Συγχώρεση: Η επίδρασή της στην ανθρώπινη ψυχολογία

https://www.profitisilias.com.gr/

«Συγχωρείτε τους πάντες, συγχωρείτε κι όταν σας φταίξουν λίγο και όταν σας φταίξουν πολύ. Η συγχώρεση δείχνει όχι μόνο ευγένεια ψυχής αλλά και μεγάλη καρδιά.»… Με αφορμή αυτά τα σπουδαία λόγια του γέροντα Παϊσίου μου δόθηκε η σκέψη να αναφερθώ στη δύναμη της συγχώρεσης και στην αξία της στην καθημερινή μας ζωή και στη συναναστροφή μας με τους ανθρώπους γύρω μας. Είναι πολλές οι φορές στη ζωή μας που οι εργασιακές, οι διαπροσωπικές, οι φιλικές αλλά και κάθε είδους σχέση, μάς έχει επιφέρει πόνο, στεναχώρια, θλίψη από λόγια που ίσως έχουμε ακούσει καθώς επίσης και αίσθημα αδικίας από συμπεριφορές που έχουμε εισπράξει χωρίς να τις αξίζουμε.

Ωστόσο, προκειμένου εμείς οι ίδιοι να αισθανθούμε καλύτερα και να ξεφύγουμε από τα άσχημα συναισθήματα που μας διακατέχουν, θα πρέπει να αντιληφθούμε την αξία της συγχώρεσης και με σύνεση να την κάνουμε πράξη. Η διαδικασία της συγχώρεσης είναι δύσκολη και απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια προκειμένου να γίνει εφικτή, όμως θα μας βοηθήσει να απελευθερωθούμε από τα δυσάρεστα ίσως γεγονότα και να μας προφυλάξει κιόλας στο μέλλον έτσι ώστε να μην τα ξαναζήσουμε. Πρόκειται για μια λυτρωτική διαδικασία η οποία θα μας δώσει τη δύναμη να διώξουμε τη θλίψη, τον θυμό, τη στεναχώρια που νιώθουμε και να επανέλθει η ψυχική μας ισορροπία και γαλήνη και να αποκατασταθεί με αυτόν τον τρόπο η ψυχική μας ηρεμία.

Έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν οι άσχημες σκέψεις που μπορεί να κάνουμε για τον συνάνθρωπο που μας έβλαψε, ακόμα και η πιθανή σκέψη να εκδικηθούμε ίσως για τον τρόπο που μας φέρθηκαν και να αντιγυρίσουμε ίσως με κάποια αντίστοιχη συμπεριφορά. Επομένως, σκοπός μας είναι να φωλιάσει στην καρδιά μας ξανά η αγάπη και η κατανόηση και όχι η σκέψη μιας πιθανής εκδίκησης που θα δηλητηριάσει το μυαλό μας και θα είναι το μόνο πράγμα που θα σκεφτόμαστε για ώρες ή και μέρες. Οπότε, δουλεύοντας και ωθώντας τον εαυτό μας προς τη διαδικασία της συγχώρεσης, ωριμάζουμε, γινόμαστε πιο συνετοί και δυνατοί άνθρωποι και μαθαίνουμε να προστατεύουμε όλο και καλύτερα τη σωματική και ψυχική μας υγεία και να μην γίνεται βορά των άσχημων συναισθημάτων, της φθοράς και άλλων δυσλειτουργιών που μπορεί να προκύψουν από τέτοιες καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης  Θεραπεία Σχημάτων: μια συνδυαστική προσέγγιση

Συνεπώς, ας προσπαθήσουμε όλοι μας να αντιληφθούμε την αξία και τη δύναμη της συγχώρεσης στη ζωή μας και να την κάνουμε πράξη στη ζωή μας έτσι ώστε να είμαστε ήρεμοι και να προφυλάξουμε την ψυχική μας ισορροπία. Αξίζει να γαλουχήσουμε τα παιδιά μας με αυτή την αξία και να τους προσφέρουμε μια ζωή καλής ποιότητας!

Advertisements
Ad 14

Μαθηματικός, με ειδίκευση στη βιοστατιστική, αγαπώ τη δουλειά μου ως εκπαιδευτικός αφού μέσα από τα παιδιά και τους μαθητές μου μαθαίνω κι εγώ πολλά πράγματα για τη ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις και την ψυχολογία!! Επιχειρώ, λοιπόν, στον ελεύθερό μου χρόνο να μοιραστώ μερικά από αυτά που αντλώ μαζί σας. <3 Λατρεύω την ηρεμία της φύσης και αγαπώ καθετί μικρό που ευχαριστεί την ψυχή μου. Το γράψιμο βρήκα ότι με αποφορτίζει και εκφράζει την προσωπική ματιά μου σε πολλά ζητήματα που μένουν σιωπηλά.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Two Strangers Trying Not To Kill Each Other: Αγάπη σημαίνει

Το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο ”Two Strangers Trying Not
cowgirl

Cowgirl trend: Πως θα το ενταξεις στα καλοκαιρινά outfit

Το Cowgirl trend είναι ένα trend που έχουμε αγαπήσει μέσα