Υποχωρητικότητα: Το ψεύτικο πρόσωπο της εσωτερικής γαλήνης

Πηγή εικόνας: https://www.animartists.com

 

Το σύνδρομο του «καλού παιδιού»

Υποχωρητικότητα σημαίνει ότι θα τα πηγαίνεις πάντα καλά με τους άλλους. Η ταμπέλα «καλό παιδί» , παραπέμπει σε εκείνο το παιδί που υπακούει, που είναι πάντα διαθέσιμο και απόλυτα δοτικό. Δεν ζητάω αυτό που θέλω από φόβο μήπως οι άλλοι αρνηθούν και σταματήσουν να με αποδέχονται. Με λίγα λόγια, έχω μάθει να με αγαπούν υπό προϋποθέσεις.

H υποχωρητικότητα πείθει το άτομο κατά την ενήλικη ζωή του, πως για να επιτύχει την αποδοχή και την εύνοια του περιβάλλοντος του, θα πρέπει να μην αντιδράει, τουλάχιστον όχι άσχημα. Φοράω την μάσκα της ευτυχίας ενώ ενδόμυχα νιώθω θυμό, μοναξιά και μη ικανοποίηση.

Έχω υπομονή άρα «ανέχομαι»

Αποφεύγω να χαλάσω την ηρεμία και τη γαλήνη της ομάδας ή της σχέσης, με αποτέλεσμα να πουλάω τη ψυχή μου στην ανάγκη της έγκρισης. Θεωρώ σημαντικότερο να με υποβιβάσω προκειμένου να γειώσω τον άλλον. Πληγώνω τον εαυτό μου προκειμένου να μη γίνω δυσάρεστος. Υποχωρώ για να έχω την ησυχία μου.

Μασκαρεμένη υπομονή, η οποία ανέχεται στο βωμό της υποχωρητικότητας, για λίγη ψεύτικη εσωτερική γαλήνη.

Advertisements
Ad 14

Έχει παρέλθει προ καμπόσων
και ακριβών εαυτών μου
η δεξιότητα
με ευκολία περίσσια να βυθίζομαι μες στη
βαθιά μου πολυθρόνα —ή σ’ ένα ζεύγος
ίσης υποχωρητικότητας μάτια—
έχοντας ακριβώς πετύχει το σημείο
εκείνου του παρηγορητικά οικείου εντός μου…

Μαρία Θεοφιλάκου «Το ζύγι»

Ο νικητής είναι ο χαμένος

Δεν μπορείς να υπερασπίσεις τον εαυτό σου αν δεν έχεις χτίσει την αυτοεκτίμηση σου. Η αυστηρότητα και να λες «όχι», είναι όρια. Το κάνεις γιατί έχεις αυτοσεβασμό. Όταν δεν έχω αυτοσεβασμό, επιτρέπω στον άλλον να έχει μεγαλύτερη σημασία από εμένα. Προτιμώ, προκειμένου να χαλάσω τη «ζαχαρένια μου» να τραυματίσω τη ψυχή μου υποκύπτοντας, παρά να διαφωνήσω.

Διαβάστε επίσης  Ενσυναίσθηση: τι είναι και πώς την ενισχύσουμε

Η επιστήμη της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς, καταλήγει στο ότι όλα είναι θέμα δράσης-αντίδρασης. Εάν η υποχώρηση είναι ένα παγιωμένο συμπεριφορικό μοντέλο, τότε το άτομο είναι πιθανό να πέσει θύμα καταχρηστικής συμπεριφοράς, διότι, ό,τι και να του κάνουν, θα το ανεχτεί.

Όταν ο απέναντι εξαπολύει απειλές και εγώ κάθομαι και δεν μιλάω για να μη γίνει καυγάς, ο άνθρωπος αυτός, είτε σύντροφος, γονιός, φίλος, συνεργάτης ή γείτονας, πάντα θα επιδιώκει να βρίσκει τη δύναμη του πάνω μου.

Υποχωρώ, νιώθω φόβο και έτσι ο άλλος έχει ήδη κατακτήσει και το δικό μου χώρο.

Τρέφει αυτή του τη δύναμη, από την δικαιολογημένη παθητικότητα μου.

Το ψεύτικο πρόσωπο της εσωτερικής γαλήνης

Ο στόχος δεν είναι να γίνω θύμα προκειμένου να μη χαλάσω την εσωτερική μου γαλήνη. Σε καμία των περιπτώσεων μια παθητική συμπεριφορά συνοδευόμενη από ανέκφραστα συναισθήματα, δεν μου προσφέρει μια ήρεμη ζωή.

Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση.

Είναι βόλεμα έναντι στην ανάληψή της ευθύνης, να παραμείνω συγκροτημένος στο κέντρο μου και να δώσω στον εαυτό μου την επιλογή, να ασκήσω μια τρυφερή αυστηρότητα στον απέναντι μου.

Παίρνω την απόφαση βάζοντας όρια.

Δεν επιτρέπω σε κανέναν, να προβάλει επάνω μου τις ελλείψεις του και να με ταράξει.

Καμιά φορά η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη στις σχέσεις. Πολλές φορές είναι και απαραίτητη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε και το τέλος. Αντιθέτως μέσα από τη σύγκρουση μαθαίνω να σχετίζομαι. Είναι επώδυνο να μάχεσαι για την αναγνώριση και την αποδοχή… Η εσωτερική γαλήνη δεν κερδίζεται με υποχωρητικότητα και παθητικότητα. Αυτό είναι αδιαφορία η οποία οδηγεί σε αποσύνδεση με τα  συναισθήματα μου και μακροπρόθεσμα σε φοβίες.

Διαβάστε επίσης  Πρέπει: τα κουτάκια που δημιουργεί

Η φροντίδα του εαυτού είναι πολύ σημαντική για την ηρεμία μας. Η εσωτερική γαλήνη προσφέρει αποτελέσματα υψηλής αξίας. Είναι μια επιλογή η οποία  επιτρέπει στην καρδιά, το μυαλό και τα συναισθήματά μας να πάψουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Σε καθέναν από μας, υπάρχει ένας εσωτερικός πυρήνας γαλήνης στον οποίο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση κατά βούληση. Κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να μας ταράξει εάν εμείς δεν το επιτρέψουμε.

Η ευγένεια είναι χάρισμα…αρκεί να βρίσκει αντίκρισμα σε ανθρώπους που σέβονται και τα δικά σου όρια!

 

 

 

 

 

 

 

 

Από μικρή αγαπούσα το διάβασμα, τα βιβλία και τη γνώση που μου προσέφεραν. Ιδιαίτερα μου άρεσε να γράφω τις σκέψεις μου, να προβληματίζομαι και να τις αναλύω. Το ότι γινόμουν καλύτερη ήταν και είναι το κίνητρο να συνεχίζω με αγάπη αυτή την εργασία με τον εαυτό μου. Η προσωπική μου εμπειρία στο κομμάτι της αυτό-βελτίωσης με έκανε να αγαπήσω τη ψυχολογία και τώρα είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία και μπορώ όλα αυτά που "είμαι" να τα μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

LGBTQ+

Προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ιστορία της LGBTQ+ κοινότητας

Η LGBTQ+ κοινότητα έχει μια πλούσια ιστορία διεκδίκησης κοινωνικών αλλά

Outfits εμπνευσμένα από τις αγαπημένες μας ταινίες.

Μόδα και Κινηματόγραφος. Δύο από τις μεγαλύτερες τέχνες και πήγες