Αυτοεκτίμηση: ποια είναι η ερμηνεία της;
Εύλογο είναι να ξεκινήσει το παρόν άρθρο με μια σειρά από ατομικές ερωτήσεις που απαντούν στο ποια είναι άραγε η ατομική αυτοεκτίμηση των κάθε ανθρώπων. Ποια είναι λοιπόν η αξία που δίνουμε στον εαυτό μας; Γιατί δεν τον εκτιμάμε στις δύσκολες καταστάσεις; Γιατί συγκρουόμαστε μαζί του; Γιατί δεν το συγχωρούμε και κυρίως γιατί δεν τον δικαιολογούμε;
Η αυτοεκτίμηση λοιπόν, είναι ένας ορισμός αρκετά κοντά με την έννοια της αυτοπεποίθησης. Θεωρείται η ικανότητα των ανθρώπων να πιστεύουν στις δυνατότητες τους, να στηρίζουν τις απόψεις τους και να εκτιμούν τον εαυτό τους.
Τι συμβαίνει όμως όταν οι άνθρωποι παύουν να πιστεύουν στον εαυτό τους παρασυρόμενοι από τα αρνητικά συναισθήματα τους; Στο σημείο αυτό έρχεται να προστεθεί η αυτοκριτική, ο αυτοέλεγχος και η θεμελίωση μιας νέας βάσης του εαυτού τους.
Ποια είναι τα αίτια μιας χαμηλής αυτοεκτίμησης;
Σημαντικό ρόλο ωστόσο είναι να διευκρινιστεί ποιοι είναι οι λόγοι που ένας άνθρωπος δεν εκτιμά τον εαυτό του. Είναι αρκετά σημαντικό να υπογραμμιστούν οι αιτίες μιας υποτιθέμενης μη αυτοεκτίμησης. Το οικογενειακό περιβάλλον, η κοινωνία, η συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους είναι κάποιες από τις αιτίες που ενισχύουν άλλοτε την αυτοεκτίμηση και άλλοτε την μη αυτοεκτίμηση των ανθρώπων.
Ο τρόπος λοιπόν που έχει μεγαλώσει το κάθε παιδί και ο χαρακτήρας που έχει δημιουργήσει θα ενισχύσουν ή θα καταστρέψουν την αυτοεκτίμηση του. Η κοινωνικοποίηση του, ωστόσο έχει την ικανότητα να προσφέρει γερές βάσεις για την βελτίωση της προσωπικότητας του και της αυτοεκτίμησης του.
Επιπλέον, η λέξη «μπορώ» είναι από τις πιο βασικές λέξεις που πρέπει να υπάρχει στο λεξιλόγιο του κάθε παιδιού. Η εμφύσηση είναι δουλειά των γονέων, του σχολείου, της κοινωνίας. Τις περισσότερες φορές όμως αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Οι φόβοι, η υπερβολική προσκόλληση των γονέων χωρίς την ελάχιστη ανάθεση πρωτοβουλιών στο παιδί τους έχει το παρακάτω αποτέλεσμα: την χαμηλή αυτοεκτίμηση με φόβο για το μέλλον, χωρίς αυτοπεποίθηση και με μια αγωνία ότι δεν θα καταφέρει να φέρει εις πέρας ένα οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Γιατί, άραγε, δεν υπάρχει αυτοεκτίμηση;
Το γιατί λοιπόν που επισημαίνεται και στον τίτλο του συγκεκριμένου άρθρου είναι μια σειρά από συμπεριφορές του παρελθόντος. Ωστόσο, οι συνέπειες τους είναι εμφανείς στο μέλλον.
Τέλος, αξίζει να τονιστεί πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο χαρακτήρας του μοναδικός. Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια από τον ίδιο. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να εκτιμήσει, να αγαπήσει και να σεβαστεί τον εαυτό του με τα προτερήματα και τα ελαττώματα του.