Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα γεγονότα τα οποία δεν έχουμε προβλέψει και ίσως αμφιβάλλουμε για το αν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένας άνθρωπος καλείται να κάνει την εξής ερώτηση στον εαυτό του : “μπορώ να τα καταφέρω;”. Η αμφιβολία αυτή αλλά και η αίσθηση ανασφάλειας είναι απόλυτα φυσιολογικά συναισθήματα, όταν δεν αποτελούν έναν γενικό κανόνα που μας χαρακτηρίζει και μας γίνεται “εμπόδιο”. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης, δηλαδή η έλλειψη πίστης στον ίδιο μας τον εαυτό και η τάση να αμφισβητούμε τις ικανότητές μας, μπορεί να μας αποτρέψει από το να κυνηγήσουμε τους στόχους μας αλλά και να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στη ζωή μας. Η τόνωσή της συνάδει με την πίστη στις δυνάμεις μας, την αποδοχή της εξωτερικής μας εμφάνισης αλλά και την γενικότερη θετική στάση απέναντι στη ζωή.
Πώς μπορούμε να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας;
1. Αυτογνωσία
Η γνώση του εαυτού μας σε βάθος μπορεί να μας βοηθήσει να τον αποδεχτούμε και να πράξουμε με γνώμονα τις δυνατότητές μας, χωρίς υπερβολές και άσκοπα ρίσκα. Όταν ένα άτομο γνωρίζει τα όριά του και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στα “πιστεύω” του, είναι ικανό να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να βελτιώσει τη ζωή του. Για παράδειγμα, μπορεί να αποστείλει το βιογραφικό του σε μία εταιρία που θεωρεί πως πληρεί τις προδιαγραφές για να προσληφθεί ή να προσεγγίσει το άτομο που το ενδιαφέρει. Όλα αυτά χωρίς φόβο και ανασφάλεια, αλλά με μία βαθιά πίστη και αυτοπεποίθηση πως μπορεί να τα καταφέρει.
2. Έπαινος στον εαυτό μας
Κάθε φορά που επιτυγχάνεται ένας στόχος, όποιος και αν είναι αυτός, είναι καλό να λέμε ένα “μπράβο” στον εαυτό μας. Ο “αυτό- έπαινος” κρίνεται ως ένας τρόπος για να ευχαριστήσουμε τον εαυτό μας που τα κατάφερε, να νιώσουμε αυτοπεποίθηση αλλά και να τον ενδυναμώσουμε ώστε να βάλει πλώρη για νέους στόχους. Ο έπαινος από τους γύρω μας είναι, χωρίς αμφιβολία, πολύ βοηθητικός, αλλά δεν μπορεί να αποφέρει τα μέγιστα οφέλη, εάν εμείς οι ίδιοι δε νιώθουμε περήφανοι για ό,τι καταφέρνουμε. Αυτό ισχύει τόσο για το πιο μικρό όσο και το πιο μεγάλο επίτευγμα, αλλά και για την πρόοδο που σημειώνουμε σχετικά με οποιοδήποτε πράγμα καταπιανόμαστε.
3. “Ασπίδα” για τα κακόβουλα σχόλια
Η εικόνα για τον εαυτό μας δεν πρέπει να αλλάζει στην περίπτωση που δεχόμαστε κακοπροαίρετα σχόλια. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να αρνούμαστε να δεχτούμε την κριτική. Συνήθως, η πρόθεση είναι ευδιάκριτη και είναι δυνατό να ξεχωρίζουμε πότε κάποιος προσπαθεί να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε και πότε να μας προσβάλλει. Όταν κάποιος αισθάνεται καλά με τον εαυτό του, δεν επηρεάζεται από κακόβουλα σχόλια, τα οποία έχουν ως στόχο να πλήξουν την αυτοπεποίθησή του και να τον ισοπεδώσουν ψυχολογικά.
4. Προσέξτε τον κύκλο σας
Πριν βιαστείτε να θεωρήσετε πως στερείστε αυτοπεποίθησης, βεβαιωθείτε πως δεν έχετε συγκεντρώσει δίπλα σας ανθρώπους που σας αμφισβητούν ή σας κάνουν να νιώθετε κατώτεροι. Οι φιλίες και οι συναναστροφές μας πρέπει να αποτελούνται από άτομα που μας στηρίζουν και μας αγαπούν για αυτό που είμαστε, δίνοντάς μας τη δύναμη να βελτιωθούμε και να προοδεύσουμε. Στην αντίθετη περίπτωση, κατά την οποία μας κρατούν στάσιμους και “τρέφονται” από την αποτυχία μας, τότε μάλλον δεν είναι κατάλληλα άτομα για εμάς.
Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις της ζωής είναι πολυάριθμες και πρέπει να μας βρίσκουν σε θέση να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς να αμφιβάλλουμε για τις δυνατότητές μας. Η αυτοπεποίθηση κρίνεται από τα πιο όμορφα και χρήσιμα “δώρα” που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του. Η κατάκτησή της στον επιθυμητό βαθμό μας βοηθά όχι μόνο να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας αλλά και με τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας.