Όλοι μας λίγο-πολύ μπορεί να είχε τύχει να ακούσουμε κάποια στιγμή ότι ανήκουμε, οι περισσότεροι από εμάς, στη γενιά Millennials που περιλαμβάνει εκείνους που γεννήθηκαν από το 1980 έως και το 2000. Πλέον, τα νέα δεδομένα της παγκόσμιας κοινωνίας έρχεται να ταράξει μια νέα γενιά, η Generation Z, που περιλαμβάνει τους ανθρώπους που γεννήθηκαν από το 2000 και έπειτα.
Η Generation Z, λοιπόν, είναι η γενιά η οποία σχετίζεται άμεσα με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου καθώς και με την έντονη προβολή και χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν εξοικειωθεί από πολύ μικρή ηλικία με τη χρήση των τελευταίων μοντέλων που παράγει η τεχνολογία γνωρίζοντας, επιπλέον, να κάνουν και ορθή χρήση της.
Θεωρούνταν, μέχρι πρότινος, η πιο τυχερή γενιά απ’ όλες τις προηγούμενες και εκείνη που θα έφερνε καινοτομίες και θα άλλαζε κατά πολύ τα σημερινά δεδομένα στην αγορά και στην κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, ας αναρωτηθούμε: είναι συναισθηματικά υγιής η συγκεκριμένη γενιά;
Δυστυχώς, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι η Generation Z είναι μια γενιά βυθισμένη στο άγχος, την κατάθλιψη και τα αρνητικά συναισθήματα. Αρχικά, η τόση ραγδαία έκρηξη της τεχνολογίας έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία συσσωρευμένου άγχους καθώς πρέπει να παραμένουν συνεχώς ενημερωμένοι, αλλά φέρνει ακόμα και την αποξένωση και την απομόνωση των ατόμων αυτών. Κλείνονται, επομένως, όλο και περισσότερο στον εαυτό τους, περιορίζουν την επικοινωνία τους με φιλικά τους άτομα καθώς και με άτομα του στενού συγγενικού τους περιβάλλοντος, γεγονός που έχει αντίκτυπο στην υγεία της ψυχοσύνθεσή τους.
Επομένως, παρατηρείται η αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης, καθώς οι άνθρωποι της γενιάς αυτής προτιμάει να βρίσκει καταφύγιο σε απρόσωπες και φαινομενικά σωστές διαδικτυακές επαφές αποφεύγοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή σε συνεδρίες ή την επαφή με κάποιον ειδικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν κάποιου είδους προβλήματα εάν υπάρχουν.
Ακόμη, η Generation Z είναι μια γενιά η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει κάτι που λέγεται επαγγελματική αβεβαιότητα και αβεβαιότητα που αφορά το μέλλον. Η παγκόσμια οικονομική κρίση την οποία βιώνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ολόκληρος ο πλανήτης μας, οι συνέπειες που άφησε πίσω της η πανδημία αλλά και οι απαιτήσεις της αγοράς σε συνεχόμενη και όλο και πιο εξειδικευμένη κατάρτιση, ωθεί συνεχώς τους ενεργούς πολίτες να ψάχνουν διεξόδους και τρόπους ώστε να είναι όσο γίνεται πιο ανταγωνιστικοί για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια ικανοποιητική ποιότητα εργασίας ώστε να ζήσουν αξιοπρεπώς.
Δυστυχώς, η τεχνολογία και η ανάπτυξή της έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση αρκετών θέσεων εργασίας, αφού έχουν αντικατασταθεί από αυτοματοποιημένες μηχανές, γεγονός που περιορίζει αρκετά την απορρόφηση των ανθρώπων. Όλα τα παραπάνω, έχουν ως αποτέλεσμα η Generation Z να ζει με άγχος για την επιβίωση και το επαγγελματικό της μέλλον, τα οποία οδηγούν στον μαρασμό και την ψυχολογική εξάντληση και ασθένεια.
Άρα, πόσο τυχερή, λοιπόν, θεωρείται η νέα γενιά; Μήπως, τελικά, η ευτυχία μειώνεται σε βάθος χρόνου;