα π.Χ. , οι Μυκήναίοι  είχαν εξαπλώθει στην περιοχή των Κυκλάδων και εγκαταστάθηκαν στη Δήλο.  Από τον 16ο αι. π.Χ , άρχισε να αποκτάει η Δήλος τον  ιερό της χαρακτήρα. Μετά το τέλος των Περσικών πολέμων  το 478 π.Χ., ιδρύθηκε η  Δήλιακή συμμαχία  στην οποία την πρωτοκαθεδρία είχε η Αθήνα. Η Δήλος αποτέλεσε την έδρα της συμμαχίας και σ’ αυτήν φυλασσόταν το συμμαχικό ταμείο μέχρι το 454 π.Χ., εκείνο το έτος ο Περικλής το μετέφερε στην Αθήνα.

Κατά την περίοδο του Πελοπονησιακού Πολέμου, οι Αθηναίοι, επηρεαζόμενοι από τις καταστροφές που δέχονταν τα πρώτα χρόνια του πολέμου, αποφάσισαν να προχωρήσουν στον εξαγνισμό του νησιού.  Αποφάσισαν να μη γεννιέται και να μη θάβεται κανείς στο νησί.Τους ηλικιωμένους και τις ετοιμόγεννες τις μετέφεραν στο διπλανό νησί την Ρήνεια, επίσης ξέθαψαν όλους τους νεκρούς και τους έθαψαν όλους μαζί σε κοινό λάκκο στην  Ρήνεια.

Λίγα χρόνια μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου , το 377 π.Χ ιδρύθηκε η β΄ Δηλιακή συμμαχία με την  Δήλο να  γίνεται  ξανά κέντρο της συμμαχίας  από την Αθήνα μέχρι το 314 π.Χ.,  οι Μακεδόνες με βασιλιά τον  Αντίγονο Γονατά απέσπασαν το νησί από τους Αθηναίους και το ανακήρυξαν ανεξάρτητο.

Διαβάστε επίσης  Τα γλυπτά έργα του Pablo Picasso

Η περίοδος της ανεξαρτησίας , διήρκεσε από το 314 έως το 166 π.Χ ήταν η χρυσή περίοδος για το νησί. Το νησί εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Μετά το 166 π.Χ., πέρασε στον έλεγχο της  Ρώμης.Οι  Ρωμαίοι, ανακήρυξαν τη Δήλο ελεύθερο λιμάνι και το νησί συγκέντρωσε εμπόρους και πλοιοκτήτες Έλληνες και ξένους. Μετατράπηκε επίσης σε δουλεμπορικό κέντρο, αφού ήταν μία από τις κύριες εμπορικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν την περίοδο εκείνη. Υπολογίζεται πως σ’ αυτή τη χρονική περίοδο, στη Δήλο κατοικούσαν 30.000 άνθρωποι, ένας πολύ μεγάλος πληθυσμός για την έκταση του νησιού και για την αρχαιότητα. Επισκεπτόμενος το νησί, μπορείς να προσέξεις τα σκαλοπάτια στα δημόσια κτίρια τα οποία έχουν φθαρεί λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που τα διαβέναν καθημερινά.

Από το  69 π.Χ.  και μετά ξεκινάει η περίοδος παρακμής του νησιού λόγω των συνεχόμενων επιδρομών από πειρατές και Σαρακηνούς. Τα επόμενα χρόνια τα ερείπια του νησιού χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά για οικίες από τους κατοίκους των γύρω νησιών. Η Δήλος παρά την τελείως ερήμωση που ακολούθησε τους επόμενους αιώνες ποτέ δεν λησμονήθηκε. Το όνομά της παρέμεινε σ’ όλους τους μεταγενέστερους με αμείωτη φήμη και θαυμασμό. Το νησί είναι επισκέψιμο καθημερινά, υπάρχου μικρά καραβάκια που ξεκινούν από την Μύκονο προς την Δήλο αλλά δυστυχώς οι εκδρομές που οργανώνουν διαρκούν μόνο λίγες ώρες το πρωί και ο επισκέπτης δεν μπορεί να απολαύσει το μεγαλείο της Δήλου.

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν