Καθημερινό άγχος: Τρόποι διαχείρισης του στρες

23 Οκτωβρίου 2022

 

Το καθημερινό άγχος είναι μία εμπειρία που μοιραζόμαστε όλοι από κοινού. Αυτό και μόνο κάνει αυτή την εμπειρία ιδιαίτερα σημαντική για τη ζωή μας. Όπως εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τρόπους διαχείρισης ή ακόμη καλύτερα αποφυγής του στρες που κατακλύζει τις ζωές μας. Οι στρεσογόνες καταστάσεις ήταν ανέκαθεν κάτι που συνέβαινε σε φυσιολογική βάση. Έτσι και η απόκριση στο στρες αυτό αποτελεί έναν μηχανισμό επιβίωσης που μας ωθεί να ανταποκρινόμαστε στις πιθανές απειλές από την απαρχή του κόσμου. Ωστόσο, αν το καθημερινό άγχος φτάνει σε αρνητικά για την ψυχική και σωματική μας υγεία, καλό είναι να το αντιμετωπίζουμε με πολλά και χρήσιμα εργαλεία βασισμένα σε μελέτες της επιστήμης της ψυχολογίας.

 

Μείωση στρεσογόνων παραγόντων

Η αντιμετώπιση μίας στρεσογόνας συνθήκης είναι πάντοτε κάτι κουραστικό και σίγουρα κάτι που δεν επιλέγουμε μόνοι μας. Πάντα είναι καλό να σταματάμε για λίγο και να αξιολογούμε τις συνθήκες οι οποίες ίσως μας προκαλούν άγχος. Καλό είναι αυτό να συμβαίνει πριν η κατάσταση αρχίσει να παρεμβαίνει περισσότερο στη ζωή μας από ότι θα έπρεπε. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να ξεφύγει κανείς εύκολα από μία αγχωτική κατάσταση ή να αποφύγει ένα πρόβλημα. Το να εγκαταλείψει όμως μία βαρύτατη ευθύνη ή να ζητήσει τη βοήθεια των γύρω του ή ενός ειδικού είναι αποτέλεσμα πραγματικής ψυχικής δύναμης.

 

Αναζήτηση υποστήριξης

Είναι σημαντικό να δομούμε με τέτοιο τρόπο την κοινωνική μας ζωή, ώστε να μπορούμε να βασιστούμε σε ανθρώπους γύρω όταν το έχουμε ανάγκη αναφορικά με το καθημερινό άγχος. Το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει τεράστιο ρόλο στην υποστήριξή μας σε περιόδους έντονου στρες. Ένας κοντινός μας άνθρωπος με τον κατάλληλο πάντα τρόπο μπορεί να μας προσεγγίσει, να μας βοηθήσει και τελικά να συμβάλλει στη μείωση του άγχους. Η παροχή υποστήριξης μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα και αυξάνει τα θετικά. Όλοι θέλουμε έναν άνθρωπο δίπλα μας που θα μας καταλαβαίνει και θα μας νοιάζεται. Είναι στο χέρι του καθενός να επιλέγει σοφά το στενό του περιβάλλον και τα άτομα στα οποία ανατρέχει για βοήθεια.

Διαβάστε επίσης  Η επιθυμία και οι παγίδες της: Τα θέλω όλα, τα θέλω τώρα

 

Υγιεινή διατροφή

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το οξύ στρες επηρεάζει απολύτως την όρεξη, τον τρόπο διατροφή μας και κατά συνέπεια την υγεία μας. Το κεντρικό νευρικό σύστημα όταν έρχεται αντιμέτωπο με το καθημερινό άγχος, το κεντρικό νευρικό σύστημα απελευθερώνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, οι οποίες επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα αρνητικά. Η απελευθέρωση κορτιζόλης στον οργανισμό λόγω του στρες μπορεί να μας κάνει να αναζητούμε φαγητά με περισσότερη ζάχαρη ή και λίπος. Μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ποιοτικό φαγητό μπορεί να μας προσφέρει περισσότερη ενέργεια και να διασφαλίσει ότι θα έχουμε ένα δυνατό οργανισμό για την αντιμετώπιση του στρες.

Advertisements
Ad 14

 

Ποιοτικός  ύπνος

Το καθημερινό άγχος επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο. Δικό μας χρέος είναι να προστατεύσουμε τον ύπνο και την ηρεμία μας διασφαλίζοντας ότι είναι επαρκής και ποιοτικός. Η σταθερή ρουτίνα ύπνου είναι η αρχή για ένα ισορροπημένο πρόγραμμα. Τα φώτα σβήνουν και τεχνικές χαλάρωσης αλλά και ζεστά ροφήματα με χαλαρωτικές ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν. Καλό είναι να αποφεύγεται η έντονη επαφή με συσκευές και οθόνες πριν τον ύπνο καθώς το μπλε φως είναι ικανό να καταστείλει την ορμόνη του ύπνου, την μελατονίνη. Επιπλέον, η επαφή πριν τον ύπνο με τα social media και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα αντίθετα με τη χαλάρωση που χρειαζόμαστε. Τέλος, η συνεχής κίνηση και η γυμναστική κατά τη διάρκεια της ημέρας, έρευνες έχουν δείξει, ότι μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο ειδικά σε ενήλικες μέσης αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας.

Διαβάστε επίσης  Παρασυσσώρευση: Ψυχική διαταραχή ή προνοητικότητα;

 

Ευχάριστες δραστηριότητες 

Όταν η ζωή γίνεται όλο και πιο αγχώδης, δυστυχώς οι άνθρωποι εγκαταλείπουν πρώτα πρώτα τις ευάριστες και δημιουργικές τους δραστηριότητες. Αλλά το να αποκόπτει κανείς τον εαυτό του από την ευχαρίστηση είναι τελείως αντιπαραγωγικό και αυξάνει το στρες αντί να το μειώνει. Το καθημερινό άγχος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να περιοριστεί περιορίζοντας τις όμορφες συνήθειες της ζωής μας πιστεύοντας ότι έτσι θα κερδίσουμε χρόνο. Το σώμα αλλά και η ψυχή έχουν ανάγκη από το γέλιο, την χαρά και την απόλαυση. Οι στιγμές ξεγνοιασιάς και ενθουσιασμού ασχολούμενοι με μία δραστηριότητα που μας ενθουσιάζει, προάγουν την ψυχική και τη σωματική μας υγεία.

 

Αναζήτηση ψυχικής βοήθειας

Το καθημερινό άγχος ίσως είναι ακόμη ένα συνηθισμένο κομμάτι της ζωής κάποιου, αλλά ίσως και να ξεπερνά τα όρια. Εάν το άγχος γίνει τόσο δυσβάσταχτο, ώστε να νιώσει κανείς κούραση ψυχική και σωματική, καλό είναι να απευθύνεται σε έναν ειδικό. Δεν είναι δύσκολο ούτε και απίθανο το άγχος να μας καταβάλει και ακριβώς αυτή είναι η στιγμή που πρέπει κάποιος να δώσει μία ευκαιρία σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που να του ταιριάζει. Με τη βοήθεια του ειδικού μπορεί να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης που θα φανεί σωτήριο στις δύσκολες και αγχωτικές καταστάσεις. Με άλλα λόγια, αποκτά έναν σύμμαχο στη μάχη ενάντια στους στρεσογόνους παράγοντες που προκαλούν το άγχος.

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Ψυχολογία. Ενδιαφέροντά
μου οι συζητήσεις, η αγάπη για υπερανάλυση και τρόπος έκφρασής μου το γράψιμο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод