Το Νησί του Πάσχα, στα ισπανικά «Isla de Pascua» και επίσης «Ράπα Νούι» στην ομώνυμη τοπική γλώσσα, είναι νησί της Πολυνησίας που βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό και είναι επαρχία της Χιλής. Θεωρείται το πλέον απομονωμένο νησί στον κόσμο. Στην έκταση του βρίσκονται διάσπαρτα τεράστια πέτρινα αγάλματα, τα Μοάι, που φτάνουν σε ύψος έως και τα 10 μέτρα. Έχει έκταση 163,6 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 7.750 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2017). Το 1995 η UNESCO χαρακτήρισε την περιοχή ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Για χρόνια φιλοξενούσε την φυλή των Ράπα Νούι, οι οποίοι «ξεκληρίστηκαν» όταν κατέστρεψαν το φυσικό περιβάλλον του νησιού, ή (σύμφωνα με άλλες μελέτες) ήρθαν σε επαφή με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις πρωτόγνωρες ασθένειες που τους μετέδωσαν οι κατακτητές.
Σε αυτούς οφείλεται επίσης και η -εκ το χριστιανικότερον- μετονομασία του νησιού. Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Γιάκομπ Ρόγκεβεν, ήταν ο πρώτος που πάτησε το πόδι του στο νησί. Φτάνοντας το Πάσχα του 1722, θεώρησε σωστό να το βαφτίσει έτσι.
Τα αγάλματα Μοάι
Πρόκειται για μονολιθικά αγάλματα, κατασκευασμένα από ηφαιστειακή τέφρα της περιοχής Ράνο Ραράκου, που αναπαριστούν ανθρώπινες μορφές. Υπολογίζεται πως δημιουργήθηκαν γύρω στο 1250 με 1500. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 887 μοάι στο νησί. Ζυγίζουν από 75 έως 86 τόνους και έχουν ύψος από 2,5 έως και 10 μέτρα.
Τα περισσότερα βρίσκονται στην περιοχή Ράνο Ραράκου. Τα Μοάι λέγεται πως παριστάνουν προγόνους των ιθαγενών του νησιού ή αρχαίους θεούς των κατοίκων. Σύμφωνα με τοπικούς θρύλους αποτελούν προστάτες του νησιού.
Μέχρι πρόσφατα πίστευαν πως το κεφάλι τους είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα (σχεδόν τα 3/5 του μεγέθους του σώματος). Όμως μία ομάδα αρχαιολόγων από το UCLA έκαναν εκσκαφές στην περιοχή ανακαλύπτοντας πως κάτω από το έδαφος πάνω στο οποίο στηρίζονται τα αγάλματα, βρίσκεται ολόκληρος και άθικτος ο κορμός τους.
Ο αληθινός λόγος δημιουργίας τους
Η τεράστια προσπάθεια να κατασκευαστούν τέτοιου μεγέθους αγάλματα και να μεταφερθούν στο νησί είναι πραγματικά αξιόλογη. Κανένας, όμως, δεν ξέρει ακριβώς γιατί οι κάτοικοι του Ράπα Νούι ανέλαβαν να φτιάξουν κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι τα Μοάι δημιουργήθηκαν για να τιμήσουν τους προγόνους, τους αρχηγούς ή άλλες σημαντικές προσωπικότητες. Βέβαια δεν υπάρχει κανένα γραπτό ή προφορικό ιστορικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει το τι ακριβώς έχει συμβεί.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις πλατφόρμες (ahu) όπου στέκονται τα πέτρινα αγάλματα, γνωστά ως moai, καθώς και τις τοποθεσίες των φυσικών πόρων του νησιού. Έτσι ανακάλυψαν ότι αυτά βρίσκονται κοντά σε πηγές γλυκού νερού. Λέγεται λοιπόν ότι οι πτυχές της κατασκευής των πλατφορμών και των αγαλμάτων, όπως το μέγεθος τους, θα μπορούσαν να συνδεθούν με την αφθονία και την ποιότητα τέτοιων προμηθειών.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
Το Νησί του Πάσχα έχει την τιμητική του: Γιατί ονομάστηκε έτσι ο μυστηριώδης πολιτισμός. (2015). Ανακτήθηκε από https://www.iefimerida.gr/news/201174/nisi-toy-pasha-ehei-tin-timitiki-toy-giati-onomastike-etsi-o-mystiriodis-politismos (τελευταία πρόσβαση 22.1.2021)
Νησί του Πάσχα: Γιατί ονομάστηκε έτσι; (2020). Ανακτήθηκε από https://www.news247.gr/kosmos/nisi-toy-pascha-giati-onomastike-etsi.7626568.html (τελευταία πρόσβαση 22.1.2021)
Το Νησί του Πάσχα: Το πιο απομονωμένο νησί στον κόσμο με τα γιγαντιαία λίθινα αγάλματα Μοάι
Προορισμοί. (2018). Ανακτήθηκε από https://geonews.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%87%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF-%CE%BD%CE%B7/ (τελευταία πρόσβαση 22.1.2021)