Γεροντοφοβία ή γηρασκοφοβία

https://www.lifo.gr/guest-editors/o-ilikiakos-ratsismos

 

Όλοι οι άνθρωποι έχει τύχει κάποια στιγμή στη ζωή μας να σκεφτούμε το μακρινό μας μέλλον, το ότι σταδιακά μεγαλώνουμε και το πώς άραγε θα μας βρουν τα γεράματά μας και πόσο δύσκολα ίσως θα τα περάσουμε. Ίσως ορισμένες φορές να ανησυχούμε λιγάκι για την τρίτη μας ηλικία, να αγχωνόμαστε σε φυσιολογικά πλαίσια, ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν και αγωνιούν σε υπερβολικό βαθμό για το συγκεκριμένο θέμα. Φοβούνται όλο και περισσότερο όταν πλησιάζουν ηλικιακά στις δύσκολες ηλικίες και εμφανίζουν αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν γεροντοφοβία ή γηρασκοφοβία. Τι σημαίνει άραγε αυτή η έννοια;

Η έννοια της γεροντοφοβίας ή γηρασκοφοβίας

Η γεροντοφοβία, λοιπόν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χαρακτηρίζεται από την έντονη ανησυχία πολλών ανθρώπων για τα γηρατειά τους και το φόβο της ανημποριάς και του θανάτου. Είναι γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι είναι νέοι και νιώθουν τη δύναμη μέσα τους, δε σκέφτονται ότι κάποια στιγμή υπάρχει περίπτωση να μη μπορούν να εξυπηρετηθούν και να χρειάζονται βοήθεια στην εκτέλεση κάποιων ενεργειών αφού δε θα μπορούν να τα βγάλουν εις πέρας μόνοι τους. Αυτές οι σκέψεις αρχίζουν να πλαισιώνουν τα άτομα μετά την ηλικία περίπου των 40 ετών που αρχίζει και παρατηρείται μια σταδιακή φθορά στον άνθρωπο.

Ποια είναι τα ύποπτα σημάδια της γεροντοφοβίας

Έχει παρατηρηθεί ότι είναι φοβίες που κατακλύζουν και τα δύο φύλα εξίσου, καθώς τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν παρόμοια συναισθήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, παρατηρούμε πολλούς ανθρώπους στη μεσήλικη ζωή τους να δείχνουν έναν ιδιαίτερο ζήλο για την άσκηση του σώματός τους και προσπαθούν να προπονούνται ακόμα και καθημερινά έτσι ώστε να μη χάσουν την υγιή τους φυσική κατάσταση γιατί αυτό τους κρατάει ακόμα νέους. Το γυμναστήριο γίνεται δεύτερο σπίτι τους, αφήνοντας άλλες σημαντικές εκκρεμότητες της καθημερινότητάς τους σε δεύτερη μοίρα. Προσπαθούν να μην εγκαταλείψουν συνήθειες που έκαναν νέοι και που τους κρατούσαν σωματικά και ψυχικά υγιείς προκειμένου να αντλούν δύναμη και να μην βυθίζονται στις σκέψεις και οδηγηθούν σταδιακά στην κατάθλιψη.

Διαβάστε επίσης  Νευρώσεις & Νευρωτική κοινωνία

Επιπλέον, βλέπουμε γυναίκες να προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια σημάδια της νεότητάς τους γιατί πιστεύουν ότι αυτό θα κρατήσει μακριά το φόβο του γήρατος. Προσπαθούν συνεχώς με κάθε δυνατό τρόπο να απομακρύνουν τη φυσιολογική φθορά που είναι μια πραγματικότητα. Φορούν συχνά ρούχα που δεν ταιριάζουν στην ηλικία ή και στο χαρακτήρα τους. Συχνάζουν σε μέρη και συναναστρέφονται με άτομα που πιθανόν να έχουν μικρότερη ηλικία έτσι ώστε να αισθανθούν ότι ανήκουν ακόμα σε αυτή την κατηγορία.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Κάθε ηλικία έχει τη δική της ομορφιά!

Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι η διαδικασία του γήρατος είναι μια φυσιολογική εξέλιξη στην ιστορία του ανθρώπινου είδους και μια διαδικασία μη αναστρέψιμη. Είναι, επομένως, ορθό να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε κάτι το οποίο δε μπορούμε να αποφύγουμε, αλλά να προσπαθήσουμε να δώσουμε φως στην κάθε μας μέρα. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να αισθανθούμε τυχεροί για τη ζωή που ζούμε και να δώσουμε νόημα στην κάθε της στιγμή!

Μαθηματικός, με ειδίκευση στη βιοστατιστική, αγαπώ τη δουλειά μου ως εκπαιδευτικός αφού μέσα από τα παιδιά και τους μαθητές μου μαθαίνω κι εγώ πολλά πράγματα για τη ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις και την ψυχολογία!! Επιχειρώ, λοιπόν, στον ελεύθερό μου χρόνο να μοιραστώ μερικά από αυτά που αντλώ μαζί σας. <3 Λατρεύω την ηρεμία της φύσης και αγαπώ καθετί μικρό που ευχαριστεί την ψυχή μου. Το γράψιμο βρήκα ότι με αποφορτίζει και εκφράζει την προσωπική ματιά μου σε πολλά ζητήματα που μένουν σιωπηλά.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

4 + 1 εξαιρετικά podcasts για βιβλιοφάγους

Τα podcasts ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν πιο

Οπτικοχωρικές δεξιότητες και αριθμητική

Το παρόν άρθρο Προβλέπουν οι γλωσσικές και οπτικοχωρικές δεξιότητες την