Φιλία: Η δυναμική της εξέλιξη στη σύγχρονη εποχή

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

 

Τη φιλία είναι δύσκολο να την περιγράψει κανείς.  Τη συναντά κανείς καθημερινά σε τόσες εκδοχές που είναι αδύνατο πλέον να την προσδιορίσεις με ακρίβεια.

Η φιλία στην Ιστορία

Σαν υπόδειγμα φιλίας μου έρχεται στο μυαλό το δίδυμο των πυθαγόρειων φιλοσόφων «Δάμων και Φιντίας». Άνθρωποι, δηλαδή, που μοιράζονταν το ίδιο φιλοσοφικό σύστημα αξιών. Είχαν τόση εμπιστοσύνη στη φιλία τους που ο Δάμων δε διστάζει να πάρει εθελούσια τη θέση του Φιντία, στην απόφαση του συρακούσιου τυράννου Διονύσιο, να εκτελεστεί ο Φιντίας υπό το βάρος της κατηγορίας σχεδιασμού ανατροπής του τυράννου. Ο Φιντίας έχει κάποιες εκκρεμότητες και ζητά ως τελευταία χάρη από τον τύραννο να πάει να τις εκπληρώσει. Ο φίλος του, ο Δάμων παίρνει τη θέση του ως ανθρώπινη εγγύηση κι ο Φιντίας φεύγει να τακτοποιήσει τις υποθέσεις του. Αν ο Φιντίας δεν επιστρέψει εγκαίρως, ο Δάμων θα εκτελεστεί αντί γι’ αυτόν.

Ο σπέρνων την αμφιβολία

Ο Φιντίας φαίνεται να αργεί κι ο Διονύσιος ειρωνεύεται το Δάμων ότι ο φίλος του τον εγκατέλειψε στην τύχη του. Ο Δάμων, όμως, ακλόνητα πιστεύει ότι ο Φιντίας θα επιστρέψει κι όντως συμβαίνει. Τελικά, ο τύραννος Διονύσιος θαυμάζει αυτή τη σπάνια φιλία των δύο φιλοσόφων και τους αφήνει ελεύθερους, με τη φιλία τους να περνάει στην ιστορία. Μια φιλία που απαιτούσε όσο απλοποιημένα μπορώ να περιγράψω, έναν κοινό ηθικό κώδικα, μια κοινή φιλοσοφία ζωής και απόλυτη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο.

Το μυστήριο της φιλίας

Η ζωή όμως είναι ένα μυστήριο και πριν βιαστεί κάποιος να πει ότι δεν υπάρχει φιλία σήμερα, ας εξετάσουμε όλα τα δεδομένα για να δούμε αν ευσταθεί αυτός ο ισχυρισμός.

Advertisements
Ad 14

Φιλία, όπως λέμε παρέα

Φιλία είναι να απολαύσεις το καφεδάκι σου, το ταβλάκι σου, τη μπυρίτσα σου, το ποδοσφαιράκι σου, το σουβλάκι σου, το ταξιδάκι σου με το φιλαράκι που αρέσει και στον ίδιο, το ίδιο πράγμα. Είναι το παρεάκι σου με άλλα λόγια. Σου υπενθυμίζει ότι δεν είσαι μόνος σε αυτό τον πλανήτη και σου καλύπτει την ανάγκη του συνοδού σε μια συνθήκη που απολαμβάνετε και οι δύο. Χαλαρή κουβέντα, σχολιασμός επί παντού επιστητού, κοινός χαβαλές που σου καλύπτει την ανάγκη να χαζολογήσεις για να περάσει η ώρα σου ευχάριστα αλλά και να βγεις τη βόλτα σου έξω και να πάρεις τον αέρα σου.

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

Φιλία, όπως λέμε συναισθηματική υποστήριξη

Φιλία πάλι είναι να έχω τις μαύρες σου και να ψάχνω κάποιον να ακουμπήσω το μαρασμό μου. Ή ο ψυχισμός μου βράζει και θέλει να ξεσπάσει. Ή ο ψυχισμός μου καταρρέει και χρειάζεται εμψύχωση και υποστήριξη. Ψάχνω κοινώς κάποια τεντωμένα αυτιά να με ακούσουν. Ένα συναισθηματικό δεκανίκι να με ανακουφίσει ή να με  σηκώσει ύστερα από κάτι που με σύγχυσε έντονα κι έχασα τον έλεγχο του εαυτού μου. Το φιλαράκι είναι εκεί για να με ανεβάσει και να μου πει μια καλή κουβέντα. Ψάχνω να πιαστώ από έναν καλό λόγο που εγώ αδυνατώ να δω, στην παρούσα φάση.  Ότι είναι εκεί για μένα και ότι με καταλαβαίνει ό,τι και να μου έχει συμβεί όποτε τον χρειαστώ.

Διαβάστε επίσης  Κοινωνική απόδειξη: η συμμόρφωση με τη μάζα

Φιλία, όπως λέμε προσοχή

Είμαι τόσο πολυπράγμων και έχω ανάγκη ό,τι κάνω και ό,τι σκέφτομαι να το μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους. Τις εμπειρίες μου, τις γνώσεις μου, τα ταλέντα μου. Θέλω οι άλλοι να με θαυμάζουν για όσα τους προσφέρω. Βρίσκω το καλό και σιωπηλό φιλαράκι μου. Το καλώ στο σπίτι, του φτιάχνω φαγητό, του μιλάω-του μιλάω- του μιλάω για ό,τι θέλω.  Αυτό με προσέχει και στα μάτια με κοιτά γεμάτο θαυμασμό. Έτσι, παίρνω την επιβεβαίωσή μου. Μου αρκεί το βλέμμα του άλλου για να καταλάβω την ευχαρίστησή του ή τον αντικατοπτρισμό του θετικού συναισθήματος στο πρόσωπό του ή ένα απλό γουάου. Μου λέει και το ευχαριστώ του, κερδίζω την ευγνωμοσύνη του και σκέφτομαι πόσο σημαντικός είμαι γι’ αυτόν.

Φιλία, όπως λέμε συμμαχία

Η φιλία πολλές φορές ισοδυναμεί και με τη συμμαχία. Εμείς οι δύο συμμαχούμε είτε για να προστατευτώ από τη συμπεριφορά κάποιου τρίτου, τον ξέρεις – δεν τον ξέρεις, αλλά αφού είμαστε φίλοι με ξέρεις και με εμπιστεύεσαι είτε για να επιτύχω κάποιο στόχο. Με υποστηρίζεις και συμφωνείς με ό, τι λέω για να αναλάβουμε από κοινού δράση γιατί μόνος μου νιώθω αδύναμος να τα καταφέρω.

Φιλία, όπως λέμε εργασία

Φιλία είναι όταν με συστήνεις στον κύκλο γνωριμιών σου για να βρω πελάτες ή να με προτείνεις σε κάποιον (πρόσωπο ή επιχείρηση) που χρειάζεται τις υπηρεσίες μου κι έτσι να ξεκινήσω να έχω ένα εισόδημα δικό μου. Με έμμεσο τρόπο είσαι το φιλαράκι που νοιάζεται για εμένα  να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος, να έχω φαγητό στο πιάτο μου και να πληρώνω τους λογαριασμούς μου.

Φιλία, όπως λέμε δικτύωση

Στερούμαι κύκλου γνωριμιών. Είσαι το φιλαράκι που θα με βοηθήσει να ανανεώσω τις επαφές μου. Και που ξέρεις μπορεί να βρω τον έρωτα της ζωής μου, με αυτό τον τρόπο. Ο γνωστός, του γνωστού, που λέμε.

Φιλία, όπως λέμε εξυπηρέτηση

Δε σκαμπάζω γρι από τεχνολογία, σκαναρίσματα, βιβλιογραφία ή μεταφράσεις. Είσαι το φιλαράκι που θα με βγάλει από τη δύσκολη θέση. Είσαι αυτός που θα ασχοληθεί με την περίπτωσή μου και θα σου πω «Αδερφέ μου με σώζεις». Θα μου ρυθμίσεις τον υπολογιστή και τα προγράμματά του, θα μου προτείνεις βιβλιογραφία, θα μεσολαβήσεις να βρω  το κατάλληλο άτομο που θα αναλάβει να κάνει την άχαρη δουλειά μου, αν και εφόσον δεν ευκαιρείς να την κάνεις εσύ, στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Φιλία, όπως λέμε οικονομική βοήθεια

Έπεσα έξω οικονομικά και χρωστάω της Μιχαλούς. Διαμαρτύρεται το ρεύμα, το ενοίκιο, το τηλέφωνο. Φωνάζουν «Εξόφλησέ με» εδώ και μήνες, αλλά η τσέπη άδεια. Προσφέρεσαι να μου εξοφλήσεις κάποιο από τα ποσά που χρωστάω εδώ κι εκεί μέχρι να πάρω πάλι τα πάνω μου οικονομικά. Μπορεί να με φιλοξενήσεις στο σπίτι σου και να με θρέφεις μέχρι να σταθώ ξανά στα πόδια μου.

Φιλία, όπως λέμε φροντίδα

Μετά από κάποιο χειρουργείο ή πάθηση δεν είμαι απόλυτα λειτουργικός. Δε μπορώ να κάνω τις δουλειές μου αλλά ούτε είμαι έτοιμος να αυτοεξυπηρετηθώ. Χρειάζομαι κάποιον να μου καθαρίζει, να μου μαγειρεύει, να κάνει τα ψώνια, να σηκώνει τα βάρη του σπιτιού και του εαυτού μου και να μου κάνει παρέα.

Φιλία, όπως λέμε βοήθεια

Ψυχολογικά ή σωματικά είμαι ανήμπορος να σταθώ μόνος μου. Θέλω το φίλο μου να με πάει στο γιατρό ή να με βγάλει έξω από το σπίτι. Θέλω να βοηθηθώ αλλά δε μπορώ μόνος μου. Με παίρνει από κάτω και αποθαρρύνομαι. Νιώθω πιο ασφαλής όταν έχω κάποιον πιο δυνατό δίπλα μου. Ξέρω ότι υπάρχει κάποιος αν εγώ αποτύχω που θα μου κάνει τη ζωή μου πιο εύκολη.

Διαβάστε επίσης  Τοξικές σχέσεις: φιλία, οικογένεια, έρωτας

Φιλία, όπως λέμε καθοδήγηση

Μου συμβαίνουν πράγματα και θάματα και δεν ξέρω τι μου γίνεται. Χάθηκα στα θέλω των άλλων και δεν ξέρω ούτε ποιος είμαι, ούτε τι θέλω πια. Θέλω το φιλαράκι μου να μου υπενθυμίσει ποιος μουν πριν χαθώ. Να με συμβουλεύσει, να μου πει τι βλακείες έκανα, να με διορθώσει και να βρούμε λύσεις στα προβλήματα μου. Να χαράξω μαζί του τη δική μου κατεύθυνση στη ζωή μου.

Φιλία, όπως λέμε κέρδος

Αν είμαστε δύο θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πολλαπλασιάσουμε τα κέρδη μας και τα οφέλη μας από κάθε κατάσταση. Οι δικές μου ικανότητες σε συνδυασμό με τις δικές σου φτάνουν και περισσεύουν για να ζούμε μια ζωή ευδαιμονίας και οικονομικής ασφάλειας χωρίς να μας λείψει υλικώς τίποτα.

Φιλία, όπως λέμε κουμπαριά

Σε έχω δοκιμάσει και σε ξέρω καλά. Θέλω να σε έχω στη χαρά μου, στο γάμο μου, στη βάφτιση του παιδιού μου. Είσαι ένα καλό άτομο και δε φοβάμαι ότι θα μου κάνεις κακό. Σε εμπιστεύομαι πια και χαίρομαι να σε βλέπω γιατί μου θυμίζεις όμορφες αναμνήσεις.

Φιλία, όπως λέμε διπλωματία

Δε σε πάω ιδιαίτερα αλλά έχεις δυνάμεις και εξουσίες από τις οποίες θέλω να επωφεληθώ. Έχω κι εγώ όμως δυνάμεις από τις οποίες μπορείς να επωφεληθεί ς κι εσύ. Τι έχουμε να χάσουμε; Απλά να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, ότι όταν πάρω αυτό που χρειάζομαι (μια θέση εργασίας, χρήματα, πρόσβαση σε άτομα) ή αλλάξουν οι συνθήκες, εγώ θα εξαφανιστώ γιατί φίλε δεν αντέχεσαι με τίποτα. Άλλωστε κι εσύ θα πάρεις από εμένα. Δεν είμαι και για χόρταση.

Φιλία, όπως λέμε θυσία

Υπογράφω σαν εγγυητής στο δάνειο που πήρες από την τράπεζα για να χτίσεις το σπίτι σου. Ξέρω ότι αν δεν το πληρώσεις, θα το χρεωθώ εγώ και θα στραφεί όλο αυτό εναντίον μου. Σου έχω εμπιστοσύνη όμως ότι δε θα το φτάσεις ως εκεί. Ελπίζω να μην καταχραστείς την εμπιστοσύνη μου.

Φιλία, όπως λέμε υπομονή

Δε σε πάω με τίποτα αλλά σε υπομένω αναγκαστικά γιατί πιστεύω σε συγκεκριμένο θρήσκευμα που μου υποδεικνύει πως πρέπει να φέρομαι σωστά ασχέτως αν εσύ το αξίζεις ή όχι.  Για την ψυχή μου παλεύω άλλωστε.

Φιλία, όπως λέμε πλατωνικός έρωτας

Μου αρέσεις σου αρέσω αλλά οι διαφορές μας είναι αγεφύρωτες  και οι ψυχοσυνθέσεις μας εξαιρετικά εύθραυστες, ώστε δε μπορεί να προχωρήσει σε κανονική ερωτική σχέση. Έχω ανάγκη όμως να σε βλέπω και να σε ακούω σποραδικά. Έχεις ακόμα το θαυμασμό μου.

Φιλία, όπως λέμε  “friends with benefits”

Έχω τις ορμές μου και έχεις τις δικές σου. Υπάρχει μια συμπάθεια ανάμεσά μας, η επικοινωνία μας είναι αρκετά καλή αλλά δεν είμαι έτοιμος για κάτι σοβαρό. Γιατί δεν τη βρίσκουμε μεταξύ μας; Και μετά, πάλι φίλοι.

Φιλία, όπως λέμε πρώην σχέσεις

οκιμάσαμε και δεν πετύχαμε ερωτικά για διάφορους λόγους, ας συνεχίσουμε τώρα με διαφορετικούς συντρόφους. Παρόλα αυτά ας κρατήσουμε μια επικοινωνία γιατί μετά από τόσα χρόνια με ξέρεις και σε ξέρω σαν κάλπικη δεκάρα. Ας μείνουμε φίλοι.

Διαβάστε επίσης  Επιθετικότητα: η εμφάνισή της στην παιδική ηλικία

Φιλία, όπως λέμε επιβεβαίωση

Θέλω κοντά μου το φιλαράκι που με επιβεβαιώνει συνέχεια. Συμφωνεί στα περισσότερα μαζί μου και αναγνωρίζει πόσο δίκιο έχω. Χώρια που γελάει με τα αστεία μου. Με κάνει να νιώθω ότι η φωνή μου είναι σημαντική για εκείνον, όταν οι άλλοι δε μπορούν να με καταλάβουν.

Φιλία, όπως λέμε μοιράζομαι γενναιόδωρα

Μοιράζομαι τα συναισθήματά μου, τις σκέψεις μου, το φαγητό μου, τα λεφτά μου, το σπίτι μου, τις υπηρεσίες μου γιατί είμαι απλά large τύπος.

Φιλία, όπως λέμε νοιάζομαι

Δεν αντέχω στη σκέψη να ξεμείνεις από λεφτά, βοήθεια, παρέα ή προσοχή. Έχεις σημασία για εμένα. Θέλω να ξέρω ότι είσαι καλά.

Φιλία, όπως λέμε προστασία

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

 

Θέλω κάποιον να με προστατεύει γιατί εκ φύσεως ή λόγω καταστάσεων ή από εξάντληση έχω καταστεί δειλός ή αδύναμος. Χρειάζομαι το φιλαράκι μου που θα με προστατεύσει από τον έξω κόσμο που μου φαντάζει απειλητικός και με κουράζει ή ακόμα και από τον ίδιο μου τον εαυτό.

Φιλία, όπως λέμε κρατάμε καθημερινή επαφή

Ρε φίλε που χάθηκες; Άκου τι μου συνέβη σήμερα…Άκου τι έμαθα σήμερα…Άκου τι μου είπε ο τάδε…Άκου τι έπαθε ο τάδε…Άκου τι άκουσα σήμερα.. Από ελαφρύ μέχρι βαρύ κουτσομολιό.

Φιλία, όπως λέμε «καβάτζα»

Όλα τα μηχανήματα έχουν τα ανταλλακτικά τους. Όταν χαλάει το γνήσιο, έχω έτοιμο το ανταλλακτικό. Άμα εξαντληθεί και το γνήσιο, βολευόμαστε και με το «μαϊμού».  Με άλλα λόγια, βρίσκω φίλους 2ης, 3ης , 4η επιλογής κι όταν οι 1ης δεν ανταποκρίνονται στο πρόγραμμά μου, γεμίζω το χρόνο μου, με τους υπολοίπους. Οι καβάτζες συνήθως δεν αναβαθμίζονται σε 1ης επιλογής φίλους.

Φιλία, όπως λέμε «συγκάτοικοι στην τρέλα»

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

Θέλω να κάνω  ακραία πράγματα, όπως bungee jumping, το γύρω της Ευρώπης με ωτοστόπ, να πέσω από αεροπλάνο με αλεξίπτωτο αλλά, μόνος μου δεν έχει κάποια αξία. Θέλω κι άλλον ένα τουλάχιστον να έχουμε την ίδια τρέλα για να μοιραστούμε την εμπειρία.

Φιλία, όπως λέμε «φίλος του εαυτού μου»

Απανταχού οι απογοητευμένοι του κόσμου αποφάσισαν ότι οι υψηλές τους προσδοκίες δε μπορούν να ικανοποιηθούν από κανέναν άλλον τόσο καλά, όσο από το τον ίδιο τους τον εαυτό. Οπότε, έχουν βαλθεί να καλύψουν μόνοι τους όσες από τις προαναφερόμενες ανάγκες μπορούν. Και εφόσον μπορούν, καλά κάνουν. Δε μας πέφτει λόγος.

Φιλικό συμπέρασμα

Όπως και να ορίζει ο καθένας μας τη φιλία και όποιο αξιακό σύστημα και να ακολουθεί, σίγουρα θα βρει το είδος της φιλίας που θα του ταιριάξει καλύτερα. Δε θα κρίνω ποια είναι η καλύτερη όλων. Δεν τίθεται εδώ καμία διαγωνιστική διαδικασία.  Αυτό που θα διαπιστώσει κανείς είναι ότι είναι αδύνατο να συνυπάρξουν μαζί σε ένα άτομο, όλα τα είδη της. Η ιδέα της φιλίας δημιουργήθηκε άλλωστε για να υπηρετήσει τον άνθρωπο, Το ότι εμείς εξελιχθήκαμε σαν κοινωνία και άλλαξαν οι αξίες της εποχής δε σημαίνει ότι η φιλία χάθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Ξαναγεννιέται με τις σύγχρονες μορφές της για να εξυπηρετήσει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Εσύ άραγε σε ποια είδη φιλίας κατατάσσεις τον εαυτό σου;

Πηγή εικόνας: https://pixabay.com

 

Αρκετά απασχολημένη να ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο πέρα από το "Άδραξε τη μέρα", με ενδιαφέρει η διατύπωση ποικίλων θέσεων σε ζητήματα που άπτονται της ψυχολογίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Τρελαμένη cineholic και ανεκδιήγητη spoiler addict ταινιών, επιδίδομαι σε αναλύσεις τους με το δικό μου μοναδικό τρόπο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι