Ήταν Κυριακή 30 Ιανουαρίου του 1972 ,στην πόλη Ντέρρι της Βόρειας Ιρλανδίας. Στις 4,30 το απόγευμα, μία ειρηνική διαδήλωση Καθολικών ζητά την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων και την ένωση Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία. Μία ειρηνική διαδήλωση που κατέληξε να βυθίσει τη χώρα στο πένθος και να μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη όλων ως “Ματωμένη Κυριακή”.
Η Βόρεια Ιρλανδία τίμησε εφέτος τα 50 χρόνια από τη “Ματωμένη Κυριακή”, μία θλιβερή επέτειος που βύθισε τη χώρα στο πένθος. Χιλιάδες άνθρωποι με λευκά τριαντάφυλλα στα χέρια και τα πορτρέτα των αδικοχαμένων φίλων, συγγενών και συμπολιτών τους τίμησαν στο Λοντονέρι ή Ντέρρι , τους δικούς τους ανθρώπους.
Δεκατέσσερις αθώοι δολοφονήθηκαν εκείνη τη “Ματωμένη Κυριακή”. “Ήταν μία σφαγή στους δρόμους” , είπε ο Μάικλ Μακίνεϊ, ο αδελφός του οποίου σκοτώθηκε στη διαδήλωση, που κατέληξε σε λουτρό αίματος. “Κάναμε πολύ δρόμο μετά τη φρίκη εκείνης της ημέρας”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας όμως ότι οι οικογένειες των θυμάτων μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ζητούν “τη δίωξη των ένστολων εγκληματιών που σκότωσαν τους δικούς μας”.
Η “Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα” της Βόρειας Ιρλανδίας, διοργάνωσε μία ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας την “Ματωμένη Κυριακή” του 1972, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ξαφνικά τα μέλη του 1ου τάγματος του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών άνοιξαν πυρ εναντίον του ανυπεράσπιστου πλήθους. Πυροβολήθηκαν είκοσι έξι άτομα συνολικά, από τους οποίους οι δεκατρείς πέθαναν αμέσως και ένας ακόμα άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο μετά από τέσσερις μήνες, υποκύπτοντας στα τραύματά του. Έξι ανήλικες ήταν μέσα στα θύματα. Πολλοί μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων, πιστοποιούν ότι όλοι όσοι πυροβολήθηκαν ήταν άοπλοι, και κάποιοι από αυτούς πυροβολήθηκαν στην πλάτη. Ο Συνταγματάρχης Ντέρεκ Ουίλφορντ και ο υποδιοικητής τότε και αργότερα στρατηγός Μάικ Τζάκσον ηγήθηκαν της όλης επιχείρησης στη “Ματωμένη Κυριακή”.
Μίας επιχείρησης που βάφτηκε με το αίμα αθώων σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα που χρειάστηκε τριάντα οχτώ ολόκληρα χρόνια να δημοσιοποιηθεί, μόλις στις 15 Ιουνίου 2010. Μετά από μακρόχρονη και ενδελεχή έρευνα υπό την εποπτεία του πρώην δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου ,Λόρδου Σέβιλ (έκθεση Σέβιλ). Σύμφωνα με αυτή, κανένα από τα θύματα δεν έφερε την παραμικρή ευθύνη, ενώ τα αιματηρά γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν σε καμία περίπτωση δικαιολογημένα. Κανένα από τα θύματα δεν συνιστούσε απειλή ή έκανε κάτι που θα δικαιολογούσε τους πυροβολισμούς, ενώ κάποια από αυτά βοηθούσαν άλλους τραυματίες την ώρα των πυροβολισμών. Ο στρατός άνοιξε πυρ απροειδοποίητα και χωρίς να υπάρξει πριν κάποια εχθρική κίνηση εναντίον του βομβιστική επίθεση ή λιθοβολισμός. Ο βρετανικός στρατός είχε ισχυρισθεί ότι οι αλεξιπτωτιστές απάντησαν σε πυρά των “τρομοκρατών” του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA). Ήταν μερικά από τα ψέματα που δήλωσαν οι στρατιώτες σχετικά με τα γεγονότα. Η βρετανική κυβέρνηση μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε επίσημα συγγνώμη για το γεγονός. Όμως το συγκλονιστικό είναι ότι κανένας στρατιώτης ή επικεφαλής δεν δικάστηκε για τα αιματηρά γεγονότα. Η δίωξη σε βάρος ενός από αυτούς με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας μπήκε τελικά στο αρχείο για δικονομικούς λόγους και η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε ένα νομοσχέδιο ώστε να μπει τέλος σε όλες τις διώξεις που σχετίζονταν με τις “Ταραχές”, το οποίο καταγγέλθηκε από όλους ως χορήγηση αμνηστίας.
Πενήντα χρόνια μετά, οι Ιρλανδοί δεν ξεχνούν τη φρίκη και τον αποτροπιασμό της “Ματωμένης Κυριακής”. Αφήνουν λουλούδια στο μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμή των θυμάτων. Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν, είναι ο πρώτος ηγέτης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας που μετέχει στις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης και κατέθεσε στεφάνι.
Οι U2 εμπνεύστηκαν το τραγούδι «Bloody Sunday» από τα γεγονότα στο Ντέρι. Ο Τζον Λένον επίσης δημιούργησε το δικό του «Sunday, bloody Sunday». Ο Πολ Μακάρτνεϊ κυκλοφόρησε το «Give Ireland Back to the Irish» το οποίο λογοκρίθηκε από το BBC. Ακόμα έχουν γυριστεί και δύο ταινίες για την τηλεόραση, το 2002 («Bloody Sunday» και «Sunday»).
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:
«Βόρεια Ιρλανδία»: Ματωμένη Κυριακή μία μαύρη επέτειος. Ανακτήθηκε από https://typos-i.gr/article/boreia-irlandia-matwmenh-kyriakh-mia-mayrh-epeteios (τελευταία πρόσβαση 04/02/2022)
Πενήντα χρόνια από τη ματωμένη Κυριακή. Η Βόρεια Ιρλανδία τίμησε τη μαύρη επέτειο. Ανακτήθηκε από https://www.protagon.gr/epikairotita/peninta-xronia-apo-ti-matwmeni-kyriaki-i-voreia-irlandia-timise-ti-mavri-epeteio (τελευταία πρόσβαση 04/02/2022)