Το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο του Βασίλη Τσιτσάνη

Το Κέντρο Έρευνας - Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη
πηγή εικόνας:https://trikalacity.gr

Λίγα λόγια για τον μεγάλο δημιουργό

Το Μουσείο του Βασίλη Τσιτσάνη είναι ένας φόρος τιμής στη ζωή και το  έργο του σημαντικού δημιουργού με καταγωγή από τα Τρίκαλα. Όλοι έχουμε ακούσει και σιγοτραγουδήσει τις μουσικές του. Εξέφρασε τους πόθους και τα πάθη του ελληνικού λαού, ο οποίος υπήρξε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τον ίδιο ουκ ολίγες φορές.  Η προσφορά του στο κομμάτι του πολιτισμού είναι ανεκτίμητη. Ακριβώς και γι’ αυτόν τον λόγο έτυχε πολλών βραβεύσεων για το καλλιτεχνικό του έργο. Σήμερα αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους ρεμπέτες με μεγάλη προσφορά. Επιπροσθέτως στο ρεπερτόριό του υπήρχε έντονο το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο. Κάτι το οποίο πολλοί λίγοι καλλιτέχνες έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Οι μουσικές του περιλάμβαναν τη Βυζαντινή μουσική, το Δημοτικό τραγούδι αλλά και το νεότερο λαϊκό στοιχείο. Αυτό που δε γνωρίζουμε ωστόσο είναι πληροφορίες για το μουσείο που έγινε τα τελευταία χρόνια προς τιμήν του. Γιατί δεν είναι απλώς ένα μουσείο, όπως τόσα και τόσα άλλα.

Οι φυλακές

Η ιστορία των φυλακών πάει πολύ πίσω στον 17 αι. Από το 1881 που έγινε η ενσωμάτωση των Τρικάλων στον ελλαδικό χώρο και η φυγή των μουσουλμάνων το ελληνικό κράτος ανέγειρε τις φυλακές αρκετές φορές. Οι φυλακές αυτές αποτελούσαν τις πιο άθλιες και ελεεινές εξαιτίας της άσχημης συμπεριφοράς των κρατουμένων. Πιο συγκεκριμένα οι κρατούμενοι στα Τρίκαλα έσκαβαν λαγούμια, ξήλωναν πατώματα, έσπαγαν πόρτες με λοστούς καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί από αυτούς είχαν αποδράσει. Σήμερα το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη είναι στον πάνω όροφο των παλιών φυλακών Τρικάλων. Γι’ αυτό στο οίκημα αυτό δε συναντά κανείς μόνο εκθέματα που αφοράνε τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη αλλά και αντικείμενα των κρατουμένων. Όπως και μηχανήματα και εργαλεία.

Διαβάστε επίσης  Χρυσή Αυγή: Η αόρατη υπαρκτή

 

Τρίκαλα Μουσείο Τσιτσάνη υπαίθριος χώρος
πηγή εικόνας: https://madeintrikala.gr

 

Η τοποθεσία του Μουσείου

Το 2006 που έκλεισαν οι Φυλακές και έγινε η μεταφορά τους στην περιοχή της «Μπαλκούρας» στα Τρίκαλα, όπου συνεχίζουν να είναι για τους βαρυποινίτες αλλά πλέον μακριά από το κέντρο της πόλης, έγινε μεγάλη συζήτηση για το τι θα γινόταν στον χώρο αυτόν. Ο χώρος βρίσκεται δίπλα τον ποταμό Ληθαίο, μέσα από αρχαιολογικές ανασκαφές ήρθε στην επιφάνεια ένα παλιό χαμάμ. Το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη φιλοξενεί δύο χώρους διαφορετικούς μεταξύ τους που συμβάλλουν στην ανάδειξη του τόπου. Ιστορικά ο ένας είανι οι παλιές φυλακές Τρικάλων που είναι στην εποπτεία της Εφορείας Αρχαιτήτων Τρικάλων και το δεύτερο έργο είναι το Μουσείο Τσιτσάνη που συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού στοιχείου με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Τρικκαίων.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη

Όσον αφορά αποκλειστικά τον χώρο του  Μουσείου του Βασίλη Τσιτσάνη είναι ένας διαδραστικός και αφιερωματικός τόπος στη ζωή και το έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και στιχουργού. Μπορούμε να βρούμε τη βιογραφία του μεγάλου καλλιτέχνη, φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο αλλά και διάφορα προσωπικά του αντικείμενα όπως και μουσικά όργανα.Όπως επίσης οπτικοακουστικό από το έργο του, παρτιτούρες, δίσκους με τραγούδια του. Επιπλέον ο επισκέφτης θα μπορεί να εντρυφήσει και στο κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής του διάσημου δημιουργού.

πηγή εικόνας: https://trikalacity.gr/building/kentro-erevnas-mousio-vas-tsitsani/

Ένας διαδραστικός χώρος

Τέλος εκτός όμως από αντικείμενα σχετικά με τον ίδιο τον Βασίλη Τσιτσάνη, όπως περιμένει ο καθένας να δει, είναι ένας χώρος μελέτης και παρουσίασης του έργου αλλά και διάδρασης. Επεξηγηματικά στο μουσείο αυτό ο καθένας μπορεί να δει μία βιβλιοθήκη, ένα στούντιο ηχογράφησης και μια αίθουσα εκδηλώσεων. Είναι ένας χώρος αφιερωματικός στον πολιτισμό εν γένει, αλλά και στην ιστορία του τόπου.

Διαβάστε επίσης  Underhill West: «Η τέχνη είναι τέχνη είτε υπάρχει υποστήριξη είτε όχι»
Η αίθουσα με τους δίσκους και τραγούδια του τρικαλινού καλλιτέχνη
πηγή εικόνας: https://madeintrikala.gr

 

Πληροφορίες επικοινωνίας με το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη:

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

Advertising

Καρδίτσης 1 (κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων)
Τρίκαλα – 42100
Τηλ: 24310 77977
email: info @ mouseiotsitsani.gr

 

ΠΗΓΕΣ:

1.Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη, Ανακτήθηκε από: https://www.mouseiotsitsani.gr/ (τελευταία πρόσβαση: 22.04.2023)

2. Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη,Ανακτήθηκε από: https://madeintrikala.gr/kentro-ereunas-mouseio-tsitsanh/ (τελευταία πρόσβαση: 22.04.2023)

3. Έμυ Ντούρου,Documento, Το Μουσείο του Τσιτσάνη, Ανακτήθηκε από: 18/01/17, https://trikalacity.gr/mousio-tou-tsitsani/ (τελευταία πρόσβαση: 22.04.2023)

Advertising

 

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2022 απέκτησα το πιστοποιητικό «Επιμέλειας και Διόρθωσης κειμένων» από το Ε.Κ.Π.Α. Γράφω άρθρα, διηγήματα, ποιήματα και μουσικούς στίχους. Έχω διακριθεί σε Παγκόσμιους και Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για τα έργα μου. Έχω γράψει δύο βιβλία: «Διαδρομές ψυχής» από τις εκδόσεις Όστρια και «Ψυχική Παλίρροια» από τις εκδόσεις Διάνοια. Τα τραγούδια μου μπορείτε να τα βρείτε στο Youtube. Αγαπώ αυτόν τον τρόπο έκφρασης και μου αρέσει να τον επικοινωνώ στον κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Απόστολος Δασκαλάκης

Απόστολος Δασκαλάκης: Πανεπιστημιακός, ιστορικός Συγγραφέας και υπουργός

Ο Απόστολος Δασκαλάκης ήρθε στον κόσμο στις 24 Σεπτεμβρίου 1903.
Pablo Neruda

Pablo Neruda: Ο ποιητής του έρωτα και της επανάστασης

Ο Pablo Neruda, γεννημένος ως Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto,