Σωματοποίηση: Όσα δε λέει το στόμα, θα τα εκφράσει το σώμα

πηγή εικόνας: pinterest.com

 

Σωματοποίηση είναι όταν τα καταπιεσμένα συναισθήματα μετατρέπονται σε σωματικές ασθένειες. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι μια διαταραχή ξεκινώντας από το μυαλό με επίδραση στο σώμα. Ο κόσμος που πάσχει από άγχος, στρές , κατάθλιψη, συνήθως υποφέρει από διάφορα σωματικά συμπτώματα. Τέτοιου είδους συμπτώματα είναι η ημικρανία, ζάλη, μυϊκή πόνοι, γαστρεντερικά προβλήματα, ναυτία , μουδιάσματα.

Ψυχοσωματικές διαταραχές

  • Νευρικό σύστημα: ημικρανίες, πονοκέφαλοι, ίλιγγοι, μουδιάσματα, μυϊκή αδυναμία
  • Αισθήσεις: διπλή όραση, αφωνία
  • Γαστρεντερολογικό σύστημα: διάρροια, δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην κατάποση

Κάποια στιγμή στην ζωή μας έχουμε εμφανίσει πόνους σωματικούς στα ξαφνικά ή υπάρχοντες έχουν επεκταθεί. Όταν αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους τα συμπτώματα πηγαίνουμε στον γιατρό να μας πει τι έχουμε, συνήθως όμως δεν είναι κάτι οργανικό αλλά οφείλετε σε ψυχικούς παράγοντες. Ξαφνικά ακούς να λένε είναι <<ψυχολογικό>> και σκέφτεσαι μα πως αφού πονάω, πονάει το κορμί μου , δεν έχω άγχος, είμαι καλά. Και όμως γίνετε, όταν η ψυχή πονάει , πονάει και το σώμα. Υπάρχουν τα ψυχοσωματικά συμπτώματα και η σωματοποιήσει ας δούμε ποιες είναι οι μεταξύ τους διαφορές.

Ψυχοσωματικά συμπτώματα

Όταν κάνουμε αναφορά σε ένα σύμπτωμα ή μια παθολογική κατάσταση η οποία επιδεινώνεται κυρίως από ψυχολογικούς παράγοντες. Για παράδειγμα όταν υπάρχει ήδη κάποιου είδους πόνου στον αυχένα ή στην μέση και ψυχολογικά δεν είμαστε καλά καθώς κυριαρχεί το άγχος, καταπίεση, στεναχώρια ο πόνος γένετε πιο έντονος ο λεγόμενος και ψυχοσωματικός.

Σωματοποίηση

Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε καθόλου πόνο από πριν αλλά εμφανίζεται όταν βιώσουμε κάποια συναισθηματική αλλαγή η οποία μας δημιουργεί έντονη στεναχώρια. Τα άσχημα και έντονα συναισθήματα που βιώνουμε εκδηλώνονται με σωματικές ενοχλήσεις.

Διαβάστε επίσης  Μοναχικότητα: είναι σημαντικός ο χρόνος με τον εαυτό

Το σώμα μας μιλά και μας προειδοποίει

Θα πρέπει να θυμόμαστε κάτι σημαντικό. Το σώμα μας πριν νοσήσει πάντα μας προειδοποιεί για το τι θα ακολουθήσει. Όταν η ψυχή μας δεν μπορεί να εκφραστεί και υπάρχει συναισθηματική καταπίεση το σώμα μας κάνει την δική του επανάσταση. Με τον δικό του τρόπο προσπαθεί να μας δείξει ότι κάτι πάει λάθος και πρέπει να το αλλάξουμε. Δεν θα μπορέσουμε πότε να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει όσο αρνούμαστε να δεχτούμε και να αναγνωρίσουμε τα αληθινά μας συναισθήματα.

Το σώμα μας διαθέτει μια διπλή λειτουργία, από την μια ακούει όλα όσα σκεφτόμαστε και από την άλλη προσπαθεί να μας μιλήσει μέσω του πόνου. Ένας καλός χειρισμός για να αποφύγουμε την σωματοποίηση των αρνητικών συναισθημάτων είναι να τα αναγνωρίσουμε. Να τα αναγνωρίσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι βιώνουμε άσχημα συναισθήματα. Το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού όταν δουλεύει υπό συνθήκες πιέσεως. Αν δεν αναγνωρίσεις τα διάφορα συμπτώματα αυτά σωματοποιούνται. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η αναγνώριση και η κατανόηση των ύπουλων συναισθημάτων.

Έκφραση συναισθημάτων

Πάντα η γνώμη μου ήταν να λέμε όλα όσα νιώθουμε, είτε τα θετικά είτε τα αρνητικά και να μην τα κρατάμε μέσα μας. Οτιδήποτε καταπιέζει την ψυχή μας κάποια στιγμή θα βγει στην επιφάνεια, το θέμα είναι το πως θα βγει και με ποια μορφή. Μπορούμε να μιλάμε και να  συμβουλευόμαστε τους δικούς μας ανθρώπους για θέματα που μας απασχολούν. Μια πολύ καλή λύση είναι να κρατάμε ημερολόγιο. Μπορούμε να γράψουμε όλα όσα νιώθουμε και βιώνουμε, και σε ώρα ανάγκης να ανατρέξουμε στον γραπτό λόγο και να δούμε πως νιώσαμε την εκάστοτε στιγμή.  Τέλος αν νιώθουμε ότι δεν μας καταλαβαίνει κανείς ή δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε για τα θέματα που μας απασχολούν καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό όπου θα εστιάσει καταλλήλως στο υπάρχων ζήτημα.

Διαβάστε επίσης  Χορός... θανάτου

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.