Ήλιος: Η επίδρασή του στην ψυχική μας υγεία

27 Φεβρουαρίου 2021
πηγή εικόνας: https://www.google.com

Τα συναισθήματα που γεννιούνται από τον ήλιο

Ο ήλιος αδιαμφισβήτητα τονώνει τη διάθεσή μας και την όρεξη μας για ζωή. Αρκούν λίγες ακτίνες του ηλίου ως κίνητρο για να βγούμε από το σπίτι, να ασκηθούμε, να επισκεφτούμε μέρη που αγαπάμε ή ακόμη και να ξεκινήσουμε εξωτερικές δουλειές, με θετική διάθεση. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο για την ευκολία που παρέχεται από την άποψη καιρικών συνθηκών, έναντι π.χ. της βροχής, αλλά και για την επίδραση του ηλίου στη διάθεσή μας για ζωή. Ένα παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει η όψη ενός πίνακα με το τοπίο ενός ήλιου και ένα με βροχή. Εύκολα, κατά αυτό το τρόπο θα γίνει αντιληπτό, το τι αισθανόμαστε μόνο με την ιδέα και την όψη αυτού, χωρίς στη πραγματικότητα να δεχόμαστε ανάλογα το κρύο, ή τη ζέστη ως παράγοντες επηρεασμού.

Επομένως ο ήλιος, είτε επιδρά στον οργανισμό μας μέσω της όρασης ως φωτεινότητα, είτε επιδρά στο δέρμα μας ως ζεστασιά, μας παρέχει θετικά συναισθήματα, μας ηρεμεί, ενώ παράλληλα μας δίνει από τη δική του ενέργεια. Σε ένα περιβάλλον με ηλιοφάνεια, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα των ατόμων, μεγαλύτερη κίνηση στις αγορές, αλλά και πιο συχνές επαφές με φίλους. Ο ήλιος μας δίνει χαρά και αισιοδοξία, ακόμη σε δύσκολες περιστάσεις. Ακόμη, πολλές φορές, ο ήλιος συνδέεται με το συναίσθημα της ελευθερίας καθώς και της ελπίδας για νέα-καλύτερα ερχόμενα (“μία νέα αρχή”, “μία νέα μέρα”. κοκ.).

Ο ήλιος ως φάρμακο για τον ανθρώπινο οργανισμό

Από τα αρχαία χρόνια ο ήλιος θεωρούνταν φάρμακο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης, λατρεύονταν ως Θεός, λόγω της προσφοράς του στους ανθρώπους αλλά και στην ευημερία της γης. Ακόμη και σήμερα οι θετικές του επιδράσεις είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες, καθώς ο ήλιος μας βοηθά στη παραγωγή και έκρηξη ορμονών, που είναι απαραίτητες και για τη σωματική μας υγεία. Με την ολιγόλεπτη έκθεσή μας στον ήλιο, μπορούμε να παράξουμε τη βιταμίνη D, η οποία κρίνεται καθοριστική για την υγεία των οστών μας.

Διαβάστε επίσης  Το Σύνδρομο Μινχάουζεν και Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου
Advertisements
Ad 14

Επίσης μέσω του ηλίου εκρήγνυται η ορμόνη της σεροτονίνης, η οποία δρα ως αντικαταθλιπτικό στον οργανισμό μας, καθώς μειώνει τα συμπτώματα του στρες και του άγχους. Επιπλέον, με την έκθεση του δέρματός μας στον ήλιο, παράγεται και μία ακόμη ορμόνη, η μελατονίνη η οποία μας κάνει να μαυρίζουμε αλλά ταυτόχρονα μας παρέχει και ένα ποιοτικότερο ύπνο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το καλοκαίρι κοιμόμαστε καλύτερα σε σχέση με το χειμώνα. Η έκθεσή μας οπότε στον ήλιο, δεν δρα ευεργετικά μόνο για τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο της ημέρας, της εποχής και των χρόνων που περνάμε σε ηλιόλουστα μέρη.

Η μετατροπή της λάμψης του ήλιου σε “αυτοπεποίθηση”

Η διάθεση και η ψυχολογία, που προϋποθέτουν και τη σωματική υγεία, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα και τη δράση του κάθε ανθρώπου. Όταν είμαστε υγιείς και νιώθουμε ευεξία, πιστεύουμε πως μπορούμε να κατακτήσουμε τα πάντα. Ο ήλιος μας κάνει να νιώθουμε και να είμαστε πιο υγιείς, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο σίγουροι αλλά και πιο δημιουργικοί. Με τον ήλιο νιώθουμε ακόμη πιο λαμπεροί, καθώς παίρνουμε μέσα μας, λίγη και από τη δική του λάμψη.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αντλεί από την ηλιακή ενέργεια και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει υπέρ του. Επίσης εάν το δούμε αντίστροφα, θα κατανοήσουμε πως τις σκοτεινές μέρες δεν έχουμε όρεξη να κάνουμε πράγματα, ακόμη και από αυτά που μας αρέσουν. Για παράδειγμα μπορεί να αναβάλλουμε ή να ματαιώσουμε μία δραστηριότητα ακόμη κι αν αυτή δεν επηρεάζεται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε επίσης  Φασματοποίηση: μια μορφή κοινωνικής λήθης

Πώς ο ήλιος επηρεάζει τη σεξουαλικότητα και τη κοινωνικότητά μας

Η αυτοπεποίθηση και οι εσωτερικές σκέψεις του καθενός συνήθως αντανακλώνται και προς τα έξω. Έτσι όταν νιώθουμε χαρά και ευεξία, εκπέμπουμε αντίστοιχα μία θετική αύρα η οποία μας κάνει πιο προσιτούς στους άλλους. Όταν νιώθουμε εμείς όμορφοι, αρέσουμε και στους άλλους. Οι άνθρωποι που νιώθουν άβολα, είτε για την εμφάνισή τους, είτε για ευρύτερους λόγους, δείχνουν προς τα έξω αυτή την αδυναμία ή ανασφάλειά τους, η οποία πολλές φορές δημιουργεί το συναίσθημα της λύπης από τους άλλους. Αντίθετα, η λάμψη της σιγουριάς, ακτινοβολεί και δημιουργεί το συναίσθημα του θαυμασμού των άλλων.

Ο ήλιος, που μας γεμίζει με όλα αυτά τα συναισθήματα της πληρότητας, μας βοηθά να φαινόμαστε πιο καλά και στους γύρω μας. Επιπλέον, μας κάνει να είμαι πιο αρεστοί, καθώς λόγω της αυτοπεποίθησής μας, τονώνει και τη σεξουαλικότητά μας. Για το λόγω αυτό, πολλές φορές, υπάρχει μεγαλύτερη ανασφάλεια από ανθρώπους που δεν έχουν συντρόφους τους χειμερινούς μήνες από ότι τους καλοκαιρινούς. Τέλος, ο ήλιος αυξάνει από μόνος του τις ευκαιρίες μας για προβολή, καθώς όπως αναφέρθηκε μας κάνει να θέλουμε να βγούμε έξω από το σπίτι, να περπατήσουμε, να δουλέψουμε, να ταξιδέψουμε και γενικότερα… να ζήσουμε.

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service.
Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά