Σεξουαλικές διαταραχές: τύποι και θεραπεία

σεξουαλικές διαταραχές
πηγή εικόνας: andrologia.gr

Οι σεξουαλικές διαταραχές είναι διαταραχές που αφορούν τον πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη ή τον κύκλο της σεξουαλικής απόκρισης και δεν οφείλονται σε οργανικά αίτια. Αυτές οι διαταραχές παρουσιάζονται και στα δύο φύλα και συχνά αφορούν το ζευγάρι και όχι -κατά αποκλειστικότητα- το ένα άτομο μόνο. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι 4 στις 10 γυναίκες και 3 στους 10 άνδρες αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι το 34-98% των γυναικών πιστεύει ότι έχει κάποιος είδος προβλήματος σεξουαλικής φύσης. Μερικές από τις πιο συχνές ανησυχίες σχετίζονται με τη δυσκολία με τον οργασμό, με την έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και την ανεπαρκή λίπανση του κόλπου.

Για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι σεξουαλικές διαταραχές, ο πάσχων πρέπει να αναζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό. Ο ειδικός -με τη σειρά του- θα λάβει το πλήρες ιατρικό και ψυχολογικό ιστορικό του ασθενή. Έπειτα, ακολουθεί η συζήτηση αυτών των δύο, με σκοπό να γίνει η διάγνωση και να σχηματιστεί η κατάλληλη θεραπεία.

Τύποι σεξουαλικών διαταραχών:

  1. Καθυστερημένη Εκσπερμάτιση: Το άτομο, εδώ, μπορεί να παρουσιάσει αξιοσημείωτη καθυστέρηση, σπανιότητα ή απουσία εκσπερμάτισης. Αυτά τα συμπτώματα επιμένουν για τουλάχιστον 6 μήνες περίπου. Ενδέχεται να βιωθούν σε όλες ή σχεδόν σε όλες (περίπου 75-100%) τις σεξουαλικές του δραστηριότητες με σύντροφο. Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει χωρίς την επιθυμία του για καθυστέρηση.
  2. Διαταραχή Στύσης: Σε αυτή την περίπτωση, παρατηρείται σημαντική μείωση της στυτικής ακαμψίας, σημαντική δυσκολία στην επίτευξη στύσης κατά τη σεξουαλική πράξη ή στη διατήρηση στύσης κατά την ολοκλήρωση αυτής της πράξης. Αυτά τα συμπτώματα εξακολουθούν να υπάρχουν για τουλάχιστον 6 μήνες. Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται στο 10-20% των ανδρών ανεξαρτήτου ηλικίας και στο 75% σε άτομα άνω των 80 ετών. Όμως, επειδή είναι σε μεγάλο βαθμό υποδιαγνωσμένη, μόνο το 10% αναζητεί θεραπεία.
  3. Ανδρική Διαταραχή Υποτονικής Σεξουαλικής Επιθυμίας: Το άτομο διακατέχεται -επίμονα ή επανειλημμένα- από ανεπαρκείς ή απούσες σεξουαλικές σκέψεις και επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα. Όλα αυτά κρίνονται από τον ειδικό, αφού λάβει υπόψη του παράγοντες που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργικότητα. Τέτοιοι παράγοντες είναι η ηλικία και γενικά τα κοινωνικοπολιτισμικά πλαίσια της ζωής του ασθενούς του.
  4. Πρόωρη Εκσπερμάτιση: Αυτό είναι ένα επίμονο ή επανειλημμένο πρότυπο εκσπερμάτισης. Συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σεξ ένα περίπου λεπτό μετά την κολπική διείσδυση και πριν ο άνδρας το επιθυμήσει. Αυτό το σύμπτωμα παραμένει για τουλάχιστον 6 μήνες και βιώνεται σε όλες ή σχεδόν σε όλες τις σεξουαλικές δραστηριότητες (περίπου 75-100%).
  5. Γυναικεία Οργασμική Διαταραχή: Παρόλο που υπάρχει διέγερση από σεξουαλικό ερέθισμα, παρατηρείται μειωμένη ένταση της αίσθησης οργασμού, σημαντική καθυστέρηση, σπανιότητα ή απουσία οργασμού. Αυτά τα συμπτώματα επιμένουν για ελάχιστο χρονικό διάστημα περίπου 6 μηνών και βιώνονται περίπου στο 75-100% των περιπτώσεων σεξουαλικής πράξης.
  6. Διαταραχή Γυναικείου Σεξουαλικού Ενδιαφέροντος/Διέγερσης: Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει απουσία ή σημαντική μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος/διέγερσης. Αυτή η διαταραχή εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, όπως με ανύπαρκτες ή μειωμένες ερωτικές σκέψεις ή φαντασιώσεις ή ενδιαφέρον για σεξουαλική συνεύρεση.
  7. Διαταραχή Διείσδυσης: Σύμφωνα με αυτή, παρουσιάζονται επίμονες ή υποτροπιάζουσες δυσκολίες, αναφορικά με την κολπική διείσδυση ή σημαντικός αιδοιοκολπικός πόνος. Οι συγκεκριμένες δυσκολίες κάνουν αισθητή την παρουσία για μία χρονική περίοδο των 6 μηνών τουλάχιστον.
Διαβάστε επίσης  Προτίμηση χεριού και αναγνωστικές και γλωσσικές διαταραχές
σεξουαλικές διαταραχές
πηγή εικόνας: askdrmakkar.com

Θεραπεία σεξουαλικών διαταραχών:

Η συνηθισμένη θεραπεία που προτείνεται για τις σεξουαλικές διαταραχές είναι η ψυχοθεραπεία, η οποία κάποιες φορές μπορεί να συνδυαστεί και με φαρμακοθεραπεία. Ανάλογα το είδος της διαταραχής και τη δυσφορία που προκαλεί στο άτομο, προβλέπεται η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Επίσης, σημαντική είναι η τακτική άσκηση, καθώς αυξάνει την ενέργεια του ατόμου και την εξοικείωσή του με τις σωματικές του λειτουργίες. Τέλος, είναι πολύ ωφέλιμη και βοηθητική η επικοινωνία του ζευγαριού, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σεξουαλικό τους τομέα. Όχι μόνο είναι ανακουφιστική αυτή η διαδικασία, αλλά μπορεί να βρεθεί και μία λύση στο ζήτημά τους.

 

Πηγές:

  1. American Psychiatric Association. (2013). Διαγνωστικά Κριτήρια Από DSM-5. Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας
  2. Σεξουαλικές Διαταραχές: Συμπτώματα και Θεραπεία. Ανακτήθηκε από https://www.doctoranytime.gr/ (τελευταία πρόσβαση 18/09/2020 στις 23:45)
  3. Σεξουαλικές Διαταραχές. Ανακτήθηκε από https://www.ekaranikas.gr/ (τελευταία πρόσβαση 18/09/2020 στις 23:45)

 

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

“Σε μια Άγνωστη Χώρα” ένα βραβευμένο θρίλερ!

“Σε μια Άγνωστη Χώρα” (To a Land Unknown) είναι μια

Δημήτρης Βικέλας: Λόγιος, ποιητής και πεζογράφος

Ο Δημήτρης Βικέλας ήρθε στον κόσμο στις 15 Φεβρουαρίου 1835