Ένας κλάδος της ψυχολογίας, Επαγγελματική συμβουλευτική, που αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η Επαγγελματική συμβουλευτική είναι η υποστήριξη και η καθοδήγηση του εργαζομένου να πάρει αποφάσεις, που αφορούν την επαγγελματική του πορεία και εξέλιξη ή να πάρει αποφάσεις σχετικά με την επιλογή ενός επαγγέλματος ή την εύρεση εργασίας.
Για επαγγελματική συμβουλευτική απευθύνονται άτομα όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Όμως, ανάλογα με το είδος και τη φύση του προβλήματος, απευθύνονται πιο συχνά συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Για παράδειγμα, άτομα τα οποία έχουν μόλις αποφοιτήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και είναι σε διαδικασία κατάθεσης του μηχανογραφικού, απευθύνονται κυρίως για επαγγελματικό προσανατολισμό. Άτομα, τα οποία έχουν ολοκληρώσει τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα απευθυνθούν κυρίως για να φτιάξουν ένα προφίλ, που θα τους δώσει περισσότερες δυνατότητες εύρεσης εργασίας. Από την άλλη, άτομα που ήδη βρίσκονται στον εργασιακό χώρο, θα απευθυνθούν για επαγγελματικά ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση δύσκολων καταστάσεων στο χώρο εργασίας ή για ζητήματα επαγγελματικής εξέλιξης.
Μερικά από τα θέματα, με τα οποία ασχολείται η επαγγελματική συμβουλευτική είναι: – Επαγγελματική συμβουλευτική
- Επαγγελματικός προσανατολισμός/ επιλογή σπουδών
- Εύρεση εργασίας
- Επαγγελματική σταδιοδρομία
- Δημιουργία ανταγωνιστικού προφίλ
- Διαχείριση επαγγελματικού άγχους και ανασφάλειας
- Ανεργία και απόλυση
- Αντιμετώπιση επαγγελματικής δυσαρέσκειας/ επίτευξη επαγγελματικής ικανοποίησης
- Αντιμετώπιση επαγγελματικής εξουθένωσης
- Αντιμετώπιση φαινομένων επαγγελματικού εκφοβισμού
- Διαχείριση συγκρούσεων στο χώρο της εργασίας
- Λήψη αποφάσεων σχετικά με την εργασία
- Επαγγελματική εξέλιξη και ανάπτυξη
- Καλλιέργεια επαγγελματικών δεξιοτήτων (π.χ. επικοινωνιακές δεξιότητες)
- Διαχείριση καριέρας
- Αλλαγή επαγγελματικής σταδιοδρομίας
Η επαγγελματική συμβουλευτική παρ’ όλο, που εστιάζει κυρίως στον εργασιακό τομέα, μπορεί να δώσει σημασία επίσης και σε άλλα στοιχεία του χαρακτήρα του ανθρώπου, χωρίς όμως να εμβαθύνει, καθώς έμμεσα μπορεί να επηρεάζουν την επαγγελματική πορεία (π.χ. ανασφάλεια συμβουλευόμενου).
Όμως, παρόλο που έμφαση δίνεται στην εργασία, η διαδικασία της επαγγελματικής συμβουλευτικής μοιάζει με αυτήν της ψυχοθεραπείας. Για παράδειγμα, όπως στη ψυχοθεραπεία, έτσι και στην επαγγελματική συμβουλευτική οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση. Οι συνεδρίες της επαγγελματικής συμβουλευτικής μπορεί να είναι ατομικές ή ομαδικές. Μεγάλη σημασία έχει επίσης η σχέση, που αναπτύσσεται μεταξύ του σύμβουλου και του συμβουλευόμενου. Στην επαγγελματική συμβουλευτική χρησιμοποιούνται επίσης τεχνικές, όπως είναι οι βιωματικές ασκήσεις ή γίνεται ανάθεση εργασιών για το σπίτι. Στην επαγγελματική συμβουλευτική όμως, καθώς το αίτημα του συμβουλευόμενου είναι πιο συγκεκριμένο, οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η εργασία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ανθρώπου, από την ηλικία έναρξης επαγγελματικής καριέρας έως τη σταδιοδρομία. Επομένως, φαίνεται η σημαντικότητα και η συμβολή της επαγγελματικής συμβουλευτικής στη ζωή των ανθρώπων. Η επαγγελματική συμβουλευτική βοηθάει τους ανθρώπους να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις και να επιτύχουν την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.
Βιβλιογραφία:
Brown, S., & Lent, R. (2004). Career Development and Counseling: Putting theory and research to work.
Nathan, R. (2006). Επαγγελματική Συμβουλευτική. Η συμβουλευτική προσέγγιση της επαγγελματικής επιλογής και σταδιοδρομίας. Αθήνα: Μεταίχμιο.