Συναισθήματα: η αξία τους στην ανθρώπινη ζωή

Η αξία των συναισθημάτων μέσω της παρατήρησης τους

Oι άνθρωποι από τη στιγμή της ενσάρκωσης μας ξεχνάμε τη μεγαλοσύνη της ύπαρξής μας. Η απόλυτη ταύτιση της εικόνας μας με τον εαυτό, μας έχει κάνει να ξεχάσουμε τη πραγματική μας φύση. Σύμφωνα με το βιολόγο Bruce Lipton η ανθρώπινη σύσταση αποτελείτε κυρίως από 90% ενέργεια και 10% ύλη. Έτσι και τα συναισθήματά μας τα οποία ποικίλουν, έχουν το καθένα τη δική τους ενέργεια και δυναμική. Για παράδειγμα ο θυμός, η χαρά, η ζήλια, η λύπη, το μίσος, ο ενθουσιασμός, ο φόβος του θανάτου και γενικά ένα σύνολο από όλα τα παραπάνω δημιουργούν το φόβο της ύπαρξης ή της ανυπαρξίας. Η συνειδητότητα είναι αυτή η οποία έχει επίγνωση και εμπεριέχει το νου. Ο νους λέει: αισθάνομαι χαρά άρα υπάρχω, αισθάνομαι λύπη άρα υπάρχω. Αν δεν αισθάνομαι τίποτα υπάρχω; 

Τι είναι τα συναισθήματα

Τα συναισθήματα βρίσκονται κυρίως στο κεφάλι μας και όπως έχει σημειωθεί η αμυγδαλή είναι το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που αναλαμβάνει ενστικτώδεις λειτουργίες. Το τμήμα αυτό του « πρωτόγονου » εγκεφάλου έχει αποκλειστικά σχέση με αυτά.

Τα συναισθήματα για τον εαυτό είναι η απόδειξη ότι υπάρχουμε και η αιτία να νιώθουμε ζωντανοί ως εκ τούτου πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή με αυτά άλλοι πάλι και καθόλου. Οι τελευταίοι, βάση της επιστήμης της ψυχολογίας, βιώνουν τη λεγόμενη « διάσχιση συναισθήματος » όπου το άτομο βρίσκεται σε μια κατάσταση ψυχολογικής αναστάτωσης η οποία περιλαμβάνει την αποκοπή από την πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από δυνατά και εξουθενωτικά συναισθήματα τα οποία όμως δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Τα συναισθήματα τα οποία δεν γνωρίζουμε πως να αντιμετωπίσουμε επηρεάζουν τις σχέσεις μας. Αναμφίβολα επηρεάζουν και το τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στη δουλειά μας. Το δίλλημα ανάμεσα στο να τα εκφράσουμε ή όχι είναι μεγάλο και το να μη το κάνουμε καταλήγει να είναι πάντα εις βάρος μας. 

Διαβάστε επίσης  8+1 πρώιμα σημάδια του αυτισμού

Η κατανόηση είναι το μυστικό

Κανένα συναίσθημα δεν είναι κακό ή καλό αρκεί να μην το κρίνουμε. Η κατανόηση τους είναι το κλειδί και το μυστικό της μεταμόρφωσης μας. Η βιωματική εμπειρία μέσα από αυτά είναι απλά ο δρόμος για να το καταφέρουμε. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε για την υγιεινή τους ιδίως στην εποχή μας όπου βιώνουμε μια συναισθηματική κρίση. Σύμφωνα με έρευνες τα συνεχόμενα αρνητικά συναισθήματα αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και σαν αποτέλεσμα καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να τα τιμούμε.

Το να έρθω σε επαφή με τα συναισθήματα μου και να μπω στην κατανόησή τους είναι ένα πρώτο βήμα. Η πρώτη ειλικρινής επαφή με τον εαυτό μου και η πρώτη σημαντική σχέση με εμένα. Για αυτό λοιπόν το λόγο η τέχνη της παρατήρησης τους είναι αναμφισβήτητα η βάση του τι μαθαίνω από αυτά τη στιγμή που ξεπροβάλλουν αντί να τα αποφεύγω. Το να κατανοήσω αυτά που προσφέρουν και να τα χρησιμοποιήσω ως εργαλεία υπέρ μου, είναι μια κατάσταση προσωπικής επιλογής. Το συναίσθημα λειτουργεί ως ο πιο ευχάριστος συναγερμός του οργανισμού μας. Είναι εκείνο το ερέθισμα που δηλώνει το ασθενές ή μη υπαρξιακό σημείο που βρισκόμαστε τη δεδομένη στιγμή. Είναι μια θεϊκή διαδικασία μέσα από την οποία μαθαίνω το « ποιος είμαι τώρα ».

 

« Ποτέ να μη ξεχνάς πως είσαι ο δημιουργός του εαυτού σου και έχεις πάντα την επιλογή »

 

 

 

Από μικρή αγαπούσα το διάβασμα, τα βιβλία και τη γνώση που μου προσέφεραν. Ιδιαίτερα μου άρεσε να γράφω τις σκέψεις μου, να προβληματίζομαι και να τις αναλύω. Το ότι γινόμουν καλύτερη ήταν και είναι το κίνητρο να συνεχίζω με αγάπη αυτή την εργασία με τον εαυτό μου. Η προσωπική μου εμπειρία στο κομμάτι της αυτό-βελτίωσης με έκανε να αγαπήσω τη ψυχολογία και τώρα είμαι πολύ χαρούμενη που μου δόθηκε η ευκαιρία και μπορώ όλα αυτά που "είμαι" να τα μοιράζομαι με άλλους ανθρώπους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και