Μακροχρόνιες σχέσεις: υπάρχει μυστική συνταγή;

Μακροχρόνιες σχέσεις
Πηγή εικόνας: https://theessentialman.com/today-is-my-34th-birthday/18562182_ej31e/

Μακροχρόνιες επιτυχημένες σχέσεις. Τρεις λέξεις που πολλοί ακούμε σε τηλεοπτικά πάνελ και συνεντεύξεις επωνύμων. Άλλοι τις ζηλεύουν, άλλοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να επιβιώνουν μακροχρόνιες σχέσεις στις μέρες μας και άλλοι πάλι πιστεύουν ότι πρόκειται για αστικό μύθο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο British Columbia, το κλειδί για τις μακροχρόνιες σχέσεις και τα πραγματικά ευτυχισμένα ζευγάρια δεν είναι ούτε ο έρωτας, ούτε το πάθος ούτε η «χημεία» αλλά…η φιλία. Υπάρχουν άραγε μυστικά για επιτυχημένες σχέσεις που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου ;

Έρευνα για τις μακροχρόνιες σχέσεις:

Πλήθος ερευνών, όπως αυτή που διενέργησε ο οικονομολόγος John Helliwell από το πανεπιστήμιο British Columbia, υποστηρίζει ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια που καταφέρνουν να μένουν για χρόνια μαζί έχουν ένα μοναδικό μυστικό επιτυχίας. Ο επικεφαλής και καθηγητής εξηγεί ότι «η ουσία βρίσκεται στο να βλέπεις τον άνθρωπο δίπλα σου σαν τον καλύτερό σου φίλο», καταρρίπτοντας μονομιάς τους μύθους που υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλία ανάμεσα στα ζευγάρια. Το επιστημονικό προσωπικό εξέτασε ενδελεχώς τους παράγοντες που κατά κύριο λόγο λαμβάνονται υπόψιν. Ηλικία ζευγαριών, φύλο, εισόδημα, τέλεση γάμου και κατάσταση υγείας. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες ζευγάρια, απέδειξε ότι ο πραγματικός παράγοντας που κρατάει μαζί δύο ανθρώπους, πέρα από τον ρομαντισμό και την ερωτική έλξη, είναι το επίπεδο φιλίας που έχουν αναπτύξει. Ας δούμε μαζί και μερικούς ακόμη παράγοντες που ευνοούν τις μακροχρόνιες σχέσεις…

  • Καλλιεργείστε τον σεβασμό

Αναμφίβολα σε μια υγιή σχέση, είτε φιλική είτε ερωτική οφείλει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. Στο επίπεδο των προσωπικών σχέσεων, ο σεβασμός, η εκτίμηση και η αποδοχή του άλλου αποτελούν σημεία-κλειδιά. Δεχόμαστε τον σύντροφο μας όπως είναι και δεν προσπαθούμε να τον προσαρμόσουμε στο μοντέλου του ιδανικού που έχουμε διαμορφώσει στο μυαλό μας. Σεβόμαστε την προσωπικότητά του και τον αντιλαμβανόμαστε ως μια ολοκληρωμένη οντότητα με τα προτερήματα αλλά και τα ελλατώματά του. Ο σεβασμός αδιαμφισβήτα θέτει τις σωστές βάσεις για να διατηρηθούν μακροχρόνιες σχέσεις με επιτυχημένο τρόπο.

  • Γελάστε μαζί

Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά το γέλιο παρατείνει τη ζωή μας. Είναι πηγή ενέργειας και όχημα για να συνεχίσουμε να βλέπουμε το κόσμο με αισιοδοξία. Το γέλιο, εν ολίγοις συνιστά βασικό παράγοντα για να διαρκέσει η σχέση περισσότερο χρόνο. Σημαντική σημείωση: μοιραστείτε το γέλιο σας . Εν προκειμένω, το σύντροφό σας. Γελώντας με κάτι που είδατε, που είπατε ή ακόμη καλύτερα με κάτι που κάνετε. Σκεφτείτε να γίνει μια αταξία και αντί να ξεκινήσετε την γνωστή μουρμούρα, να γελάστε με την απροσεξία του άλλου. Το γέλιο, αποτελεί συστατικό στοιχείο που ενδυναμώνει την επικοινωνία του ζευγαριού. Οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι επιτυχημένες ακριβώς επειδή τα άτομα δεν έχουν κρυφτεί από τον άλλον. Έχουν εκδηλώσει τα συναισθήματά τους, έχουν εκφραστεί χωρίς να το επεξεργάζονται ιδιαίτερα. Γελούν χωρίς να σκέφτονται αν ο σύντροφος τους θα το εκλάβει λανθασμένα. Για αυτό άλλωστε και τον παρακινούν.

  • Δώστε χώρο

Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν εισχωρήσει αιφνίδια στις ζωές μας. Ο Μεγάλος Αδελφός βρίσκεται εκεί και απλόχερα μα δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για να γίνουμε ένας από τους βοηθούς του. Αυτό δεν θα μπορούσε να μην επηρεάζει και την ερωτική μας ζωή. Πλέον, όλα τα μέσα που διαθέτουμε μας διευκολύνουν να παρακολουθούμε ο ένας τον άλλον και να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Χωρίς όμως να εξασφαλίζουν την υγιή και ορθή επικοινωνία. Για αυτό άλλωστε και πολλοί αισθάνονται πως ο σύντροφός του τον περικυκλώνει. Είναι σημαντικό να διατηρείται προσωπικός χώρος μεταξύ του ζευγαριού. Έχοντας ο καθένας τα δικά του ενδιαφέροντα, τις φιλικές του επαφές, τις προσωπικές φιλοδοξίες του, αισθάνεται πραγματική ευτυχία. Δεν πλήττει και δεν βαριέται επαναλαμβάνοντας την ίδια καθημερινή ρουτίνα. Οι μακροχρόνιες σχέσεις, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν σημαίνουν μακροχρόνια συναισθηματική εξάρτηση από τον σύντροφο. Επιδιώξτε να είστε ανεξάρτητοι και αυτόνομοι. Τότε θα καταλάβετε πως η σχέση σας είναι ουσιαστική και όχι ρηχή.

  • Δείξτε εμπιστοσύνη

Ίσως το σημαντικότερο μυστικό για τις μακροχρόνιες σχέσεις είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Χωρίς αυτήν όλα τα υπόλοιπα μυστικά δεν έχουν καμία αξία. Αν θέλετε μια υγιή σχέση, κάντε πράγματα για να χτίσετε την εμπιστοσύνη. Σαφώς και είναι μια αμφίδρομη διαδικασία, η εμπιστοσύνη οφείλει να καλλιεργηθεί τόσο από εσάς όσο και από τον σύντροφό σας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου μπορείτε μέσα από συζητήσεις να συλλέξετε πληροφορίες σχετικά με την αξιοπιστία του άλλου ατόμου. Εκθέστε τον εαυτό σας, μοιραστείτε μυστικά και ενδόμυχες σκέψεις σας. Εάν το άτομο δείχνει αξιόπιστο, τότε μπορείτε να επενδύσετε περισσότερο στη σχέση σας. Διαφορετικά,  επανεκτιμήστε το δικό σας επίπεδο δέσμευσης και αναλογιστείτε αν η σχέση σας είναι λειτουργική.

  • Συμβιβαστείτε

Δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας ή υποχώρησης. Αντιθέτως, ο συμβιβασμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για τις μακροχρόνιες σχέσεις. Δεν μπορεί πάντοτε να συμφωνούμε με όλα όσα πράττει ο σύντροφός μας. Από την άλλη, δεν μπορούμε να διαφωνούμε διαρκώς για όσα λανθασμένα πράττει ή για όλα όσα παραλείπει να πράξει. Πάντοτε υπάρχει η χρυσή τομή των πραγμάτων, αρκεί να την αναζητήσετε. Ο συμβιβασμός δεν θα πρέπει συνεχώς να επιδιώκεται και να υιοθετείται μονομερώς ως πρακτική. Θα πρέπει να αποτελεί κοινή γραμμή του ζευγαριού ώστε να ικανοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι θέσεις και των δύο πλευρών. Οι σύντροφοι σε σταθερές μακροχρόνιες σχέσεις κάνουν αμοιβαίους συμβιβασμούς για να διατηρήσουν τη σχέση τους και ταυτόχρονα να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που ανακύπτουν.

Διαβάστε επίσης  Άγχος ή στρες; Από τι υποφέρουμε τελικά;

 

Πηγές:

  • Άρθρο με τίτλο Research Proves Couples That Laugh Together Are In It For The Long Haul ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://www.huffingtonpost.ca/ (Τελευταία πρόσβαση: 17/11/2020 στις 10:27)
  • Άρθρο με τίτλο 7 Secrets to a Long-Lasting Relationship By Ellen Hendriksen, PhD ανακτήθηκε από τον ιστότοπο https://www.quickanddirtytips.com  (Τελευταία πρόσβαση: 17/11/2020 στις 10:50)

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις